Wędliny firmy JBB - odpowiedź od Producenta

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Wędliny firmy JBB - odpowiedź od Producenta

Postprzez monisiak81 » Pt 21 paź, 2011 12:55

Witam,
poniżej przedstawiam informację uzyskaną od producenta firmy JBB,
pozdrawiam Monika
ps. na ile im wierzyć nie wiem? Lugola nie mam więc sprawdzić nie mogę, ale zawsze można ew. doczytać skład :)
Witam,
W załączniku przesyłam Pani wybrane produkty, które nie zawierają glutenu. Chcę jeszcze dodać , że na etykietach tych produktów pod składem umieszczona jest informacja dla konsumenta „Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu,( …)”. Ponieważ w naszym Zakładzie stosuje się także do produkcji wyrobów składniki zawierające gluten i inne alergeny np. gorczyca, seler, mleko, jaja i soję. Do skażenia tymi składnikami może dojść jedynie poprzez zanieczyszczenie krzyżowe na linii produkcjnej.
Monika Parda
KONTROLER JAKOŚCI
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „ JBB”
Import- Eksport Józef Bałdyga
07-437 Łyse, ul. Kościelna 25
Tel. 29 76 41 506
Fax 29 76 41 529
Alpejska
Baleron gotowany
Baton szynkowy z łysych
Boczek pieczony
Boczek z komina wędzony paski
Cielaczki
Cytrynówka
Dubeltówki
Filusie
Frankfurterki
Golonka królewska konserwowa
Indyk faszerowany
Kabanosy drobiowe
Kabanosy z beczki
Kaszanka gryczana
Kaszanka swojska
Kiełbasa biała rusztowa
Kiełbasa francuska
Kiełbasa gospodarska
Kiełbasa krakowska sucha
Kiełbasa krakowska
Kiełbasa krucha
Kiełbasa leśna
Kiełbasa swojska
Kiełbasa swojska z cielęcina
Kiełbasa szynkowa
Kiełbasa śląska
Kiełbasa toruńska
Kiełbasa wiejska
Kiełbasa wiejska z cielęciną
Kiełbasa z beczki
Kiełbasa z kija
Kiełbasa z wędzarni
Kiełbasa ze wsi
Kiełbasa zwyczajna
Kiełbasa żywiecka sucha
Kiełbasa żywiecka
Kiełbaski suszone
Konserwa ekstra
Konserwa turystyczna
Królewiecka
Londynki z szynki
Mortadela firmowa
Parówki bananowe
Parówki domowe
Parówki hot-dog
Parówki hot-dog z serem
Parówki tęczowe
Pieczeń rzymska
Polędwica miodowa
Polędwica miodowa oryginalna
Polędwica łososiowa
Polędwica sopocka
Polędwica sopocka domowa
Schab królewski
Schab parzony w majeranku
Schab z beczki
Szynka bursztynowa
Szynka gosposi
Szynka masarnia u Józefa
Szynka polska z liściem
Szynka wiśniowa
Szynka włoska
Szynka z beczki
Szynka z kurcząt
Szynka z Łysych
Szynka z wędzarni
Wędzonka chłopska
Wędzonka masarnia u Józefa
Wędzonka z beczki
Wędzonka Zdzicha
Żywiecka podsuszana
Żywiecka z beczki
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 277
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez BeataS » Pt 21 paź, 2011 13:26

To jemy, czy nie jemy?
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
Avatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 30 gru, 2010 14:15
Lokalizacja: Zawiercie

Postprzez monisiak81 » Pt 21 paź, 2011 14:30

BeataS napisał(a):To jemy, czy nie jemy?

na 100% pewności Wam nie dam :/ to tylko info od Pani technolog z firmy JBB, więc mam nadzieję że nie "skłamała". Mam w domku wędlinki JBB dla siebie (bo ja nie jestem bezglutkiem tylko mój mąż) więc może spróbuję mały teścik na nim zrobić za jakiś czas.... Chyba że komuś uda się trafić na JBB i przetestować go Lugolem??? :( ja nie posiadam :(
BeataS a może masz większe doświadczenie i możesz mi podpowiedzieć czy jesz wędliny Morlin albo Indykpolu? (bez zbędnych reakcji) My ciągniemy na domowych gotowanych i na Konspolkach - ale te zaczynają się robić "drogawe:("
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 277
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Magdalaena » N 30 paź, 2011 19:21

mrygielska napisał(a):Chyba że komuś uda się trafić na JBB i przetestować go Lugolem??? :( ja nie posiadam :(


Płyn Lugola nie wykrywa glutenu, tylko skrobię. Jego przydatność w diecie bg jest więc mocno ograniczona.
Szczegóły: http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1571
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Avatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1368
Dołączył(a): Pt 02 sty, 2004 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez BeataS » Śr 02 lis, 2011 08:47

Ja do wędlin bardzo często używam lugoli - jak wędlina nie ma składu - atak często bywa ratuję się kropelką, którą rozsmarowywuję po plasterku jak tylko coś się odbarwi - trafia na talerz męża :)
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
Avatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 30 gru, 2010 14:15
Lokalizacja: Zawiercie

Postprzez nula » Śr 02 lis, 2011 11:36

Tylko, że płyn Lugola nie wykrywa glutenu gdy jest w formie białka (a w takiej formie też jest dodawany do wędlin), nie skrobii. Lepiej wyrzuć go do do śmieci i albo sama piecz sobie w domu albo korzystaj z wędlin oznakowanych jako bg.
Obrazek
Avatar użytkownika
nula
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 164
Dołączył(a): Pn 23 paź, 2006 21:00
Lokalizacja: Jazgarzewszczyzna


Powrót do Informacje od firm

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości