Unilever

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Adrian » Pt 26 lip, 2013 17:01

Na stronie unilevera jest taka informacja odnośnie produktów bezglutenowych: http://www.unilever.pl/resource/FAQs/od ... tania.aspx
Ostatnio edytowano Pt 26 lip, 2013 17:03 przez Adrian, łącznie edytowano 1 raz
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1061
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez pentlik » Pt 26 lip, 2013 22:26

A ja się od dłuższego czasu zastanawiam dlaczego po zdjedzeniu czekolady z Goplany boli mnie brzuch, czyli to oznacza, ze ich cukierkow tez nie mozemy, bo na chwile obecna nie moge znalezc opoakowania po nich??;/// :(
pentlik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 57
Dołączył(a): Pt 01 mar, 2013 22:13
Lokalizacja: Parchowo

Postprzez alva_alva » So 27 lip, 2013 14:08

Przyznam szczerze, że nie wpadłam na to, że Goplana/ Jutrzenka stosują syrop z pszenicy może i nazywają te produkty bg, bo w ten sposób, to pewnie prawie wszystkie cukierki są bg, a jednak objawy część z nas ma. Trzeba poczekać na odpowiedz, ale myślę, że tam jest jednak syrop z pszenicy. To samo z Kubusiem.
Avatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2185
Dołączył(a): Cz 12 sty, 2012 15:37

Postprzez Ola_la » Pn 29 lip, 2013 09:54

alva_alva napisał(a):Trzeba poczekać na odpowiedz, ale myślę, że tam jest jednak syrop z pszenicy.


Można czekać, można nie czekać - jakiś rok temu dostałam od nich jednoznaczną odpowiedź, że syrop jest pszeniczny.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez alva_alva » Pn 29 lip, 2013 14:00

Acha, to sprawa jest jasna. Z tego by wynikało, że wiele produktów , które są niby nazywane bg, wcale nimi nie są skoro mamy objawy. Myślę, że powinny się wobec tego zmienić normy w przepisach. Powinni zamieścić wpis, że syrop w produkcie bg nie może być z pszenicy, aby produkt można było nazwać bg, bo jednak ewidentnie tam gdzie jest ten syrop, objawy u wielu z nas wracają.
Avatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2185
Dołączył(a): Cz 12 sty, 2012 15:37

Postprzez Ola_la » Pn 29 lip, 2013 14:45

alva_alva napisał(a):Powinni zamieścić wpis, że syrop w produkcie bg nie może być z pszenicy, aby produkt można było nazwać bg, bo jednak ewidentnie tam gdzie jest ten syrop, objawy u wielu z nas wracają.


E tam, zaraz Ci odpiszą, że syrop z pszenicy ma poniżej 20 ppm, więc "w świetle przepisów" jest bezglutenowy.

Ja też czekam z utęsknieniem na zmianę przepisów, które albo nakażą pisać, że syrop jest z pszenicy, albo zakażą traktować go jako bezglutenowy.
Może się doczekam...
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez alva_alva » Pn 29 lip, 2013 15:15

Do kogo można się zwrócić z prośbą o taki zapis? Myślę, że to nie jest łatwe do zrealizowania, bo normy europejskie też wynoszą do 20 ppm na 1 kg, ale pytanie jest jeszcze inne. Czy taki syrop z pszenicy ma rzeczywiście tego glutenu do 20 ppm na 1 kg? Śmiem wątpić w to. Kto to bada? Nikt.
Avatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2185
Dołączył(a): Cz 12 sty, 2012 15:37

Postprzez Ola_la » Pn 29 lip, 2013 15:42

alva_alva napisał(a):Kto to bada? Nikt.

Stowarzyszenie bada produkty z takim syropem, o ile wiem, no i "według norm" wychodzą jako bezglutenowe.
Zresztą wiele osób na tym forum broniło syropu g-f - bo im nie szkodzi.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez alva_alva » Pn 29 lip, 2013 15:53

Podejrzewam, że są i tacy, którym by 50 ppm nie szkodziło, ale nie o to chodzi. Jeśli syrop by nie mógł być z pszenicy, to tym co on nie szkodzi i tak by nie zaszkodziło jak by mieli syrop z kukurydzy, a tym co szkodzi, by przestało szkodzić.
Avatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2185
Dołączył(a): Cz 12 sty, 2012 15:37

Postprzez Ola_la » Pn 29 lip, 2013 16:02

alva_alva - mnie też o to chodzi, bo na razie omija mnie wiele dobrych rzeczy, które mają niepodpisany syrop, a być może jest on np. z kukurydzy albo ziemniaków. A ja się jednak boję zaryzykować.
Ale Stowarzyszenie póki co broni syropu, skoro mieści się on w normach wyznaczonych przez prawo.
Szkoda.
Jedyne pocieszenie to to, że każdy syrop glukozowo-fruktozowy jest zdecydowanie niezdrowy, psuje wątrobę, rozwala trzustkę gorzej niż cukier, więc omijając go, nie pozbawiam się niczego dobrego...
To tak w ramach pociechy :).
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez alva_alva » Pn 29 lip, 2013 21:16

Olu, a Snicers? Ma też syrop glukozowy, ale nie mam po nim objawów. Nie wiesz z czego on jest? Ciekawe czy tutaj mój brzuch dobrze czuje.
Avatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2185
Dołączył(a): Cz 12 sty, 2012 15:37

Postprzez Ola_la » Wt 30 lip, 2013 09:39

alva_alva napisał(a):Nie wiesz z czego on jest? Ciekawe czy tutaj mój brzuch dobrze czuje.

Niestety nie wiem, bo producent walnął mi odpowiedź z automatu - już nie pamiętam konkretnie (jest gdzieś tu na forum), ale takie schematyczne "ble-ble-ble" - chyba o tym, że "syrop glukozowy nie zawiera glutenu", mimo że pytałam wyraźnie o pszenicę a nie o gluten. Na moje ponowne, super-skonkretyzowane pytanie już nie odpowiedział.
Ale skoro piszesz, że nie masz objawów, to może i ja się skuszę, żeby sprawdzić...? Przy skaczącym cukrze warto mieć COŚ bezglutenowego, co jest łatwo dostępne wszędzie na mieście.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez alva_alva » Wt 30 lip, 2013 09:48

Nie mam objawów, przynajmniej tak mi się wydaje, ale po MARSIE mam to samo co po Kubusiu, tych Werthersach itd. Mars ma słód jęczmienny. Kiedyś nie doczytałam i też odchorowałam to. Spróbuj proszę Snikersa, ciekawe czy i Ty nie będziesz czuła nic.

A czemu ci cukier skacze? Ja mam spory zapasa zawsze też biszkoptów Schara, nie maja skrobi. Nie mają też laktozy, chociaż mogę jeść teraz laktozę.
Avatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2185
Dołączył(a): Cz 12 sty, 2012 15:37

Postprzez Ola_la » Wt 30 lip, 2013 10:12

alva_alva napisał(a):A czemu ci cukier skacze?

Nie wiem - pewnie już za dużo w życiu zjadłam cukru i skrobi (ziemniaczki, kluseczki itp.) i trzustka przestała wyrabiać.
Ja też staram się mieć zawsze jakiś żelazny zapas przy sobie, dbam o to, żeby nie być głodną, ale CZASEM zdarzy się tak (pogoda? ciśnienie? wysiłek?), że nagle słabnę i teraz wiem, że to od hipoglikemii.
A nie zawsze podręcznych zapasów mi starcza w sam raz. Poza tym.... jak mam przy sobie coś dobrego, to niestety trudno mi zatrzymać to na moment, kiedy naprawdę będzie potrzebne. Co zrobić...? :)
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez alva_alva » Wt 30 lip, 2013 10:19

Po ziemniaczkach, kluseczkach to ma się hiperglikemię, chyba, że masz hipoglikemię reaktywną, czyli po produktach z wysokim IG, najpierw cukier rośnie szybko, niekoniecznie za wysoko, a potem szybko spada i spada za nisko. Robiłaś peptyd C?
Avatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2185
Dołączył(a): Cz 12 sty, 2012 15:37

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Informacje od firm

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości