Unilever

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

alva_alva pisze:czyli po produktach z wysokim IG, najpierw cukier rośnie szybko, niekoniecznie za wysoko, a potem szybko spada i spada za nisko.
Coś w tym guście.
Robiłam kiedyś krzywą insulinową i cukrową - wyszło dość jasno.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2067
Rejestracja: czw 12 sty, 2012 14:37

Post autor: alva_alva »

To znaczy? Insuliny za dużo cukier za niski? Czy insuliny za mało, a mimo to cukier za niski? Bo to jest zasadnicza różnica jeśli chodzi o przyczynę tej dolegliwości. Nie zawsze jest to wyłącznie taka uroda.
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

To było kilka lat temu i teraz dokładnie nie pamiętam - cukier skakał do góry, żeby potem gwałtownie spaść - chyba z powodu histerycznego wyrzutu insuliny.
Pamiętam najważniejsze - zalecona dieta o niskim IG (a to akurat sama wiem) i tyle. Proste i trudne zarazem :).
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2067
Rejestracja: czw 12 sty, 2012 14:37

Post autor: alva_alva »

Histeryczny wyrzut insuliny i przy nim spadek cukru wymaga dalszych badań. Gdybyś miała za wysoki wyrzut insuliny i cukier za wysoko, to byłaby to klasyczna insulinooporność i z tego powodu nietolerancja węglowodanów , czyli zmierzanie w kierunku cukrzycy typ2.

Wysoka insulina, niski cukier wskazuje na coś innego, ale nie będę tematu ciągnąc teraz. W każdym bądź razie, jeśli ci to dokucza, to warto nieco poszperać, bo znikąd się to nie bierze. Za niskie cukry mogą być też wynikiem problemów z wchłanianiem, ale wysoki wyrzut insuliny nie przemawia za tym. Przy zaburzeniach wchłaniania, wyrzut jest ok, a cukier za niski.
Ostatnio zmieniony wt 30 lip, 2013 11:15 przez alva_alva, łącznie zmieniany 1 raz.
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 401
Rejestracja: ndz 02 mar, 2014 21:23

Re: Unilever

Post autor: Pajacynka »

Czy ktoś z Was używa margaryn firmy Unilever? Czy są bezpieczne?
Awatar użytkownika
salsamichal
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 352
Rejestracja: śr 04 cze, 2014 17:17
Lokalizacja: Kraków

Re: Unilever

Post autor: salsamichal »

Używam ramy solowej - nie zaobserwowałem niepokojących objawów
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1055
Rejestracja: pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: Unilever

Post autor: Adrian »

Rama jest w porządku.
ODPOWIEDZ