"Szanowna Pani,
dziękujemy za zainteresowanie naszym produktem.
W istocie zakażenia krzyżowe mogą być powodem pojawienia się glutenu czy innych alergenów w surowcu pierwotnie go niezawierającym, jednak system czyszczenia maszyn w Oleofarm jest tak opracowany, by wykluczyć taką możliwość.
Osobną kwestią jest natomiast to, że Oleofarm nie oznacza Lnu mielonego znakiem przekreślonego kłosa i nie oznaczamy go jako żywności bezglutenowej. Stąd nie mamy obowiązku monitoringu obecności glutenu, a tym samym nie dysponujemy wynikami badań analitycznych, które moglibyśmy Pani przedstawić jako dowód potwierdzający status gluten-free naszego lnu mielonego, mimo, że teoretycznie wiemy, że len nie zawiera glutenu, tak jak zboża. Prawnie wymagane oznakowanie żywności, wskazujące na możliwość obecności lub wręcz obecność alergenów w produkcie, będzie się niebawem zmieniać i
opakowania będą zawierały szczegółowe informacje na ten temat. W związku z tym jesteśmy na etapie rozszerzania monitoringu produktów pod kątem alergenów, w tym glutenu. Po zakończeniu badań prześlę Pani dalsze informacje w tej kwestii.
Z wyrazami szacunku
Justyna Deryło
p.o. Kierownik Działu Kontroli Jakości"
Len mielony firmy Oleofarm
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Len mielony firmy Oleofarm
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Len mielony firmy Oleofarm
ciekawe czy dotrzymają słowa
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Len mielony firmy Oleofarm
Mam nadzieję. Już straciłam nadzieję na odpowiedź, a tu dziś taka niespodzianka
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.