Dawtona sosy ASPIRO

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
h-kloss
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: śr 16 paź, 2013 22:46
Lokalizacja: Golęczewo

Dawtona sosy ASPIRO

Post autor: h-kloss »

Witam !
Kilka dni temu będąc w Biedronce przestudiowałem kilka etykiet sosów firmy Dawtona i nie znalazłem żadnych informacji o glutenie.
Nie byłem jednak pewien i postanowiłem zadzwonić do zkładu i dowiedzieć się dokładnie.
Bardzo miła pania zgodziła sie wysłac mi e-mail z informacją o ewentualnej zawartości glutenu w ich produktach, poprosiła jedynie o kilka dni czasu bo musiała sprawdzić swoich dostawców przypraw.

Dzisiaj dostałem następującą odpowiedź:

W nawiązaniu do naszej piątkowej rozmowy telefonicznej przesyłam
informacje o glutenie w produktach marki Dawtona.
Obecnie nie stosujemy żadnego składnika zawieającego gluten. W zakładzie
Dawtona w Lipnie mamy następujące alergeny: seler korzeniowy, seler
naciowy, gorczyca, białko mleka oraz dwutlenek siarki. Wszystkie produkty
zawierające składniki alergenne mają informację na etykiecie.

Jeśli chodzi o sosy Aspiro to są one produkowane z udziałem skrobii
kukurydzianej i nie zawierają żadnych dodatków z uziałem glutenu.
Natomiast jeden z naszych dostawców przypraw (użuwanych do sosu
bolońskiego i spaghetti Aspiro,)stosuje w swoim zakładzie również gluten.
Myślę jednak, że procedury nadzoru stosowane u tego dostawcy, gwarantują,
że ryzyko zakażenia krzyżowego naszych przypraw jest maksymalnie
ograniczone.

W zakładzie w Lipnie produkujemy sosy pod naszą marką. Na pewno wolne od
glutenu. Produkujemy również: pomidory całe i krojone w puszkach, dżemy
owocowe, powidła śliwkowe, buraczki cwikłowe, fasolę konserwowwą czerwoną
i białą, mieszanki warzwne (marchewka z groszkiem, marchewka z groszkiem i
kukurydzą, sałatka 5-cio składnikowa), koncentrat pomidorowy.

W razie dodatkowych pytań,służę pomocą.

Pozdrawiam serdecznie
Emilia Sugalska
Kierownik Działu Jakości
ZPOW Dawtona Lipno
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8122
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Dawtona sosy ASPIRO

Post autor: Leeloo »

Stowarzyszenie w ostatnich badaniach produktów zbadało jeden z sosów i wyszedł gluten free :)

wyniki:
http://www.celiakia.pl/badamy-produkty- ... #more-4680
ODPOWIEDZ