Pizza Bezglutwnowa w sici pizzeri FIERO !?
Moderator: Moderatorzy
Pizza Bezglutwnowa w sici pizzeri FIERO !?
Witam,
Od nie dawna pizzeria Fiero posiada w swoim menu bezglutenowe pizze.
http://fieropizza.pl/aktualnosci/132-be ... fiero.html
Sprawa jest o tyle niepokojąca, że nie wydaje mi się aby Stowarzyszenie coś o tym wiedziało a na pewno nie nadało im licencji. Swoją drogą nie wyobrażam sobie o zachowanie czystości bezglutenowej w miejscu przygotowywania pizzy i używania pieca przeznaczonego tylko do pizz bezglutenowych. Nie wyobrażam, ponieważ wiem ile kucharze mają miejsca w tych pizzeriach i ile piecy
Co o tym sądzicie? Czy ktoś już może je skosztował?
Od nie dawna pizzeria Fiero posiada w swoim menu bezglutenowe pizze.
http://fieropizza.pl/aktualnosci/132-be ... fiero.html
Sprawa jest o tyle niepokojąca, że nie wydaje mi się aby Stowarzyszenie coś o tym wiedziało a na pewno nie nadało im licencji. Swoją drogą nie wyobrażam sobie o zachowanie czystości bezglutenowej w miejscu przygotowywania pizzy i używania pieca przeznaczonego tylko do pizz bezglutenowych. Nie wyobrażam, ponieważ wiem ile kucharze mają miejsca w tych pizzeriach i ile piecy
Co o tym sądzicie? Czy ktoś już może je skosztował?
Re: Pizza Bezglutwnowa w sici pizzeri FIERO !?
Ktoś wspomniał o cieście bezglutenowym... a stanowisko? Wątpie, żeby się przejmowali każdym okruszkiem tak jak ja w domu. Widać, że ktoś nie ma wyobraźni i pojęcia o diecie i konsekwencjach. Mam nadzieję, że to szybko zamkną
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Pizza Bezglutwnowa w sici pizzeri FIERO !?
"Dzień dobry,
Przekazaliśmy Twojego maila do osoby odpowiedzialnej za menu bezglutenowe w
naszych pizzeriach. Postaramy się jak najszybciej udzielić Ci odpowiedzi na
wszystkie pytania.
Pozdrawiamy,
Fiero! Pizza"
Szanowni Państwo.
Przypadkiem trafiłam na Państwa ofertę i okazało się, że posiadają Państwo w
ofercie pizzę bezglutenową.
W związku z tym, że mam celiakię i muszę stosować ścisłą dietę bezglutenową,
mam kilka pytań:
1. Jakie mąki są używane do wypieku ciasta? Nie można stosować mąk ogólnie
dostępnych ze względu na ogromne zanieczyszczenia. Muszą być to mąki
sprawdzone, najlepiej opatrzone znaczkiem przekreślonego kłosa.
2. Jakich firm dodatki znajdują się na cieście? Każdy produkt, który zawiera
informację, że może zawierać śladowe ilości, jest niedopuszczalny. Nie
wspominając oczywiście o takim, który gluten w składzie po prostu zawiera.
Dotyczy to przede wszystkim wędlin, wędzonego boczku, kabanosów.
3. Jakiej firmy przyprawy są używane? Ogromna większość przypraw dostępnych
na rynku ma na opakowaniach właśnie informację o śladowych ilościach.
Niestety, również te które takiej informacji nie posiadają, często są
zanieczyszczone.
4. Czy pizza jest pieczona w osobnym piecu? Nie można piec w jednym pizzy
bez i z glutenem. To nie jest nawet ryzyko zanieczyszczenia, tylko ta pizza
jest już silnie zanieczyszczona.
5. Jakie są warunki przygotowywania pizzy bezglutenowej? Musi być osobne
stanowisko, osobne deski, sztućce, itd. itp. i to takie, które wcześniej nie
miały kontaktu ze zwykłą żywnością lub zostały bardzo dokładnie umyte i nie
ma ryzyka pozostałości na nich jakichkolwiek śladowych ilości glutenu. Poza
tym osoba przygotowująca zwykłą pizzę nie może za chwilę przygotowywać
bezglutenowej.
Wszystkie te informacje są ogromnie istotne dla takich osób jak ja. Chętnie
zamówiłabym taką pizzę, ale nie wiem czy mają Państwo aż taką świadomość
tego, na czym w szczegółach polega dieta bezglutenowa. Ja tylko nakreśliłam
tego ogólny obraz.
Mam nadzieję, że odpowiedzą Państwo na mojego maila.
Z pozdrowieniami
Przekazaliśmy Twojego maila do osoby odpowiedzialnej za menu bezglutenowe w
naszych pizzeriach. Postaramy się jak najszybciej udzielić Ci odpowiedzi na
wszystkie pytania.
Pozdrawiamy,
Fiero! Pizza"
Szanowni Państwo.
Przypadkiem trafiłam na Państwa ofertę i okazało się, że posiadają Państwo w
ofercie pizzę bezglutenową.
W związku z tym, że mam celiakię i muszę stosować ścisłą dietę bezglutenową,
mam kilka pytań:
1. Jakie mąki są używane do wypieku ciasta? Nie można stosować mąk ogólnie
dostępnych ze względu na ogromne zanieczyszczenia. Muszą być to mąki
sprawdzone, najlepiej opatrzone znaczkiem przekreślonego kłosa.
2. Jakich firm dodatki znajdują się na cieście? Każdy produkt, który zawiera
informację, że może zawierać śladowe ilości, jest niedopuszczalny. Nie
wspominając oczywiście o takim, który gluten w składzie po prostu zawiera.
Dotyczy to przede wszystkim wędlin, wędzonego boczku, kabanosów.
3. Jakiej firmy przyprawy są używane? Ogromna większość przypraw dostępnych
na rynku ma na opakowaniach właśnie informację o śladowych ilościach.
Niestety, również te które takiej informacji nie posiadają, często są
zanieczyszczone.
4. Czy pizza jest pieczona w osobnym piecu? Nie można piec w jednym pizzy
bez i z glutenem. To nie jest nawet ryzyko zanieczyszczenia, tylko ta pizza
jest już silnie zanieczyszczona.
5. Jakie są warunki przygotowywania pizzy bezglutenowej? Musi być osobne
stanowisko, osobne deski, sztućce, itd. itp. i to takie, które wcześniej nie
miały kontaktu ze zwykłą żywnością lub zostały bardzo dokładnie umyte i nie
ma ryzyka pozostałości na nich jakichkolwiek śladowych ilości glutenu. Poza
tym osoba przygotowująca zwykłą pizzę nie może za chwilę przygotowywać
bezglutenowej.
Wszystkie te informacje są ogromnie istotne dla takich osób jak ja. Chętnie
zamówiłabym taką pizzę, ale nie wiem czy mają Państwo aż taką świadomość
tego, na czym w szczegółach polega dieta bezglutenowa. Ja tylko nakreśliłam
tego ogólny obraz.
Mam nadzieję, że odpowiedzą Państwo na mojego maila.
Z pozdrowieniami
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Pizza Bezglutwnowa w sici pizzeri FIERO !?
"Witam,
Odpowiadając na Pani pytania:
Używamy mąki kukurydzianej bezglutenowej i koncentratu chlebowego
bezglutenowego, ze znaczkiem przekreślonego kłosa. My produkujemy samo
ciasto bezglutenowe, dodatki Klient wybiera sam ze standardowych dodatków
dostępnych w pizzerii, nie są to dodatki oznaczone znakiem kłosa. Do ciasta
nie są używane żadne przyprawy oprócz soli i niewielkiej ilości cukru
(początkowo ciasto nie zawierało również cukru, ale niestety musieliśmy to
zmienić ze względu na smak). Ciasto wypiekane jest wstępnie w formie
gotowych spodów do pizzy w tym samym piecu, w którym wypiekana jest normalna
pizza. Szukamy jeszcze optymalnych rozwiązań technicznych, ale na tę chwilę
"spody" wypiekane są przed rozpoczęciem produkcji zwykłej pizzy, przy czym
piec zostaje przez noc wypalony i usunięte zostają wszelkie zabrudzenia z
szamotu. Kiedy klient zamawia pizzę, na wstępnie wypieczonym spodzie
układane są wybrane przez niego dodatki i całość zapiekana jest na
specjalnej siatce, żeby nie miała bezpośredniego kontaktu z szamotem. Pizzę
przygotowuje ten sam pizzerman, który wypieka klasyczną pizzę.
Stworzyliśmy ciasto bezglutenowe w odpowiedzi na potrzeby naszych Klientów,
dlatego też wszelkie uwagi, zastrzeżenia i opinie są dla nas szczególnie
cenne. Technologię produkcji ciasta opracował dietetyk i specjalista ds.
żywienia, a obecnie oczekujemy na wizytę przedstawicieli Polskiego
Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, co z pewnością
pomoże nam udoskonalić procedurę i zapewnić bezpieczeństwo osób z celiakią.
Każdą osobę szczegółowo informujemy o procedurach wyrobu ciasta
bezglutenowego tak, aby mogła podjąć decyzję czy produkt ten jest dla niej
bezpieczny. Na naszej stronie i Facebooku będziemy na bieżąco informować o
ustaleniach z wizyty przedstawicieli Stowarzyszenia. W przypadku dalszych
pytań pozostajemy oczywiście do dyspozycji.
Pozdrawiamy,
Fiero! Pizza"
Odpowiadając na Pani pytania:
Używamy mąki kukurydzianej bezglutenowej i koncentratu chlebowego
bezglutenowego, ze znaczkiem przekreślonego kłosa. My produkujemy samo
ciasto bezglutenowe, dodatki Klient wybiera sam ze standardowych dodatków
dostępnych w pizzerii, nie są to dodatki oznaczone znakiem kłosa. Do ciasta
nie są używane żadne przyprawy oprócz soli i niewielkiej ilości cukru
(początkowo ciasto nie zawierało również cukru, ale niestety musieliśmy to
zmienić ze względu na smak). Ciasto wypiekane jest wstępnie w formie
gotowych spodów do pizzy w tym samym piecu, w którym wypiekana jest normalna
pizza. Szukamy jeszcze optymalnych rozwiązań technicznych, ale na tę chwilę
"spody" wypiekane są przed rozpoczęciem produkcji zwykłej pizzy, przy czym
piec zostaje przez noc wypalony i usunięte zostają wszelkie zabrudzenia z
szamotu. Kiedy klient zamawia pizzę, na wstępnie wypieczonym spodzie
układane są wybrane przez niego dodatki i całość zapiekana jest na
specjalnej siatce, żeby nie miała bezpośredniego kontaktu z szamotem. Pizzę
przygotowuje ten sam pizzerman, który wypieka klasyczną pizzę.
Stworzyliśmy ciasto bezglutenowe w odpowiedzi na potrzeby naszych Klientów,
dlatego też wszelkie uwagi, zastrzeżenia i opinie są dla nas szczególnie
cenne. Technologię produkcji ciasta opracował dietetyk i specjalista ds.
żywienia, a obecnie oczekujemy na wizytę przedstawicieli Polskiego
Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, co z pewnością
pomoże nam udoskonalić procedurę i zapewnić bezpieczeństwo osób z celiakią.
Każdą osobę szczegółowo informujemy o procedurach wyrobu ciasta
bezglutenowego tak, aby mogła podjąć decyzję czy produkt ten jest dla niej
bezpieczny. Na naszej stronie i Facebooku będziemy na bieżąco informować o
ustaleniach z wizyty przedstawicieli Stowarzyszenia. W przypadku dalszych
pytań pozostajemy oczywiście do dyspozycji.
Pozdrawiamy,
Fiero! Pizza"
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Pizza Bezglutwnowa w sici pizzeri FIERO !?
szczera odpowiedź, to się ceni. zobaczymy jak to się skończy, byłoby super gdyby przyłączyli się do Menu Bez Glutenu.
Re: Pizza Bezglutwnowa w sici pizzeri FIERO !?
My bylismy w Lodzi na Lanowej i nie polecam. Moze i ciasto jest bg ale co do dodatkow to watpie aby szynka byla kupowana pod tym katem. Poza tym pizza pieczona w tym samym piecu bezposrednio na omaczonym pszenna maka szamocie. Wlasciciele nie wiedza na czym polega dieta i nie szanuja osob z celiakia- to moje zdanie.
Re: Pizza Bezglutwnowa w sici pizzeri FIERO !?
I pewnie to samo dzieje się w poznańskiej Pizzy Express, odpowiedzi się nie doczekałem, ciasto bezglutenowe pewnie wprowadzone ze względu na "modę" i zero przestrzegania procedur...
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 364
- Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
- Lokalizacja: Żywiec
Re: Pizza Bezglutwnowa w sici pizzeri FIERO !?
Czytając wątek, od razu zwróciłam uwagę na to, ze pisza o dodatkach do wyboru ... Czyli nie mają pojecia, ze dodatek taki jak boczek, szynka, też są glutenowe ...
Re: Pizza Bezglutwnowa w sici pizzeri FIERO !?
Odpowiedź od Pizza Express:
"Dziękuję bardzo za Pana mail. Przepraszam za długi czas oczekiwania na
odpowiedź.
Pizza na cieście bezglutenowym przygotowywana jest na blacie wolnym od mąki
glutenowej i przyrządami również od niej wolnymi. Wyroby mięsne zawierają
śladowe ilości glutenu. Reszta produktów wg zapewnień producentów nie
zawierają glutenu.
Przy składaniu zamówienia proszę o zwrócenie uwagi osobie przyjmującej
zamówienie na szczególną dbałość przy przyrządzeniu tego dania."
"Dziękuję bardzo za Pana mail. Przepraszam za długi czas oczekiwania na
odpowiedź.
Pizza na cieście bezglutenowym przygotowywana jest na blacie wolnym od mąki
glutenowej i przyrządami również od niej wolnymi. Wyroby mięsne zawierają
śladowe ilości glutenu. Reszta produktów wg zapewnień producentów nie
zawierają glutenu.
Przy składaniu zamówienia proszę o zwrócenie uwagi osobie przyjmującej
zamówienie na szczególną dbałość przy przyrządzeniu tego dania."
Re: Pizza Bezglutwnowa w sici pizzeri FIERO !?
Ponieważ dopytałem o szczegóły, dostałem dodatkową odpowiedź:
"Pizzę na cieście bezglutenowym są wypiekane na specjalnej siatce, aby nie
miały bezpośredniego kontaktu z szamotem. Siatek tych używamy tylko i
wyłącznie do wypiekania tej pizzy. Szamot nie jest wypalany przed
upieczeniem pizzy na cieście bezglutenowym. Salami, które używamy do pizzy
jest firmy Konecke.
Widziałam Pana wpis na temat Pizza Express na forum celiakia.pl.
Sugeruje Pan, że ciasto bezglutenowe wprowadziliśmy ze względu na "modę".
Zapewniam Pana, że decyzja o wprowadzeniu tego ciasta zapadła wyłącznie na
skutek licznych próśb naszych Klientów, i nie osób chorych na celiakię, ale
również po prostu unikających glutenu być może właśnie ze względów modowych.
Proszę mi uwierzyć, że produkcja tego nietypowego ciasta, na które dziennie
mamy przeciętnie jedno zamówienie, jest bardzo uciążliwa. O ile normalne
ciasto przygotowywane jest przed godzinami otwarcia restauracji, o tyle
ciasto bezglutenowe kucharz musi przyrządzać "na poczekaniu", od ręki, co
wydłuża czas oczekiwania na pozostałe zamówienia. Okazuje się, że krok w
kierunku Klienta może zostać odebrany zupełnie nieoczekiwanie, niemniej
rozumiem Pana stanowisko."
"Pizzę na cieście bezglutenowym są wypiekane na specjalnej siatce, aby nie
miały bezpośredniego kontaktu z szamotem. Siatek tych używamy tylko i
wyłącznie do wypiekania tej pizzy. Szamot nie jest wypalany przed
upieczeniem pizzy na cieście bezglutenowym. Salami, które używamy do pizzy
jest firmy Konecke.
Widziałam Pana wpis na temat Pizza Express na forum celiakia.pl.
Sugeruje Pan, że ciasto bezglutenowe wprowadziliśmy ze względu na "modę".
Zapewniam Pana, że decyzja o wprowadzeniu tego ciasta zapadła wyłącznie na
skutek licznych próśb naszych Klientów, i nie osób chorych na celiakię, ale
również po prostu unikających glutenu być może właśnie ze względów modowych.
Proszę mi uwierzyć, że produkcja tego nietypowego ciasta, na które dziennie
mamy przeciętnie jedno zamówienie, jest bardzo uciążliwa. O ile normalne
ciasto przygotowywane jest przed godzinami otwarcia restauracji, o tyle
ciasto bezglutenowe kucharz musi przyrządzać "na poczekaniu", od ręki, co
wydłuża czas oczekiwania na pozostałe zamówienia. Okazuje się, że krok w
kierunku Klienta może zostać odebrany zupełnie nieoczekiwanie, niemniej
rozumiem Pana stanowisko."