Witam! Oto odpowiedź, którą otrzymałam od Starfoods..
"Szanowna Pani,
Na opakowaniach naszych wyrobów istnieją informacje co do obecności
alergenów. W zasadzie na wszystkich produktach występuje napis, że zawierają
gluten pszenny lub jęczmienny, lub też śladowe ilości.
Co rozumiemy pod pojęciem śladowe ilości - ryzyko krzyżowego
zanieczyszczenia produkowanych po sobie produktów na tej samej linni
produkcyjnej. Należy przy tym zaznaczyć, iż po każdej produkcji danego
asortymentu odbywa się czyszczenie i mycie, które redukuje ryzyko
zanieczyszczenia. Z doświadczenia wiem, że wielu producentów w takich
przypadkach nie umieszcza informacji na opakowaniach.
Z produkowanych wyrobów poleciłbym chipsy solone i popcorn solony. Co do
innych produktów tylko te na których widnieje napis o śladowych ilościach
glutenu.
Z poważaniem,
Adam Ciesielski "
Wydaje mi się, że miało być "...na których nie widnieje napis o śladowych ilościach...".
Ale listy nie podali..moze i dobrze..
Starfoods
Moderator: Moderatorzy
Moim zdaniem nie masz racji. Napisy typu "może zawierać śladowe ilości..." są formą asekuracji firm żywnościowych i są przeznaczone dla alergików. Oznacza to mniej więcej tyle, że jeśli osoba uczulona np. na orzeszki zje produkt w którego składzie orzeszków nie ma i dostanie zapaści, nie może pozwać producenta do sądu - bo ostrzegał, pisząc właśnie o ilościach śladowych. Napisy tego typu pojawiły się, odkąd polskie firmy zaczęły przejmować zwyczaje zachodnie - tam taka asekuracja przybrała wręcz komiczny wymiar (chyba każdy zna historię kobiety, która poparzyła się gorącą kawą i wygrała sprawę w sądzie, chociaż kupiła właśnie gorącą kawę - casus McDonalda).
Ze strony Federacji Konsunentów (alergie - poznaj swoje prawa):
"Należy pamiętać, że w Polsce wprowadzono obowiązek znakowania składników alergennych, takich jak:
- zboża zawierające gluten, a więc pszenica, żyto, jęczmień, owies zwyczajny, pszenica oplewiona (orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe);
- skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne / orzeszki arachidowe, nasiona soi, mleko (łącznie z laktozą);
- migdały, orzech laskowy, włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia;
- seler, gorczyca, nasiona sezamu;
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie dotyczącej znakowania środków spożywczych."
To chyba wyczerpuje dyskusję?
"Należy pamiętać, że w Polsce wprowadzono obowiązek znakowania składników alergennych, takich jak:
- zboża zawierające gluten, a więc pszenica, żyto, jęczmień, owies zwyczajny, pszenica oplewiona (orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe);
- skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne / orzeszki arachidowe, nasiona soi, mleko (łącznie z laktozą);
- migdały, orzech laskowy, włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia;
- seler, gorczyca, nasiona sezamu;
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie dotyczącej znakowania środków spożywczych."
To chyba wyczerpuje dyskusję?