Odra
Moderator: Moderatorzy
Odra
Dostałam odpowiedź od firmy "Odra", producenta wyrobów cukierniczych:
Szanowna Pani,
Nawiązując do Pani pytań, pragniemy przekazać kilka informacji dotyczących produkowanych przez nas wyrobów.
Do listy bezpiecznych produktów może Pani włączyć chałwę, krówki oraz irysy.
Chcielibyśmy nadmienić, że w/w wyroby posiadają w swoim składzie syrop glukozowy pochodzący ze skrobi pszennej jednak producent tego surowca firma Cargill z Bielan Wrocławskich deklaruje, że produkowany przez nich syrop glukozowy nie zawiera glutenu.Szczegółowe badania zawartości gliadyn w syropie przeprowadzono (na zlecenie firmy Cargill) w Zakładzie Immunologii Klinicznej w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
Ponadto polecamy wyrób "Michałki Piastowskie" - jest to wyrób należący do grupy cukierków oblewanych czekoladą o korpusie z masy tłustej. Głównymi składnikami są: cukier, mleko, tłuszcz, orzechy arachidowe, kakao, spirytus.
Z pozdrowieniami
Dział Technologii
Myślicie, że można im zaufać? Popierają swoje informacje badaniami, ale jakoś skrobia pszenna zawsze mnie niepokoi. Co o tym sądzicie?
Szanowna Pani,
Nawiązując do Pani pytań, pragniemy przekazać kilka informacji dotyczących produkowanych przez nas wyrobów.
Do listy bezpiecznych produktów może Pani włączyć chałwę, krówki oraz irysy.
Chcielibyśmy nadmienić, że w/w wyroby posiadają w swoim składzie syrop glukozowy pochodzący ze skrobi pszennej jednak producent tego surowca firma Cargill z Bielan Wrocławskich deklaruje, że produkowany przez nich syrop glukozowy nie zawiera glutenu.Szczegółowe badania zawartości gliadyn w syropie przeprowadzono (na zlecenie firmy Cargill) w Zakładzie Immunologii Klinicznej w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
Ponadto polecamy wyrób "Michałki Piastowskie" - jest to wyrób należący do grupy cukierków oblewanych czekoladą o korpusie z masy tłustej. Głównymi składnikami są: cukier, mleko, tłuszcz, orzechy arachidowe, kakao, spirytus.
Z pozdrowieniami
Dział Technologii
Myślicie, że można im zaufać? Popierają swoje informacje badaniami, ale jakoś skrobia pszenna zawsze mnie niepokoi. Co o tym sądzicie?
Łom waflowy? Pierwsze słyszę Przyznam się, że czasem jadłam chałwę chyba wedlowską, bo był w składzie syrop glukozowy,więc sugerowałam się tym, że jest on bezpieczny (teraz już sama nie wiem jak z nim jest ), a ja uwieeelbiam chałwę :cheesy:.bogusia pisze:Z tego co wiem w chałwie był zawsze łom waflowy/ czyżby mieli bezglutenowy?/Osobiscie im nie ufam.
Ale nigdy nie spotkałam w składzie łomu waflowego...
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
A skąd gluten (białko) w spirytusie (alkohol)? Obydwie rzeczy się wykluczają.Beata B. pisze:Skąd biorą spirytus bezglutenowy?
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Re: Odra
Dzwoniłam do Odry by uaktualnić wiadomości. Pani technolog oddzwoniła do mnie po sprawdzeniu jak to jest z tym syropem glukozowym i glukozowo - fruktozowym i powołała się na te same badania co w pierwszym wątku.Joanna pisze:Dostałam odpowiedź od firmy "Odra", producenta wyrobów cukierniczych
Chcielibyśmy nadmienić, że w/w wyroby posiadają w swoim składzie syrop glukozowy pochodzący ze skrobi pszennej jednak producent tego surowca firma Cargill z Bielan Wrocławskich deklaruje, że produkowany przez nich syrop glukozowy nie zawiera glutenu.Szczegółowe badania zawartości gliadyn w syropie przeprowadzono (na zlecenie firmy Cargill) w Zakładzie Immunologii Klinicznej w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
Uściśliła, że możemy jeść chałwę, sezamki, karmelki, toffi. Wszystko oprócz galaretek, trufli i cukierków "ja i ty" (te są robione w formach wysypywanych mąką).
nie zawsze jest łom waflowy w chałwie. ale akurat chława wedlowska jest glutenowa! nie pamietam co tam w sobie ma ale coś ma glutenowego! tym bardziej że sam producent zapewniał, ze z produktów wedla mozemy TYLKO ptasie mleczkoJoanna pisze:Łom waflowy? Pierwsze słyszę Przyznam się, że czasem jadłam chałwę chyba wedlowską, bo był w składzie syrop glukozowy,więc sugerowałam się tym, że jest on bezpieczny (teraz już sama nie wiem jak z nim jest ), a ja uwieeelbiam chałwę :cheesy:.
Ale nigdy nie spotkałam w składzie łomu waflowego...
i żeby było - coś na temat odry 8) ku[iłam sobie ich krówki co się zowią matyldy. niestety kruche, a ja uwielbiam ciagutki. ale smak bardzo bardzo- smietankowy
innych produktów odry jeszcze nie znalazłam..
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
byc może. dla ścisłosci zatem - był to jedyny produkt wedla, o którym pamiętam, że możemy 8)Magdalaena pisze:Wedel nic nie pisał, że możemy TYLKO ptasie mleczko - po prostu był to jedyny produkt, o jaki pytano.
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Re: Odra
A oto oferta bezglutenowych słodyczy od firmy Odra http://www.dietabezglutenowa.pl/b1_17-b ... _odra.html
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...