Henryk Kania

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Re: Biedronka

Postprzez espero » Pt 24 lut, 2017 10:10

Odnośnie produktów H.Kania. Oto odpowiedź jaką od nich otrzymałem na zapytanie, czy ich wyroby są dla nas bezpieczne.

Szanowny Panie,

Dziękujemy za zainteresowanie produktami marki Henryk Kania.
Postaram się wskazać różnicę pomiędzy produktami bezglutenowymi oraz produktami nie zawierających glutenu.
Są to wbrew pozorom różniące się grupy. Produktem bezglutenowym wg regulacji europejskiej WE 41/2009 uznaje się wszelkie produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na 1 kg).
Potwierdzenie tego badaniem laboratoryjnym oraz uzyskanie licencji przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej uprawnia do używania znaku tzw. przekreślonego kłosa.
Z kolei produkty nie zawierające glutenu odnoszą się do produktów, w których składzie nie jest deklarowany gluten m.in. przez dostawców przypraw i dodatków funkcjonalnych.
Na dzień dzisiejszy nie posiadamy w swojej ofercie produktów bezglutenowych, dla których graniczna wartość 20 ppm została potwierdzona stosownym badaniem laboratoryjnym.
Produkujemy asortymenty, w których składzie zgodnie z deklaracjami dostawców przypraw i dodatków funkcjonalnych nie znajduje się gluten. Jednak jego nieobecność nie została potwierdzona i udokumentowana stosownym badaniem dlatego nie używamy określenia “bezglutenowy”. Ze swojej strony dokładamy wszelkich starań w zakresie dobrej praktyki produkcyjnej aby wszystkie nasze produkty byłe zgodne z deklaracjami umieszczonymi na etykietach produktów.
Dotychczas nie mieliśmy informacji z rynku od naszych Konsumentów, że pomimo braku informacji na produkcie o obecności glutenu wywołał on reakcje alergiczne.
Proszę wybaczyć, ale ze względu na mnogość asortymentów w naszej ofercie (kilkaset asortymentów) przygotowanie listy produktów nie mających w składzie tego składnika alergennego jest bardzo pracochłonne. Proponuję każdorazowo przed zakupem produktu dokonać weryfikacji etykiety produktu przed zakupem.
Mam nadzieję, że moja pomoc okazała się przydatna.
W przypadku pytań lub wątpliwości proszę o kontakt.

Pozdrawiam,

Łukasz Gołębiewski

Kierownik Działu Jakości

tel.kom.: 728 886 623
tel.: (32) 210 32 47
fax: (32) 210 10 97
logo Zakłady Mięsne Henryk Kania Spółka Akcyjna
ul. Korczaka 5, 43-200 Pszczyna,
Sąd Rejonowy w Katowicach Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego,
numer KRS: 0000053415;
NIP: 744-000-33-25; Regon: 510258637;
Kapitał akcyjny: 6.259.169,00 PLN
espero
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr 22 lut, 2017 10:51

Powrót do Informacje od firm

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości