Witam,
Nie wiem czy dobrze robię otwierając nowy wątek, ale nie udało mi się znaleźć podobnego.
Wysyłałam E-MAIL z zapytaniem, o bakalie HELIO Natura i otrzymałam taką oto odpowiedź.
Dzień Dobry!
Nasze produkty nie zawierają glutenu ( oprócz Kuti Helio, która w swoim składzie zawiera pszenicę), ale również nasze produkty bakaliowe nie posiadają certyfikatu produktu bezglutenowego. Nie mogę zagwarantować iż nasze produkty bakaliowe spełniają wymogi produktu bezglutenowego w znaczeniu Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na diecie bezglutenowej. bo nie ma możliwości deklaracji na takich produktach znaczka przekreślonego kłosa.
Nie ma 100% pewności iż nasze produkty zawierają poniżej 20 ppm glutenu (20 mg na kg).
Dlatego, że np., bakalie, które są w niej zawarte mogą być oczyszczane u naszych dostawców na tych samych maszynach jak pszenica i inne zboża przez co w naszych produktach może się znajdować jakiś pył ( niewidoczny gołym okiem) zawierający gluten. Stąd brak znaczku na naszych produktach - produkt bezglutenowy.
Produkty nasze ze znakiem przekreślonego kłosa to masy do ciast: masy makowe, krówkowe i masa orzechowa z kawałkami orzechów.
Podaję stronę na której można bardzo dużo dowiedzieć się o diecie dla osób z celiakią.
http://www.celiakia.org.pl/
Pozdrawiam
Judyta Rosochacka
specjalista ds. jakości
503 188 931
HELIO S.A.
Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów
Filia: Brochów 119, 05-088 Brochów
Tel. (22) 462 67 43
tel.: +48 (022) 725 70 64, 725 71 81, 725 72 42
fax.: +48 (022) 725 70 97
http://www.helio.pl
HELIO S.A.
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 33
- Rejestracja: śr 21 cze, 2017 13:59
- Lokalizacja: St. Wola
Re: HELIO S.A.
To mnie trochę zmartwiłaś, aczkolwiek od dłuższego czasu jem głównie orzechy HELIO i dobrze się po nich czuję.