Schär lub Schaer
Moderator: Moderatorzy
Schär lub Schaer
Widzę, że i o tej firmie nic nie ma. Pisze się przez a umlaut. Jest to bodajże włoska firma, ale można jej produkty dostać w wielu krajach, w Polsce chyba też, nawet na stronie naszej widnieją jej produkty, jeśli się nie mylę Mają spody do pizzy, o których tak wielu z nas marzy, makaron i wiele innych. Pychota Ja przywożę ze sobą w każdym razie
//moderowane przez Rafal_tata - zmiana tytułu wątku; zamykam - temat powszechnie znany
//moderowane przez Rafal_tata - zmiana tytułu wątku; zamykam - temat powszechnie znany
Ostatnio zmieniony pt 31 sie, 2007 16:57 przez huilisti, łącznie zmieniany 2 razy.
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Firma, o której piszesz to Schär, nie Schaef
Myślę, że zna ją każdy na diecie bezglutenowej. Nie wyważajmy otwartych drzwi
Proszę moderatora o zmianę pisowni tematu, żeby nie było bałaganu.
Myślę, że zna ją każdy na diecie bezglutenowej. Nie wyważajmy otwartych drzwi
Proszę moderatora o zmianę pisowni tematu, żeby nie było bałaganu.
Ostatnio zmieniony wt 28 sie, 2007 16:55 przez Małgorzata, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Wątek otworzyłem z powrotem, bo faktycznie firma nie jest wymieniona w tym dziale
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 7
- Rejestracja: wt 07 sie, 2007 14:43
- Lokalizacja: włochy
Z ich strony wynika, że mają zakłady i w Niemczech i we Włoszech. Niektóre produkty Schaer robi chyba tylko na niemiecki rynek, np. taki "Landbrot". Smak - rewelacja. Może słabo szukałam, ale w naszych sklepach tego nie znalazłam. A wcześniej mieliśmy też informacje na Forum od Ainer, która zauważa, że dostępny w Niemczech Mix B jest lepszy od sprzedawanego u nas. Dlatego może i jest sens zaopatrywania się w niektóre rzeczy za granicą, chociaż ekonomiczne raczej to nie będzie.
Tak Joanno masz całkowitą rację. Ekonomicznie zakup produktów firmy Schar jest całkowicie nieuzasadniony. Ostatnio zakupiłam w Niemczech mieszankę B ( chlebek ) Koszt 3,95 Euro. Można przeliczyć, ale wiem że to mi smakuje i nie odczuwam tak dotkliwie diety. Ostatnio zajadałam się równiez ciasteczkami - rewelacja. Byłam straszną egoistką i sama zajadałam. Pozdrawiam
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 227
- Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15
Cena makaronów jest różna. Są po 12 zł , 15. Produkty bezglutenowe nie są tanie. Wyliczyłam ,że 1kg makaronu firmy Bezgluten nitki kosztuje 33 zł. Makaronu raczej tak dużo nie kupuję. To co kupiłam to waży 200 g. i kosztuje 6.60 zł. To są paczki najczęściej po 250 g lub 200g. Dlatego jest takie drogie u Schaera , bo są to specjalnie oczyszczone produkty i naturalnie bezglutenowe i są bardzo dobre. Chociaż drogie to polecam.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
To nie jest polska firma - ceny są dla Niemców i Włochów.
Poza tym jest to chyba TOP, jeśli chodzi o producentów BG, których znam.
Po co obniżać ceny, skoro zakupy BG można sobie zrefundować...
Poza tym jest to chyba TOP, jeśli chodzi o producentów BG, których znam.
Po co obniżać ceny, skoro zakupy BG można sobie zrefundować...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Pierwsze primo - skoro są naturalnie bezglutenowe to raczej nie trzeba ich oczyszczać...dorota krypa pisze: Dlatego jest takie drogie u Schaera , bo są to specjalnie oczyszczone produkty i naturalnie bezglutenowe i są bardzo dobre
Drugie primo - nawet jeśli coś jest oczyszczone to (jak napisał kiedyś niejaki Skrobiowy)czysty gluten jest drogi więc taka firma niedość że sprzedaje drogo skrobie to jeszcze komuś innemu sprzeda drogi gluten...
Trzecie primo - kaszki czy inne produkty dla niemowląt i małych dzieci też są często bezglutenowe i wcale nie są tak drogie...
Fakt makaron Schaer-a też mi bardziej smakuje niż inne polskie ale zupelnie nie wiem za co ja płace - ani mąka kukurydziana ani ryżowa tyle nie kosztują - chyba że ten groch
Testował ktoś kiedyś jak zrobić własny makaron? Przecież są przystawki do maszynek albo całe użądzenia do robienia makaronu tylko kwestia ciasta...
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 340
- Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Ja próbowałam w lecie. Pożyczyłam maszynkę od kuzynki (niestety używana była wcześniej do glutenowego makaronu, więc zrobiłam ten makaron z czystej ciekawości). Używałam mąki z Bezglutenu (chyba to była makaronowa). Pięknie się wałkowało (tą maszynką), a potem jeszcze piękniej pocięło na wstążki (do wyboru dwie różne szerokości). Cały sekret - podsypywać mąką (użyłam kukurydzianej) żeby się nie przykleiło do urządzenia. Ogólnie - super. makaron tak zrobiony smakuje trochę inaczej niż kupny - jest bardziej miękki. Jeśli ktoś lubi makaron i często go jada - to warto posiąść taką maszynkę; natomiast biorąc pod uwagę cenę mąki - nie wiem, czy wychodzi dużo taniej niż kupny.
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Tzn myślałem o takim przepisie jak Schaer - z tanich mąk - ryzowej z kukurydzianą ewentualnie z drobnym dodatkiem bezglutenowej. Ja jadam dużo makaronów i powoli bankrutuje więc szukam jakiejś alternatywy...
Trochę to się przeradza w temat bardziej pasujący do działu przepisy więc założyłem tam nowy wątek - makarony: -vt2143.htm#22615
Trochę to się przeradza w temat bardziej pasujący do działu przepisy więc założyłem tam nowy wątek - makarony: -vt2143.htm#22615
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Dziękimr.kwiatek pisze:założyłem tam nowy wątek - makarony: -vt2143.htm#22615
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia