Mąka

Jeżeli znalazłeś nowego producenta, dowiedzialeś się czegoś nowego o nim - podziel się tą informacją.

Moderator: Moderatorzy

Re: Mąka

Postprzez agadenver » Pn 02 sie, 2010 10:45

myszka312a napisał(a):(...) znalazłam w swojej okolicy młynarza który jest w posiadaniu pszenicy bezglutenowej. (...)

Studiuję na Akademii Rolniczej i etap zbóż mam za sobą. Potwierdzam to co napisała Cecylia, że pszenicy bezglutenowej nie ma (chyba, że ten pan młynarz zmutował ją jakoś, co jest mało prawdopodobne, lub po prostu wmawia ludziom, że ona jest bezglutenowa). Myszko, wybacz, ale nie trzeba pracy w firmie związanej z rolnictwem, ani studiów na Rolniczej, aby stwierdzić, że to podpucha jakaś jest wg mnie. Wiemy o tym, że pszenica posiada gluten. Jeśli masz nadal wątpliwości możesz napisać do Jednej z Katedr lub jednego z Zakładów technologii Zbóż (http://www.up.wroc.pl/uczelnia/9811/kat ... _zboz.html, bądź:
http://wnoz.sggw.pl/?page_id=109).
Spotkałam się, też ze stwierdzeniami: "chleb kukurydziany pieczony w piekarni X jest bezglutenowy (dodatek mąki pszennej jest, ale o tym cicho sza, może nikt nie kapnie się, może nikomu nie zaszkodzi)". To działa podobnie wg mnie na mnie jako konsumenta bezglutenowego.
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
agadenver
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 161
Dołączył(a): Pn 19 maja, 2008 19:47
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Postprzez Cecylia » Pn 02 sie, 2010 12:42

Być może młynarz ma na myśli mąkę orkiszową ale to nie zmienia faktu, że to tak czy inaczej gatunek pszenicy. Sporo mówiono na ten temat, że to mąka dietetyczna z właściwościami innymi niż tradycyjne odmiany.
Obrazek
Avatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 369
Dołączył(a): Cz 05 cze, 2008 10:12
Lokalizacja: Wschowa

Postprzez Rafal_tata » Pn 02 sie, 2010 16:59

myszka312a napisał(a):celiakie mam od 5 lat i miałam robione wszystkie możliwe badania.
Pisałaś, że na diecie jesteś 8 miesięcy.
myszka312a napisał(a):jest w posiadaniu pszenicy bezglutenowej
Nie ma czegoś takiego. Może być ewentualnie skrobia pszenna bezglutenowa. Gdyby ktoś wyhodował pszenicę BG byłoby głośno tym na całym świecie. A tu cisza...
titrant napisał(a):O ile o zawartość glutenu w syropie glukozowym można wieść długie i bezowocne dyskusje
Syrop glukozowy jest BG, pojedynczy wypadek na ileś tam lat badań to jeszcze nie podważenie zasady.
myszka312a napisał(a):Może ktoś porostu wciska nam kit o tym jak drogie jest wyprodukowanie takiej mąki.
Mąka BG jest droga na całym świecie, nie tylko u nas. Produkty BG są u nas drogie, gdyż jest mała konkurencja i mały zbyt (relatywnie do innej żywności).
martini napisał(a):Kurde, ludzie, skoro bezglutenowe mąki mogą robić większe firmy i sprzedawać je a duże pieniądze, to dlaczego nie może ich zrobić pan Młynarz?
Bo wymaga to specjalnej technologii, która pozwala na oddzielenie glutenu od reszty ziarna. Chyba, że da się to zrobić nożykiem i pensetą. Np. 10 dkg dziennie ;)
agadenver napisał(a):Spotkałam się, też ze stwierdzeniami: "chleb kukurydziany pieczony w piekarni X jest bezglutenowy (dodatek mąki pszennej jest, ale o tym cicho sza, może nikt nie kapnie się, może nikomu nie zaszkodzi)".
Tak, często zdarza się że sprzedawca mówi np. o pieczywie kukurydzianym - wg niego jest "tylko" z mąki kukurydzianej, a to przecież niemożliwe...
Jest tylko jeden sposób, aby sprawdzić te produkty: badanie w laboratorium na zawartość glutenu. Nie mąki, tylko gotowego produktu. Bo ciekaw jestem jak wygląda produkcja BG w młynie, w którym ludzie wręcz oddychają glutenem i są nim cali usmarowani. Badanie zawartości jest drogie, ale chyba w kwestii zdrowia nie może to odgrywać roli.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez martini » Pn 02 sie, 2010 20:03

martini napisał(a):Kurde, ludzie, skoro bezglutenowe mąki mogą robić większe firmy i sprzedawać je a duże pieniądze, to dlaczego nie może ich zrobić pan Młynarz?
Bo wymaga to specjalnej technologii, która pozwala na oddzielenie glutenu od reszty ziarna. Chyba, że da się to zrobić nożykiem i pensetą. Np. 10 dkg dziennie ;)


No właśnie to napisałam:P Może on ma jakąś tam swoją technologię, której nie wykorzystuje na skalę światową i nie wysyła z Polski do Austrii, to mu się opłaca. Może po prostu w osobnym pokoiku robi seitan, który sprzedaje, a odpadki mieli jeszcze raz, jako że młynarz:)
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 739
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Tomkus » Pn 02 sie, 2010 20:22

A o to trzeba by pytać samego pana młynarza, o pewne szczegóły nas interesujące.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Avatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 620
Dołączył(a): Pn 08 gru, 2008 13:38
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez myszka312a » Pn 02 sie, 2010 21:37

Przeprasza, ale gdzie pisałam że jestem na diecie 8 miesięcy? Na diecie jestem od 18 miesięcy. a choruje od 5 lat tylko ze mamy niektórych takich fajnych lekarzy którzy od razu wlepili mi zespół jelita drażliwego i kazali jeść dużo produktów mącznych. od tamtej pory latałam po różnych lekarzach, przechodziłam te wszystkie nieprzyjemne badania kilkukrotnie i lądowałam w szpitalu też kilka razy. aż w centrum onkologii w w-wie doszli co mi jest. mam nadzieje z to wyczerpująca odp. a co do mąki to nie napisałam tego tematu po to żeby robić reklamę panu Andrzejowi ani zachęcać czy zmuszać kogoś do zakupu i spożywania tego produktu. Moim celem było podzielenie się swoimi spostrzeżeniami. Każdy decyduje za siebie. Za jakiś czas znów zrobię sobie badania i wtedy się dowiem czy coś w tym jest czy tylko jestem naiwna i działa tu siła sugestii.
myszka312a
myszka312a
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 11
Dołączył(a): Wt 10 mar, 2009 13:56
Lokalizacja: OstrOw Mazowiecka

Postprzez Rafal_tata » Pn 02 sie, 2010 22:36

Osiemnaście? No to już nie wiem... Wszędzie piszesz coś innego:
http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?p=34792#34792
http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?p=32127#32127
Nie zrobiłaś reklamy panu Andrzejowi, nie o to chodzi... Po prostu nikt w takie cuda nie wierzy, już parę ich tu widzieliśmy...
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez myszka312a » Pn 02 sie, 2010 23:05

Wysłany: Pią 13 Mar, 2009 13:14 -


Wysłany: Nie 16 Sie, 2009 23:26

Bardzo proszę spojrzeć na datę tamtego wpisu. i policzyć ie to miesięcy. Jestem na diecie od 6 stycznia 2009
myszka312a
myszka312a
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 11
Dołączył(a): Wt 10 mar, 2009 13:56
Lokalizacja: OstrOw Mazowiecka

Postprzez Rafal_tata » Pn 02 sie, 2010 23:31

A faktycznie, nie spojrzałem na daty... Jestem niewyspany po całonocnym prowadzeniu samochodu przez całą Polskę... Ale to w zasadzie nie ma znaczenia, bo nie o tym rozmawiamy. Fakty są takie, że takiej odmiany pszenicy nie ma, a mąka bezglutenowa jest nią po przebadaniu. Po drugie, praktycznie, jeśli w tym młynie jest też przerabiane zwykłe zboże, to nie ma możliwości, żeby nie doszło do zanieczyszczenia.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Sheep » Wt 03 sie, 2010 15:47

Mnie ciekawi proces przygotowywania tej mąki. Cena bardzo atrakcyjna, ale każdy, kto się trochę interesuje dietą wie, że pszenica jest glutenowa i żeby nadawała się do spożycia przez osoby z celiakią, musi zostać pozbawiona glutenu. Wtedy powstaje skrobia pszenna bezglutenowa. No i żeby utrzymać odpowiednią czystość wyrobu, trzeba restrykcyjnie oddzielać wszystko glutenowe od bg.
Zresztą Amerykanie np. od dawna zalecają spożywanie tylko produktów naturalnie bg, bo z tymi oczyszczanymi jak właśnie skrobia pszenna bywa czasem różnie, są partie czystsze i mniej czyste. A tu w końcu chodzi o nasze zdrowie.
Po prostu jakoś ciężko wszystkim uwierzyć w takie coś, jak opisałaś, stąd nasze wątpliwości. Może mogłabyś się dowiedzieć czegoś bliżej o procesie produkcji tej mąki, może to by nam coś wyjaśniło.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1513
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Małgorzata » Śr 04 sie, 2010 12:26

Uprzejmie prosimy autorkę informacji o "mące pszennej bezglutenowej" o podanie namiarów na producenta (na pw), dzięki którym moglibyśmy z ramienia Stowarzyszenia dopytać go o co chodzi. Jeśli nie zdecyduje się ich podać niestety będziemy musieli zamknąć sprawę jako po prostu niesprawdzoną, wprowadzającą niepotrzebny zamęt, zwłaszcza wśród osób nie do końca zorientowanych w temacie.

Jak wiemy nie ma "mąki pszennej bezglutenowej", po prostu, dlatego wszelkie tego typu rewelacje musimy traktować z pełną rezerwą.
Obrazek
Avatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1655
Dołączył(a): Pn 03 sty, 2005 23:56
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Tomkus » Śr 04 sie, 2010 13:07

Na razie dyskusja o tej mące podpiera się na spostrzeżeniach myszki312a.........
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Avatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 620
Dołączył(a): Pn 08 gru, 2008 13:38
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez Małgorzata » Wt 10 sie, 2010 12:57

Temat został sprawdzony u źródła:

Niestety nie jest to mąka bezglutenowa, pan młynarz twierdzi, że ma starą odmianę pszenicy, która jest bezglutenowa co "widać gołym okiem". Nawet nie ma sensu dalej tego tematu ciągnąć, bo pan młynarz na szczęście tej mąki nie sprzedaje jako bezglutenowej. Oczywiście nigdy nie była badana, jest mielona w zwykłym młynie razem z "normalną" pszenicą, tak więc no comments.

Temat uważam za zamknięty. Nie ma mąki pszennej bezglutenowej, nawet jej stare odmiany (typu modny teraz orkisz) są wysoko glutenowe i bardzo dla celiaków toksyczne.

Namawiam myszkę312a, żeby przestała tę mąkę jeść, to bardzo niebezpieczne, nawet jeśli uważa, że nie ma po niej objawów (nie mogę w to uwierzyć...).
Obrazek
Avatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1655
Dołączył(a): Pn 03 sty, 2005 23:56
Lokalizacja: Warszawa

? czy można odnowić temat mąki?

Postprzez monisiak81 » Śr 08 cze, 2011 16:06

Witam,
czy można odnowić temat mąki?
Napisałam dzis maila z zapytaniem do firmy Janex (ich mąki kukurydziane są dostępne w carfurach) o zawartość glutenu w ich produktach (ze względu na tak łatwą dostępność i ze względu na to że mój mąż jest chory na celiakię).
odpowiedź jaką otrzymałam to:

Witam,
Nasze produkty sa bezglutenowe.
Pozdrawiam
Anna J
janex@janex-jl.pl

Nie wiem czy sprawdzaliście już kiedyś tą firmę, ale dzielę się informacją :)
pozdrawiam Monika
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Groszek » So 23 mar, 2013 18:19

Moja mama dziś kupiła tę mąkę i właśnie smaży rybki w niej obtoczone. Mam nadzieję, że bezglutenowa jest na pewno. Tym bardziej, że na diecie jestem od tygodnia i na razie nie czuje jakiegoś uzdrowienia.
Groszek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): Wt 26 lut, 2013 21:30
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Producenci żywności bezglutenowej

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość