Moderator: Moderatorzy
Na razie noszę ze sobą aktualny wykaz produktów wydrukowany ze Stowarzyszenia.
AgroPodJaworem napisał(a):Witam wszystkich!
Czy jak na produkcie spożywczym nie ma wypisanego składnika z glutenem i nie ma dodatkowego opisu że Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu to oznacza że produkt jest wolny od glutenu? Mam wątpliwość z wędlinami i serami żółtymi. Na większości nie ma w składzie składników z glutenem, nie ma też napisu, że może zawierać jego śladowe ilości, albo że na terenie zakładu jest produkowane ....
No bo na przykład na na maśle klarowanym czy jajkach nie ma znaczka z kłosem, a glutenu tam nie ma, prawda?
Jestem początkująca w temacie i jestem strasznie zagubiona. Czy wszystko muszę kupować w specjalistycznych sklepach i ze znaczkiem kłosa, co generalnie jest dla mnie trudno dostępne i drogie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Iga
AgroPodJaworem napisał(a):Podstawową wiedzę mam, zostałam przeszkolona przez kompetentną osobę. Wiedzę przyswoiłam.
Zaczęłam czytać forum i wtedy dociekać i pytać.Bo okazało się że temat nie jest taki oczywisty. Czy to na prawdę świadczy o braku podstawowej wiedzy? Nie chcę stanowić zagrożenia dla moich gości. Chcę mieć pewność, że nie zrobię im krzywdy. A przecież mogłabym to olać i pozostać przy podstawowej wiedzy, że kasza gryczana jest ok i nie szukać w niej mikroziarenek innych zbóż ( co zajęło mi dziś trochę czasu).
Na prawdę nie rozumiem tego oburzenia. Czy forum jest po to żeby wspierać czy besztać?
Anula80 napisał(a):Adrian, przecież dobrze że pytają![]()
Wolałbyś, żeby udawali że wszystko wiedzą, a wyrządzili komuś krzywdę? Myślisz, że takie sytuacje się nie zdarzają? Moja koleżanka była w lokalu Menu bez Glutenu i była nowa kelnerka, której szefostwo chyba odpowiednio nie wyczuliło, i przyniosła pizzę bg i glutenową, które się dotykały. Spody w obu były od mąki![]()
Szkolenie jest bardzo potrzebne, ale później w trakcie gotowania, pieczenia pojawiają się dodatkowe pytania
Moim zdaniem to bardzo odpowiedzialne, że pytają, jak mają wątpliwości![]()
Oby więcej było takich miejsc
Powrót do Producenci żywności bezglutenowej
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości