chipsy ziemniaczane

Wszystko co można wyczarować z ziemniaka - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez tareczka » Pt 29 mar, 2013 11:26

też takie robimy i to od dawna,ale tylko posolone
tareczka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 36
Dołączył(a): Śr 27 mar, 2013 21:04
Lokalizacja: Ruda Śląska

Postprzez bezowy_torcik » Wt 01 paź, 2013 11:52

Ja robię z dodatkiem soli lub zmielonej papryki :)
Kurs wizażu podwyższający kwalifikacje - http://kurswizazu.net/
bezowy_torcik
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt 01 paź, 2013 08:49
Lokalizacja: Koszalin

Postprzez Panicz25 » Cz 03 paź, 2013 15:52

A jakich przypraw użyć, żeby uzyskać takie efekt jak w czipsach o smaku fromage albo zielona cebulka? Bo coś takiego chętnie bym zrobił sobie
Panicz25
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz 03 paź, 2013 15:48
Lokalizacja: z nienacka

Postprzez erika » Pn 07 paź, 2013 14:20

hmm sama jestem ciekawa, ale może spróbować prażonej cebulki ?
erika
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pn 07 paź, 2013 14:18
Lokalizacja: Katowice

Postprzez papaja » Cz 17 paź, 2013 12:13

ja uwielbiałam talarki z patelni - babcia zawsze robiła i były pycha :)
papaja
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz 17 paź, 2013 12:06
Lokalizacja: Katowice

Postprzez Anula80 » Cz 17 paź, 2013 12:16

Moja mama robiła talarki, a raz nawet chipsy :) mniam mniam. Może warto by było samemu spróbować
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Postprzez alinka90 » Pt 18 paź, 2013 11:21

talarki kojarzą mi się z takimi robionymi na piecu kaflowym :)
alinka90
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pt 18 paź, 2013 11:13
Lokalizacja: Kraków

Postprzez cleopatra » Cz 21 lis, 2013 15:39

moja babcia też robiła, ale z patelni też są pyszne
cleopatra
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): Cz 21 lis, 2013 15:06
Lokalizacja: Liszki

Re:

Postprzez wojtek0808 » So 18 sty, 2014 15:23

Panicz25 napisał(a):A jakich przypraw użyć, żeby uzyskać takie efekt jak w czipsach o smaku fromage albo zielona cebulka? Bo coś takiego chętnie bym zrobił sobie


Swoje lekko posypałem sproszkowanym, suszonym czosnkiem (kupnym) i efekt - o dziwo - trochę przypominał mi smak cebulki.
Mam pytanie. Swoje chipsy smażyłem w frytkownicy i nawet po dokładnym otrząśnięciu na sitku i pozostawieniu na papierze nadal były zbyt tłuste, jak na mój gust. Jest jakiś inny sposób na pozbycie się nadmiaru tłuszczu?
- Ty musisz jeść coś nowego, rozszerzać dietę. Tyle ci nie zaszkodzi. Przecież to nie może być do końca życia..
- Jak chcesz, doleję ci nakrętkę domestosa do herbaty. Przyzwyczaisz się, może któregoś dnia będziesz mógł pić całą szklankę.
Avatar użytkownika
wojtek0808
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 20
Dołączył(a): Pt 24 paź, 2008 11:58
Lokalizacja: N-ów

Re: chipsy ziemniaczane

Postprzez Leeloo » So 18 sty, 2014 15:48

1. nie wrzucać na raz za dużo frytek, bo spadnie temperatura oleju i będą się dłużej smażyć i nasiąkać olejem

2. wymoczenie frytek w wodzie przed smażeniem wypłucze z nich sporo skrobii, która 'pije' olej

3. 'ręcznikowanie', czyli lekkie wyciskanie soków z gotowych frytek za pomocą papierowych ręczników kuchennych- muszą być dobrej jakości, co by nie przywarły do naszego jedzenia, bo odrywanie włókien z kazdej frytki może doprowadzić do szału
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7118
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: chipsy ziemniaczane

Postprzez Nalewka » Pn 20 sty, 2014 23:55

A jeśli mają być suche, to lepiej cienkie talarki surowych ziemniaków upiec w piekarniku.
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 371
Dołączył(a): So 23 kwi, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Re: chipsy ziemniaczane

Postprzez kitty » Pt 14 lut, 2014 16:53

tak, w piekarniku nawet zdrowiej !
kitty
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pt 14 lut, 2014 16:48

Re: chipsy ziemniaczane

Postprzez gronkowiec » Wt 15 lip, 2014 06:20

Można plastry ziemniaków posypać solą i po jakimś czasie opłukać i wysuszyć ręczniczkami papierowymi. Sól wyciągnie z nich wodę i zamiast się gotować w tłuszczu będą się smażyć. No i oczywiście jak pisano wcześniej, smażyć małymi porcjami.
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 169
Dołączył(a): Pn 06 mar, 2006 22:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: chipsy ziemniaczane

Postprzez Leeloo » Wt 12 sie, 2014 10:41

Ludak, dlatego kobiety żyją dłużej. g:)
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7118
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: chipsy ziemniaczane

Postprzez Leeloo » Cz 06 lis, 2014 21:49

domowe chipsy z mikrofali, cudowność:

http://www.mojewypiekiinietylko.com/201 ... iekarnika/
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7118
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Poprzednia strona

Powrót do Ziemniaki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości