chipsy ziemniaczane

Wszystko co można wyczarować z ziemniaka - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

chipsy ziemniaczane

Postprzez asiar » Śr 05 kwi, 2006 15:29

W dziale produkty trwa intensywna dyskusja na temat chipsów, więc pozwolę sobie coś zaproponować - chipsy ziemniaczane.
Ziemniaki, w ilości zależnej od głodu, kroimy na cieniutkie plasterki i po prostu smażymy pojedyncze warstwy w małej ilości oleju (nie zatapiać). Jak się już trochę zarumienią, można przyprawiać solą i np. dodawać drobniutko pokrojoną cebulkę, posypać papryką, jakimiś ziołami.... Wariantów może być wiele. Je się to raczej na ciepło, a przynajmniej na świeżo. Może to nie to, co chipsy z paczki, ale absolutnie pewne :lol:
Avatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 421
Dołączył(a): N 22 sty, 2006 12:08
Lokalizacja: Pomorze

Postprzez vixi » Pt 05 maja, 2006 09:05

brawoooo :=D>: popieram sama takie robię i posypuję mieszanką przypraw z papryki curry i ziół pychotka...pozdrawiam
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 858
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postprzez sanum » Pn 25 lut, 2008 23:11

Przepraszam, może głupie pytanie ale ziemniaki podgotowane, czy zupełnie surowe?
sanum
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pt 22 lut, 2008 13:21
Lokalizacja: Polska

Postprzez asiar » Wt 26 lut, 2008 16:45

Surowe
Avatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 421
Dołączył(a): N 22 sty, 2006 12:08
Lokalizacja: Pomorze

Postprzez sanum » Wt 26 lut, 2008 22:33

dzięki śliczne. zrobilam cieniutkie korzystając z szatkownicy. obtoczylam w takiej ziołowej specjalnej przyprawie do ziemniaków. mniam były.
sanum
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pt 22 lut, 2008 13:21
Lokalizacja: Polska

menu

Postprzez Edson » So 23 sie, 2008 09:54

czyli tzw. ziemniaki pieczone, w sumie wiec w lokalach mozna to zamawiac, tylko zeby nie sypali przyprawa z papierka bo z reguly tak robia dla pikatniejszego smaku, ale jesli sie poprosi obsluge to tylko usmaza a przyprawimy sobie je sola. Dobrze rozumuje?
Edson
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): Cz 24 lip, 2008 11:15
Lokalizacja: Łódź

Re: menu

Postprzez Magdalaena » N 24 sie, 2008 01:05

Edson napisał(a):czyli tzw. ziemniaki pieczone, w sumie wiec w lokalach mozna to zamawiac,
obwiam się, że w restauracjach ziemniaki pieczone pochodzą z torebki tak jak frytki. I mogą zawierać tyle samo podejrzanych składników
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Avatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1397
Dołączył(a): Pt 02 sty, 2004 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Kasalenna » Śr 10 lis, 2010 13:23

nie przypalają się???
Kasalenna
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pt 29 paź, 2010 19:07
Lokalizacja: wlkp

Postprzez Madzia295 » Śr 10 lis, 2010 16:03

Zgadzam sią. W ten poniedziałek byłam w restauracji, zapytałam o pieczone ziemniaki i dowiedziałam się, że kupiją je w paczkach jak frytki! Nie pozostało mi nic innego jak zamówić ziemniaki gotowane ;)
Madzia295
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 73
Dołączył(a): N 10 sty, 2010 13:55
Lokalizacja: Mysłowice

Postprzez martini » Cz 11 lis, 2010 00:35

Madzia295 napisał(a):Zgadzam sią. W ten poniedziałek byłam w restauracji, zapytałam o pieczone ziemniaki i dowiedziałam się, że kupiją je w paczkach jak frytki!


Trzeba pytać, reguły nie ma. Tak jak z warzywami - niektóre restauracje kupują do zup świeże, a innym wystarczy mrożonka dziwnej marki...
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 739
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Agniesia » Cz 11 lis, 2010 11:24

Ten dział poświęcony jest przepisom i proszę się tego trzymać!
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez J30 » Cz 27 paź, 2011 13:38

Frytki tez mozna jesc jezeli chipsy te zmozna?
J30
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 29
Dołączył(a): Cz 27 paź, 2011 08:57
Lokalizacja: Śląsk

Postprzez Nalewka » So 02 mar, 2013 14:21

Wyszorowałam ziemniaki, pokroiłam w cienkie plasterki (w maszynce do tarcia mizerii), wypłukałam w wodzie, wysuszyłam papierowym ręcznikiem, ułożyłam na blasze wyłożonej silikonem, skropiłam oliwą, posypałam grubą solą i ziołami (własnoręcznie zbierane i suszone z własnej działki), włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180stC (z termoobiegiem) i upiekłam na lekko rumiano. Szybko zdjęłam z blaszki na lnianą ściereczkę, a po ostygnięciu wsypałam w miskę i zjedliśmy ze smakiem :)

Pycha!!!

(trzeba pilnować, bo czas pieczenia zależy od piekarnika, gatunku ziemniaków i grubości plasterków, więc trudno podać dokładny czas pieczenia)
Ostatnio edytowano So 02 mar, 2013 14:22 przez Nalewka, łącznie edytowano 1 raz
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 371
Dołączył(a): So 23 kwi, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Re: chipsy ziemniaczane

Postprzez ankats » Wt 26 mar, 2013 21:10

asiar napisał(a):smażymy pojedyncze warstwy w małej ilości oleju (nie zatapiać).

Ja uwielbiam jako dodatek do obiadu podobne czipsy, tylko plasterki można podtopić i nie musi być pojedyncza warstwa. Tylko warunek: dobre ziemniaki, wielka patelnia, najlepiej tzw "cygańska". Górna warstwa ziemniaków może wystawać nad olej, ale daje się go dużo. Wrzuca się plasterki na gorący olej i obraca partiami tylko raz - trzeba przyjrzeć się, kiedy te od spodu będą rumiane i wtedy wykonać obrót. Wyjęte z patelni można wrzucić na chwilę na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu, ale dietetyczne to to i tak nie będzie. Część plasterków będzie chrupiąca, część miękka, wszystkie pyszne. To chyba najszybszy sposób przygotowania ziemniaków na obiad. Do tego jajko sadzone, sól i jest - jadłabym to codziennie, gdyby nie mój cholesterol :)
ankats
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): N 03 lut, 2013 21:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Nalewka » Wt 26 mar, 2013 22:31

Ja zrobiłam podobnie, ale prawie bez tłuszczu :)

Cienko skrojone plasterki ziemniaków rozłożyłam na dwóch blaszkach, opsikałam oliwą, lekko posoliłam i wstawiłam do nagrzanego (ok. 200stC) piekarnika z termoobiegiem na 10 min. Potem trzeba obserwować, jak się za mocno przypiekają, to wyjąć, jak są blade, to dopiec. Czas zależy od tego, jaki mamy piekarnik i jak cienko pokrojone zostały ziemniaki, może to być 7, ale równie dobrze 15 minut. Pieczemy do zrumienienia.

Póki ciepłe można posypać pojedynczymi ziołami np. cząbrem, czy mieszanką przypraw np. curry. Jeść na gorąco, na ciepło, albo na zimno (jeśli były cienki jak bibułka :)).
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 371
Dołączył(a): So 23 kwi, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Następna strona

Powrót do Ziemniaki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron