Chipsy

Wszystko co można wyczarować z ziemniaka - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Chipsy

Postprzez Gosiuuunia » So 23 wrz, 2006 17:50

Robił ktoś z was chipsy w domowych warunkach. Ja dzisiaj troche kombinowałam, ale troche mi nie wychodziły :P może wy wiecie coś dokładniej... żeby lepiej smakowały?
Gosiuuunia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 374
Dołączył(a): Pn 17 lip, 2006 00:31
Lokalizacja: Łódź

Postprzez asiar » So 23 wrz, 2006 20:30

Avatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 421
Dołączył(a): N 22 sty, 2006 12:08
Lokalizacja: Pomorze

Postprzez silverka » Śr 18 paź, 2006 20:53

Marcin vegeta ma gluten. Ja zamiast vegety dodaję pieprzu ziołowego i soli. Też super wychodzi :]
Na diecie od 19.01.2006. Prowokacja od 1.02.2007.
Avatar użytkownika
silverka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 114
Dołączył(a): Cz 13 kwi, 2006 22:52
Lokalizacja: Szaflary

Postprzez Rafal_tata » Śr 18 paź, 2006 21:39

Ostatnio edytowano Cz 19 paź, 2006 10:38 przez Rafal_tata, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez silverka » Cz 19 paź, 2006 08:34

Tak czy siak nie spożywam vegety gdyż zawiera seler na który też jestem uczulona :/
Na diecie od 19.01.2006. Prowokacja od 1.02.2007.
Avatar użytkownika
silverka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 114
Dołączył(a): Cz 13 kwi, 2006 22:52
Lokalizacja: Szaflary

Postprzez panciupanga » Cz 25 lut, 2010 20:51

z tego co mi wiadomo wszystkie gotowe przyprawy nie kupowane w sklepach ze zdrową żywnością bądź z pewnych źródeł mają śladowe ilości glutenu jak i laktozy :) a przyprawy typu vegeta, ziarenka smaku , maggi są z założenia niezdrowe dla organizmu człowieka
panciupanga
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz 12 lis, 2009 23:26
Lokalizacja: zDolny Śląsk

Postprzez Tomkus » Cz 25 lut, 2010 20:54

panciupanga napisał(a):bądź z pewnych źródeł

Nie bardzo rozumiem.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Avatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 620
Dołączył(a): Pn 08 gru, 2008 13:38
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez grubymiś » Cz 20 maja, 2010 19:16

Podpinam się pod ten temat, ale mój post dotyczy prażynek ziemniaczanych.

Od jakiegoś czasu kupuję pyszne prażynki ziemniaczane w moim sklepiku osiedlowym.
Firma produkująca prażynki nazywa się Z.P.H. Józef Mizera z Andrychowa.
Tak jak wspominałam prażynki są pyszne i produkowane w różnych smakach: cebulowym, kebabu, paprykowym, pomidorowym, czosnkowym.
Wysyłane są także do Słowacji, ponieważ na opakowaniu są także napisy w j. słowackim.

Na opakowaniu czytam skład:

PL : susz ziemniaczany, olej roślinny, dodatki smakowe
SK: psenicna muka, zemniakovy skrob, rastlinny olej, jedlna sol

Tłumaczyć chyba nie muszę.
No i bez komentarza, bo psenicna muka mówi sama za siebie.
Tylko dlaczego nie podają w polskim składzie tej mąki pszennej :diabelek:
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 281
Dołączył(a): So 12 gru, 2009 20:33
Lokalizacja: Śląsk

Postprzez wojtek0808 » Cz 20 maja, 2010 20:59

grubymiś napisał(a):Tylko dlaczego nie podają w polskim składzie tej mąki pszennej :diabelek:


Bo liczą, że ktoś się nie dopatrzy i i tak kupi? Naciąłem się tak parę razy na różnych rzeczach. Choćby chipsy, nie pamiętam już, jakiej firmy: z przodu na opakowaniu elegancka naklejka z przekreślonym kłosem (w pierwszej chwili aż mi się pewnie oczy zaświeciły na ten widok, zwłaszcza że trafiłem na nie w 'zwykłym' sklepie), a w składzie jak byk jest napisany mój ulubiony/znienawidzony tekst: "Na terenie zakładu wykorzystywane są gluten, mleko, soja, itd., więc produkt może zawierać pewne ich ilości". I po co to? Takie coś jest mocno nie w porządku.. :/
Innym razem trafiłem na chipsy Naturals (solone) i w składzie jasno pisało, że "Nie zawiera glutenu", więc przez jakiś czas je kupowałem, sprawdzając jednak każdą paczkę. I dobrze robiłem, bo za którymś razem skład został zmieniony i pojawił się standardowy tekst: "Na terenie zakładu..." :diabelek: Wrrr!! I co o czymś takim myśleć? Czy faktycznie gluten 'pojawił się' dopiero potem, czy też poprzednie partie też były doprawiane?
- Ty musisz jeść coś nowego, rozszerzać dietę. Tyle ci nie zaszkodzi. Przecież to nie może być do końca życia..
- Jak chcesz, doleję ci nakrętkę domestosa do herbaty. Przyzwyczaisz się, może któregoś dnia będziesz mógł pić całą szklankę.
Avatar użytkownika
wojtek0808
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 20
Dołączył(a): Pt 24 paź, 2008 11:58
Lokalizacja: N-ów

Postprzez Rafal_tata » N 23 maja, 2010 18:56

grubymiś napisał(a):Tylko dlaczego nie podają w polskim składzie tej mąki pszennej
To się nadaje do Inspekcji Sanitarnej.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Armando123 » Cz 04 kwi, 2013 21:36

niestety Laysow nigdy nie uda nam sie zrobic ;/
Armando123
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz 04 kwi, 2013 21:32
Lokalizacja: s miasta

Postprzez aska22_w » Wt 10 wrz, 2013 12:23

No efekt nigdy nie będzie taki sam, ale własnoręcznie przyrządzone na pewno są o wiele zdrowsze :)
aska22_w
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt 10 wrz, 2013 08:41
Lokalizacja: Opole

Postprzez bezglutenowy45 » Cz 12 wrz, 2013 13:26

Ja też robię takie chipsy w domu, w piekarniku i dodaję trochę soli do smaku.
Wczasy Kazimierz Dolny - http://www.lipowadolina.pl/
bezglutenowy45
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz 12 wrz, 2013 10:03
Lokalizacja: Białystok

Postprzez dyniia » Cz 12 wrz, 2013 16:54

albo na patelni talarki :)
dyniia
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz 12 wrz, 2013 16:51
Lokalizacja: Gliwice

Postprzez pasikonik » N 22 wrz, 2013 13:12

Też takie robię, dodaję sól, zmieloną paprykę albo suszone ziółka i wychodzą dobre :)
Profesjonalny sklep militarny oferujący różnorodne produkty - http://www.military-zone.sklep.pl/
pasikonik
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): N 22 wrz, 2013 11:31
Lokalizacja: Kraków


Powrót do Ziemniaki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość