Kluski śląskie

Wszystko co można wyczarować z ziemniaka - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Kluski śląskie

Postprzez Kasinka » Pn 22 paź, 2007 00:17

Ja robię sobie kluski śląskie, kiedyś chyba Makłowicz dawał na nie przepis. Otóż ugotowane ziemniaki, nieważne czy w łupinkach czy nie. Ja np. jednego dnia gotuję więcej i zostają mi na drugi dzień i jest ok. Przeciskamy te ziemniaki przez praskę, wyrównujemy w misce, dzielimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy i na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (do równa). Dokładamy odłożone ziemniaki i wszystko ugniatamy, można czasem trochę wody, w zależności od potrzeb. Formujemy kluski śląskie ( z dołkiem :)) i wrzucamy na wrzątek, gotujemy do wypłynięcia. Kluski są bez jajka, co ważne dla niektórych osób. Polecam do jakiegoś mięska w sosiku, moi panowie i ja zajadamy się bardzo. Do tego jakaś suróweczka :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Kasinka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 298
Dołączył(a): Wt 21 sie, 2007 22:36
Lokalizacja: Piaseczno

Postprzez mamamaria3 » Śr 14 lis, 2007 21:47

Spróbowała zrobić. Super! Szybko, tanio i smacznie
mamamaria3
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): Wt 03 lip, 2007 13:23
Lokalizacja: Skierniewice

Postprzez Karolcia6 » Śr 28 sty, 2009 10:48

Ja też robiłam i są pyszne do jednej porcji wymyśliłam jakiś sosik, a drugą zjadłam na słodko.
Obrazek
Avatar użytkownika
Karolcia6
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 305
Dołączył(a): Pt 16 maja, 2008 08:38
Lokalizacja: Skórcz

Postprzez Barbara M » Cz 27 sie, 2009 13:17

W moim rodzinnym domu nigdy się tych klusek nie robiło. Kiedyś pokazała mi je koleżanka, byłam zachwycona :P a jeszcze bardziej kiedy dowiedziałam się, że jestem bg :043:
Bardzo często je robię, dokładnie tak jak pisze Kasinka.
Polecam :)
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 101
Dołączył(a): Wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Postprzez malina1703 » So 12 wrz, 2009 13:38

Moja mama nauczyła mnie robić te kluski są po prostu świetne, im bardziej ziemniak ugnieciony tym kluski smaczniejsze :) Mój mąż je uwielbia z duszoną cebulą :)
Teraz chciałam zrobić je mojemu małemu alergikowi, ale miałam obawy, ale widząc ten przepis tutaj to już zabieram się do roboty ;)
malina1703
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 27
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 12:51
Lokalizacja: UK

Postprzez Barbara M » Pn 14 wrz, 2009 14:50

W tę sobotę byłam na weselu i podano właśnie takie kluski :053: Fajnie ale wolałam nie ryzykowć. Nie miałam pewności czy kucharka nie dodała glutenu :/
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 101
Dołączył(a): Wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Postprzez Kasia-mama » So 21 lis, 2009 21:07

kluski śląskie nadziane np.śliwkami zamieniają się w wyśmienite knedle .
Ja robię kluski tak jak Kasinka, tyle że dodaję trochę stopionego tłuszczu(tak uczyła mnie ciocia mieszkająca na Śląsku :-) ). Moje dzieci uwielbiają je na słodko-polane śmietaną z cukrem i bułką tartą z masłem lub z gulaszem, różnymi sosami...
Avatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 136
Dołączył(a): So 17 sty, 2004 18:20
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Ulka » So 10 kwi, 2010 18:15

uwielbiam kluski śląskie :) . tym bardziej, że łatwo i szybko je można przyrządzić. czasami wkładam do środka nadzienie mięsne dla urozmaicenia tego dania. lubię jeść te kluski :) świeże ( zaraz po wyciągnięciu z wody), ale również wieczorem czy też na drugi dzień odgrzewane. Pychotka :D POLECAM ;)
Ulka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr 03 gru, 2008 15:06
Lokalizacja: ok.Rzeszowa

Postprzez martini » So 02 paź, 2010 17:56

Dziewczyny, poratujcie z tymi kluskami:)

1. Czy można je zrobić z takich ziemniaków, jak są teraz? Nie rozpadną się? Niedawno zaliczyłam wtopę z kopytkami, które robiłam dla gości, bo ziemniaki miały jednak za mało skrobi, za młode były, a ja dałam za mało mąki.

2. Czy nie rozpadną się, jak wetknę śliwki? Kiedyś taśmowo robiłam knedle z mąki pszennej, ale to inna bajka, wiadomo. Teraz ogóle nie używam mąk pszennych, nawet bezglutenowych. I bezkarnie można do takiego ciasta na knedle (ziemniaki + mąka ziemniaczana) nie wrzucać jajek?
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 739
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez miodopijka » Pn 04 paź, 2010 17:23

Faktycznie młode ziemniaki są kapkę wodniste, ale myślę, że knedle nie rozpadną się jeśli ugotujesz sobie dzień wcześniej te kartofelki ;) bo wtedy całkiem odparuje od nich woda.

Na pewno nie rozpadną się jak włożysz w nie śliwkę. Ja wkładam różne owoce, np. truskawki :))
miodopijka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 37
Dołączył(a): So 14 sie, 2010 13:56
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez martini » Pn 04 paź, 2010 21:49

Dzięki, spróbuję, jak będę miała chwilę czasu dla siebie. Żeby tylko śliwki w międzyczasie nie zniknęły;)
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 739
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

:)

Postprzez Monisiaczka » Pt 20 sty, 2012 00:00

Kluski śląskie robię tak jak w przepisie powyżej.Tylko ciepłe ziemniaki przepuszczam przez praskę dwa razy są lepsze no i dodaje jajko:(
Monisiaczka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 134
Dołączył(a): N 19 wrz, 2010 09:26
Lokalizacja: Nowy Sącz

Postprzez J30 » Pt 11 maja, 2012 15:30

CZy kupione kluski ziemnaczane czy slaskie s abezpieczne dla organizmu?
J30
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 29
Dołączył(a): Cz 27 paź, 2011 08:57
Lokalizacja: Śląsk

Postprzez Ola_la » Pt 11 maja, 2012 17:59

J30 napisał(a):CZy kupione kluski ziemnaczane czy slaskie s abezpieczne dla organizmu?


na więcej niż 99% NIE. założę się, że jest w nich np. kasza manna, albo przynajmniej dodatek mąki pszennej. ja bez przeczytania składu w żadnym razie bym się nie odważyła.

poszukałam trochę w necie:

kluski śląskie skład

i czy to przepis domowy, czy skład kupnych klusek - wszędzie jest mąka pszenna.
Ostatnio edytowano Pt 11 maja, 2012 18:28 przez Ola_la, łącznie edytowano 1 raz
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1253
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez J30 » Pt 11 maja, 2012 19:35

Nie zjadlem tych klusek.Powstrzymaleam sie .Starm sie pwoli przechodzic na diete bezglutenowa.Jeszcze czekam na wizyte u gastrologa.
J30
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 29
Dołączył(a): Cz 27 paź, 2011 08:57
Lokalizacja: Śląsk

Następna strona

Powrót do Ziemniaki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron