Kluski śląskie

Wszystko co można wyczarować z ziemniaka - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez zofia » Pt 11 maja, 2012 20:02

J30,

A poza tym kluski wbrew pozorom łatwo jest zrobić samemu :) Wtedy będzie wiadomo, że są bezpieczne :) :)
Obrazek
Avatar użytkownika
zofia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 137
Dołączył(a): Pt 09 gru, 2011 14:29
Lokalizacja: Kępno/wielkopolska

Postprzez J30 » Pt 11 maja, 2012 20:47

zofia napisał(a):J30,

A poza tym kluski wbrew pozorom łatwo jest zrobić samemu :) Wtedy będzie wiadomo, że są bezpieczne :) :)


Dlatego sie powstrzymalem ... ;) Make bezglutenowa mam.Juz pare razy byly placki bardzo dobre i buleczki :gitara: <lala>
J30
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 29
Dołączył(a): Cz 27 paź, 2011 08:57
Lokalizacja: Śląsk

Postprzez zofia » So 12 maja, 2012 20:00

Ja uwielbiam kluski :D :564: Nie wiem co bym zrobiła, gdyby nie było możliwości ich zjedzenia.. :zly:
Obrazek
Avatar użytkownika
zofia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 137
Dołączył(a): Pt 09 gru, 2011 14:29
Lokalizacja: Kępno/wielkopolska

Postprzez Justyna1982 » So 12 maja, 2012 20:01

Do klusek śląskich dodaje się mąkę ziemniaczaną :) Oczywiście mówię o tych domowych bo producenci mogą dodać tam różne rzeczy i nazwać kluską :)
Aaa placki też robię z mąką ziemniaczaną :)
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 522
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez J30 » N 13 maja, 2012 16:34

Justyna1982 napisał(a):Do klusek śląskich dodaje się mąkę ziemniaczaną :) Oczywiście mówię o tych domowych bo producenci mogą dodać tam różne rzeczy i nazwać kluską :)
Aaa placki też robię z mąką ziemniaczaną :)


ja z kukurydzinaej.Nie sa tak pozywne jak z ziemnaczanej ale tez bardzoe dobre..Pizza rowniez jest bardzo dobra
J30
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 29
Dołączył(a): Cz 27 paź, 2011 08:57
Lokalizacja: Śląsk

Postprzez wieczorynka » N 13 maja, 2012 16:53

śląskie zawsze były z ziemniaczaną :) a do placków też ziemniaczanej dodaję. Szukam teraz przepisu dobrego na naleśniki do krokietów żedy się dobrze zawijały.
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 435
Dołączył(a): Pt 25 lut, 2011 12:30
Lokalizacja: Żory

Postprzez J30 » N 13 maja, 2012 17:08

Ja napisalem o plackach ze z kukurydzianej :).CZyli mozna sppokojnie dodawac ziemniaczana?
J30
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 29
Dołączył(a): Cz 27 paź, 2011 08:57
Lokalizacja: Śląsk

Postprzez wieczorynka » N 13 maja, 2012 18:37

pewnie że można śmiało! ciekawa jestem jakie są z kukurydzianą... :)
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 435
Dołączył(a): Pt 25 lut, 2011 12:30
Lokalizacja: Żory

Postprzez Mazona » Wt 25 wrz, 2012 15:47

Mam pytanie jakie wam one wychodzą? Mi podczas gotowania robi się straszna breja. Zjadliwa, ale formy klusek to to nie ma. A i tak lepsze niż te które zamroziłam i potem ugotowałam. Zupa ziemniaczana się zrobiła. Zło.

I tak, zrobiłam jak w przepisie. 1/4 części pyrów wyjęte, wrzucona mąka ziemniaczana na to miejsce i znów dodane ziemniaki. Dokładnie wymieszane. Co robię źle? Chyba że ziemniaki za gorące były i nie odparowały.... o to może chodzić?
Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.
Avatar użytkownika
Mazona
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 99
Dołączył(a): Śr 05 wrz, 2012 21:17
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Ola_la » Wt 25 wrz, 2012 16:40

Chyba że ziemniaki za gorące były i nie odparowały.... o to może chodzić?


może o to, mama zawsze uczulała, że ziemniaki muszą być wystudzone, ale nie mówiła, dlaczego.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1253
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez szajajaba » Wt 25 wrz, 2012 20:41

Ziemniaki gotuję obrane, gorące jeszcze rozgniatam ubijaczka do ziemniaków, no taką z dziurkami. Wyrównuję w garze, cobym wiedziała potem że dokładnie 1/4 wyciągam :D

Dodaję jedno jajo, mąki ziemniaczanej w tę dziurę po 1/4 ziemniaków. Wrzucam wyjęte ziemniaki, zagniatam wszystko i jeszcze trochę mąki dodaję - aż przestanie się mi to do paluchów lepić i da się fajne kulki czy wałeczki formować. Kilka dni temu robiłam i zostało, to nawet nie mroziłam tylko nakryłam ściereczką na desce i tyle, 3 dni wytrzymały, potem normalne były nadal.

Z mrożeniem - jak zamrozisz tak, że kluska dotyka kluski - guzik wyjdzie. Skleją się no i potem fakt, breja. Trzeba mrozić na desce do krojenia tak, coby osobno leżały, jak trochę się podmrożą - dopiero można do worka czy pojemnika jakiegoś razem dać :) wówczas nie zlepią się ze sobą i normalnie da się je gotować. Tak samo zresztą z pierogami się robi.
szajajaba
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 19
Dołączył(a): So 22 wrz, 2012 10:07
Lokalizacja: Zagłębie

Postprzez wieczorynka » Śr 26 wrz, 2012 10:52

Ziemniaki najlepiej przez praskę do ziemniaków, żeby nie było grudek :) I tak dla urozmaicenia dodam, że z tego samego przepisu można zrobić kluzki z mięsem, polane skwareczkami - polecam
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 435
Dołączył(a): Pt 25 lut, 2011 12:30
Lokalizacja: Żory

Postprzez szajajaba » Śr 26 wrz, 2012 11:16

Czyli pyzy z mięsem :D
Mam praskę, ale szybciej i lżej mi tym ziemniaczanym tłuczkiem.
szajajaba
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 19
Dołączył(a): So 22 wrz, 2012 10:07
Lokalizacja: Zagłębie

Postprzez Magdula82 » Śr 26 wrz, 2012 18:54

a ja czasami zmiele w maszynce do mięsa i są w tedy takie fajne, miękkie.
Magdula82
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 229
Dołączył(a): N 07 sie, 2011 19:09
Lokalizacja: Szczecinek

Postprzez Justyna1982 » Śr 10 paź, 2012 11:50

Co by kluski się nie rozgotowały w wodzie jest prosty sposób - najpierw po zrobieniu klusek posypuję je mąką ziemniaczaną a do samej wody dolewam trochę mąki wcześniej rozmieszanej w zimnej wodzie. czekam aż znowu zagotuje i dopiero wrzucam kluski, po wrzuceniu delikatnie mieszam co by do dna się nie przykleiły i gotuję :)
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 522
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ziemniaki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron