Placki ziemniaczane z cukinia.

Wszystko co można wyczarować z ziemniaka - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Placki ziemniaczane z cukinia.

Postprzez linka » Śr 30 sty, 2008 07:01

- kg ziemniakow surowych ,2 ziemniaki ogotowane.1 cebula.1 srednia cukinia,2jajka,2lub 3 lyzki bulki tartej bezglutenowej,olej do smazenia,sol.pieprz do smaku. Ziemniaki surowe zetrzec na tarce,dodac rozgniecione na miazge ziemniaki ugotowane,podsmazyc na patelni drobno pokrojana cebule,lekko zrumienic,dodac do miazgi ziemniaczanej,obrac cukinie,potrzec na tarce,dodac do ziemniakow,(srodkowa czesc cukini wyrzucic)dodac 2 zoltka,sol,pieprz.z dwoch bialek ubic piane,dodac do masy ziemniaczanej,wymieszac.Jezeli ciasto jest za rzadkie,dodac bulke tarta,wymieszac.Piec na oleju,na zloty kolor.Placki sa dosc pracochlonne,ale zapewniam,ze smakuja wysmienicie.Robilam je kilka razy,polecam na zimowe wieczory. :P
linka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 11
Dołączył(a): So 14 sie, 2004 18:59
Lokalizacja: Canada -Vancouwer

Re: Placki ziemniaczane z cukinia.

Postprzez helenae1 » Pn 09 mar, 2015 14:25

To ja się dołączę z przepisem "pokrewnym" :)
Wszystko surowe - tarte ziemniaki, tarta cukinia, tarta dynia - mieszamy w dowolnych proporcjach,
o ile 1/2 stanowią ziemniaki ;)
Tarta cebula - 1 niewielka.
Jajka - na średnią miskę tartych warzyw dodaję 3, na większą 5.
Sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy.
Mąka ziemniaczana - najwyżej 3-4 czubate łyżki.
Wszystko mieszamy i można smażyć :)
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: Placki ziemniaczane z cukinia.

Postprzez helenae1 » Cz 02 kwi, 2015 10:19

Hehe, dobry pomysł :-).
Ale można też użyć elektrycznej tarki (np. w robocie kuchennym),
nie będzie wtedy takiej "miazgi" tylko trochę grubsze kawałki warzyw.
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: Placki ziemniaczane z cukinia.

Postprzez uniaczek » Cz 02 kwi, 2015 15:20

Ja ścieram malakserem ziemniaki na miazgę, natomiast cukinię ucieram na nożu z dużymi otworami. Wtedy cukinia nie daje tyle soku, po połączeniu razem obydwu warzyw placki mają fajną strukturę.
Cebuli nie daję, bo placki ziemniaczano-cukiniowe jemy na słodko ze śmietaną, powidłami bądź z dżemem :>
Avatar użytkownika
uniaczek
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 498
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Placki ziemniaczane z cukinia.

Postprzez helenae1 » Śr 15 cze, 2016 10:42

Acha, i nie powinnam zapomnieć o wersji z dynią - ten sam przepis, tylko tarta dynia zamiast cukini :-)
ten pomarańczowy kolor powala :-P
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: Placki ziemniaczane z cukinia.

Postprzez tutiki » Pn 20 lis, 2017 14:34

Może być niezłe, tym bardziej, że zima coraz bliżej, a ziemniak jest jednak sycący:)
Avatar użytkownika
tutiki
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 21 wrz, 2017 13:41


Powrót do Ziemniaki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości