Bierzemy 4 duże ziemniaki, 20 dag twarożku wiejskiego, średni ząbek czosnku, pęczek szczypiorku lub koperku, sól i pieprz do zmaku
Ziemniaki umyć, ułożyć na blasze i piec w temp.180°C, aż będą miękkie.
Czosnek obrać z łupinek i zgnieść. Szczypiorek lub koperek opłukać i drobno posiekać. Twarożek wymieszać z zieleniną i czosnkiem, dosypać soli i pieprzu do smaku.
Ziemniaki przekroić na pół, lekko wydrążyć i nałożyć farsz i udekorować.
W innych wersjach dodaję drobno pokrojonego śledzika lub czerwoną paprykę, ale kombinacji jest sporo.
A tu super artykuł o ziemniaczkach właśnie. Jak je robić, żeby zachować jak najwięcej właściwości zdrowotnych i jakie błędy najczęściej popełniamy w ich przyrządzaniu
http://www.naturalnamedycyna.pl/index.p ... iew&id=349
pyszne ziemniaki nadziewane
Moderator: Moderatorzy