Tortilla ziemniaczana
składniki
* 4 ziemniaki średniej wielkości
* 4 duże jajka
* duża cebula
* olej słonecznikowy
* 1 łyżeczka Ziarenek Smaku
* sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dosyć cienkie plasterki. Cebulę obrać, pociąć w półtalarki. Na patelnię wlać olej (ok. szklanki), podgrzać, wrzucić ziemniaki i cebulę. Dusić na bardzo wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli, a ziemniaki będą tylko lekko twardawe. Jajka wbić do miski, roztrzepać, dodać Ziarenka Smaku Winiary, sól i pieprz. Łyżką cedzakową wyjąć z tłuszczu ziemniaki i cebulę, nieco przestudzić, dodać do jajek. Dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę.
Patelnię umyć, wysuszyć, wlać odrobinę oleju, mocno rozgrzać. Wlać jajka z ziemniakami i cebulą. Następnie zmniejszyć ogień do minimum. Kiedy spód i boki placka zaczną odchodzić od patelni, przykryć ją płaskim talerzem, przekręcić dnem do góry, a potem zsunąć z talerza na patelnię placek nieusmażoną stroną. Smażyć do 10 minut.
Tortillę pokroić na kawałki, podawać na zimno lub gorąco. Świetna przekąska do piwa. Smacznego!
tortilla ziemniaczana
Moderator: Moderatorzy