Kotlety ziemniaczane z serem

Wszystko co można wyczarować z ziemniaka - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Kotlety ziemniaczane z serem

Postprzez Karolcia6 » Śr 21 sty, 2009 18:54

Kotlety ziemniaczane z serem

Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- łyżeczka masła
- 2 żółtka do masy + 1 jajko do smażenia
- 2 łyżki drobno startego żółtego sera
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta – oczywiście bg ;)

1.Ugotowanie i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem na gładkie puree. Dodajemy miękkie masło, żółtka, starty ser i mieszamy na gładką masę.
2.Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miskę przykrywamy i na pół godziny wkładamy do lodówki.
3.Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie podłużne kotlety. (Kto lubi się bawić i ma w domu Tadka niejadka, może uformować jakieś inne kształty np. rybki – wiem, że działa.) Następnie smażymy jak zwykłe kotlety.

Ja robiłam mniejszą porcję, bo sama w życiu bym tyle nie zjadła i jak zawsze wszystko robię „na oko” ;) Do jednej części dodałam bazylię. Mi smakowało.
Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 02:00 przez Karolcia6, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Karolcia6
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 305
Dołączył(a): Pt 16 maja, 2008 08:38
Lokalizacja: Skórcz

Postprzez viola » Pt 17 kwi, 2009 00:15

mi i mojemu synkowi tez smakują kotlety ziemniaczane , chociaż robie je bez sera ,a zamiast jaka kurzego daje jaja przepiórcze :D
viola
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 31
Dołączył(a): Wt 01 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: pruszków

Postprzez Barbara M » Pn 21 gru, 2009 11:38

Spróbujcie dodać marchewkę zmieloną do ziemniaków zmielonych. Powstaje fajny kolor ciasta a smak jest lekko słodki. Pycha. :P
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 101
Dołączył(a): Wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Postprzez Katarzyna35 » Pn 21 gru, 2009 23:28

Bardzo fajny przepis :)
Karolcia6 napisał(a): i jak zawsze wszystko robię „na oko”
ja też :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 299
Dołączył(a): N 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Postprzez grubymiś » Wt 16 lut, 2010 22:25

Kochani, a propos kotletów z serem,
czy ktoś z Was mógłby mi podać nazwę sera żółtego, który byłby bezpieczny, bez glutenu.
Pytałam na PW doświadczonej forumowiczki, która odpowiedziała mi, że nie spotkała się z bezglutenowym żółtym serem. :(
Please, help me :|
Ostatnio edytowano Wt 16 lut, 2010 22:29 przez grubymiś, łącznie edytowano 2 razy
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 281
Dołączył(a): So 12 gru, 2009 20:33
Lokalizacja: Śląsk

Postprzez Sheep » Wt 16 lut, 2010 22:49

grubymiś napisał(a):Pytałam na PW doświadczonej forumowiczki, która odpowiedziała mi, że nie spotkała się z bezglutenowym żółtym serem.


Hmm, ale jak to? :galy:
W sensie żółty ser z definicji jest bezglutenowy, skład porządnego sera to mleko i podpuszczka, nic albo niewiele więcej. Błagam, nie dajmy się zwariować!
Owszem, trzeba uważać na to, co się kupuje, bo pojawiają się ostatnio często wyroby seropodobne (żółte, topione i białe), zagęszczane skrobią i pełne innych świństw - ale to nie są żółte sery! Trzeba patrzeć na cenę i nazwę - a jak się da, to na skład oczywiście. Moim zdaniem jak coś kosztuje od powiedzmy 22-24 zł wzwyż za kilo, to jest to normalny ser żółty.
Tu jeszcze krótki wątek o serach: http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php? ... 3%B3ty+ser
Ostatnio edytowano Wt 16 lut, 2010 22:51 przez Sheep, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1513
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez grubymiś » Wt 16 lut, 2010 22:54

Dziękuję za odpowiedź.
Kiedyś, bardzo lubiłam ser żółty o nazwie Liliput z Biedronki. Przy najbliższej okazji w tym sklepie przyjrzę się dokładnie składowi, bo jak wiadomo w Biedronce taniej...
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 281
Dołączył(a): So 12 gru, 2009 20:33
Lokalizacja: Śląsk

Postprzez Rafal_tata » Pt 19 lut, 2010 10:01

Myślę, że da się nawet taniej: Złoty Mazur, Gouda, Edamski to sery, które nie sięgają 20 zł (przynajmniej w mojej okolicy), a składy mają OK.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez grubymiś » Pt 19 lut, 2010 10:56

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Gruby miś pozdrawia ;)
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 281
Dołączył(a): So 12 gru, 2009 20:33
Lokalizacja: Śląsk


Powrót do Ziemniaki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość