Placki ziemniaczane po amerykańsku

Wszystko co można wyczarować z ziemniaka - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Placki ziemniaczane po amerykańsku

Postprzez Agniesia » Cz 17 lut, 2005 18:46

PLACKI ZIEMNIACZANE PO AMERYKAŃSKU
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
-1 l mleka
- 20 dag mąki
- 1 łyżka masła
- 35 dag obranych ziemniaków
- zielenina
- olej do smażenia
Wbić na miskę żółtka jajek, wymieszać z mlekiem, dodawać po trochu mąkę , następnie rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać. Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć płyn. Ubić pianę z białek, dodać do masy ziemniaczanej, ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Rozgrzać na średniej patelni trochę oliwy, nakładać przygotowaną masę. Smażyć każdy placek przez około 3 min. Z każdej strony.
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Anna Frączek » Śr 17 maja, 2006 14:55

Jaką mąkę najlepiej dodawać do placków ziemniaczanych? Bo ja robię takie tradycyjne i po dodaniu jajek,cebuli,soli i pieprzu dzielę na dwie części i dopiero dodaję mąki. Tylko narazie eksperymentowałam z różnymi mąkami, ale może ktoś z was wypróbował, z którą najsmaczniejsze? Może jakiś mix?
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Avatar użytkownika
Anna Frączek
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 107
Dołączył(a): So 01 kwi, 2006 22:25
Lokalizacja: Kielce

Postprzez kfiatek » Śr 17 maja, 2006 15:22

Ja zawsze dodaję po prostu ziemniaczanej :) A w dzielenie ciasta na 2 wersje zupełnie nie chce mi się bawić...
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 890
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez asiar » Śr 17 maja, 2006 15:37

ja dodaję mixu, byle nie za dużo, bo mogą być twarde
Avatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 421
Dołączył(a): N 22 sty, 2006 12:08
Lokalizacja: Pomorze

Postprzez Asia S. » Śr 17 maja, 2006 16:53

ja dodaję mixu pierogowo-naleśnikowego z Bezglutenu,zawsze wychodzą pyszne placki, również np. z jabłkami.
Avatar użytkownika
Asia S.
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 323
Dołączył(a): N 20 mar, 2005 22:57
Lokalizacja: Radom

Postprzez Agniesia » Śr 17 maja, 2006 18:04

Ja też dodaję mąkę ziemniaczaną.
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Patka » Śr 17 maja, 2006 19:47

ja robię tylko z tartych grubo ziemniaków i kilku łyżek mąki ziemniaczanej wychodza boskie :D
Avatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 536
Dołączył(a): N 28 lis, 2004 18:31
Lokalizacja: Toruń

Postprzez Jola-Gabrysia » Pt 26 maja, 2006 08:39

Bardzo są smaczne z mąką gryczaną / ja mielę kaszę gryczaną w młynku do kawy/. Spróbujcie są smaczne .
Avatar użytkownika
Jola-Gabrysia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 137
Dołączył(a): Cz 08 sty, 2004 08:13
Lokalizacja: LUBLIN

Postprzez vixi » So 27 maja, 2006 23:48

hmmm ja najczęściej z mąki ziemniaczanej lub mixów - w sumie co mi się nawinie bezglutenowego to sypię - uwiebiam placuszki z mięsnym gulaszem, przecierem, papryką i cebulką - pychoootka - taka wariacja placków po Bytomsku lub znanego w polsce jako po węgiersku.
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 858
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

bez mąkki najlepsze

Postprzez paweł39 » Pn 04 gru, 2006 05:30

Tylko tarte ziemniaki (można lekko zlac wode jeśli za duzo) sól, pieprz, jajko i smażymy. Takie najlepsze bo naturalne. Z jaką kolwiek mąką zmieniają smak.
Dodajcie ociupinkę cynamonu :=D>: ale delikatnie wypróbujcie coraz wiecej za kazdym razem zeby nie przesadzic. Nabieraja specyficznego smaku a nie są "zmączone".
Ssmacznego :lol:
paweł39
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): N 26 lis, 2006 20:19
Lokalizacja: Szczecin


Powrót do Ziemniaki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron