ZIEMNIAKI PO ALPEJSKU
ziemniaki
oliwa
ocet - najlepiej taki ziołowy lub z czerwonego wina
cebulka, ew. dodatkowo szczypiorek
sól i pieprz
inne przyprawy typu koperek, zielona pietruszka lub inne zioła wg upodobania.
Ugotować ziemniaki w mundurkach ale tak aby nie były zbyt rozgotowane (musza jednak być ugotowane- chodzi o to żeby nie rozpadały się potem), obrać koniecznie, gdy są gorące, pokroić w plastry i gorące polać sosem z oliwy i octu najlepiej takiego ziołowego lub z czerwonego wina.
Dodać drobniutko posiekana cebulkę najlepiej wraz z zielonymi pędami albo w razie braku takowej dodaj jeszcze oprócz cebuli szczypiorek. Sól i pieprz do smaku i inne przyprawy typu koperek, zielona pietruszka lub inne zioła wg upodobania.
W tym wszystkim chodzi o to aby zalać sosem gorące ziemniaki i aby były gotowane w mundurkach. Inne już nie maja tego smaczku.
Wskazówki i uwagi:
Ważne jest żeby ziemniaki gotować w całości, w skórkach, kroić jeszcze gorące i gorące zalać sosem. Ważna jest tez grubość plastrów, ale najważniejszy jest odpowiedni gatunek ziemniaków - nie mogą się rozpadać po ugotowaniu.