Zapiekanka z ziemniaków

Wszystko co można wyczarować z ziemniaka - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Zapiekanka z ziemniaków

Postprzez asia » Wt 22 lut, 2005 18:48

Składniki: (dla 3 osób)

8 średnich ziemniaków,
3/4 szklanki jogurtu,
25 dag tłustego twarogu,
1/8 kostki masła,
15 dag żółtego sera,
łyżeczka oregano,
1/2 łyżeczki pieprzu,
sól.

* W misce pokrusz twaróg i wymieszaj łyżką z jogurtem, pieprzem i łyżeczką soli.
* W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki w mundurkach, przestudź, obierz i pokrój w plasterki (3 mm).
* Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
* Dno niedużego naczynia żaroodpornego wyłóż plasterkami masła.
* Na nich układaj na przemian warstwę plasterków ziemniaków i masę twarogowo - jogurtową.
* Posyp wierzch żółtym serem i oregano.
* Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i piecz 30 minut.

Smacznego.Obrazek
Pozdrawiam Asia.Obrazek
asia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 73
Dołączył(a): Pt 21 sty, 2005 00:28
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez misia » Śr 16 mar, 2005 15:52

znam podobny przepis, właściwie ten w/w jest czymś w rodzju bazy bo można dodać jeszcze inne warzywa: brokuły, pomidorki, paprykę i inne

smacznego :D
Pozdrawiam :)

--
www.ewakuta.pl
Avatar użytkownika
misia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 110
Dołączył(a): N 03 paź, 2004 14:26
Lokalizacja: Zawiercie/Kraków

Postprzez Patka » N 11 wrz, 2005 14:21

ja robię zapiekankę trochę inaczej :) gotuję ziemniaki w mundurkach, ale chyba miożna tez dodać normalnie ugotowane) kroje w plastyr układam w naczyni żaroodpornym na to warstwa uduszonego z czosnkiem i cebulką miesa mielonego (wedle uznania z kogo ;)) na to warzywa ja dodaję uduszoną czerwoną paprykę z pomidorami, marchewką i porą biała częscią (tu warjacja co komu pasuje i co kto może) i tak przekładac warstwami do wyczerpania na wierzch ziemniaki oczywiście przyprawić ziołami takimi jak się lubi. Mozna potem posypać zółtym serem ;) zapiekać na sredniej temperaturze przykryte pokrywką ok 20-30 min :mrgreen:
powodzenia i smacznego z eksperymentami :mrgreen:
Avatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 536
Dołączył(a): N 28 lis, 2004 18:31
Lokalizacja: Toruń

Re: Zapiekanka z ziemniaków

Postprzez helenae1 » Śr 04 mar, 2015 14:55

Inny przepis na zapiekankę z ziemniaków (wersja bezmięsna, z jajkiem i serem):

Duża porcja - na patelnię 30cm (4-5 osób).
Obrane ziemniaki, marchewkę, pietruszkę kroimy w dość cienkie plastry,
Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę na odrobinie oleju,
potem układamy równomiernie plasterki ziemniaków, przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym,
potem marchewkę i pietruszkę, potem znów ziemniaki i tak na zmianę, warstwami.
Wszystkie warstwy delikatnie przyprawiamy.
Kiedy patelnia się zapełnia, przyprawiamy na wierzchu solą, pieprzem i majerankiem i przykrywami
na około 20 minut. Kiedy ziemniaki są już miękkie, wbijamy na nie 3 jajka i układamy plasterki żółtego sera.
Znów przykrywami i dusimy jeszcze ok. 5 minut, aż jajka się zetną, a ser stopi.

Podajemy na gorąco, jako dodatek świetnie pasuje ketchup lub śmietana/kefir.
Smacznego! :)
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: Zapiekanka z ziemniaków

Postprzez AndziaMamusia » Śr 04 mar, 2015 15:24

Ja ugotowane i ugniecione ziemniaki - jeszcze na goąco mieszam z tartym żółtym serem, potem dodaję np ze dwa jajka, żeby wszystko "trzymało się kupy". Dodaje sól, pieprz i do piekarnika. Zapiekam. Potem polewam sosem pieczrkowym :P Pycha :D
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 369
Dołączył(a): Pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Re: Zapiekanka z ziemniaków

Postprzez michal_mg » Cz 05 mar, 2015 01:25

Nasz sposób na pyrki jest taki:
do żaroodpornego naczynia krajamy na spód troche cebulki i na dno troche oleju. Ziemniaki obrane, krajane w talarki - jak są duże to na pół i dopiero w nibytalarki. To jest podstawa - dodatek warzyw jest dowolny wedle preferencji. Ostatnio kupiłem dwa bakłażany i 4 małe kabaczki również wszystko pokrojone w talarki.
Co warstwa troszke soli i ziół również wedle upodobania. Ostatnio testowaliśmy zioła dalmatyńskie - taka mieszanka jak np prowansalskie - są ok. Jednak na warstwe cebuli ja dodaję oregano lub cząber. Do tego czosnek i czosnek niedźwiedzi. Na wierzch również na koniec polewamy olejem.
Robiliśmy też z większą ilością cebuli, z marchewkami itp. Ilość zależna od wielkości naczynia, po upieczeniu objętość oczywiście się zmniejsza. Pieczemy w temp 180C ok 40 min - ale trzeba sprawdzać, bo zależy od grubości pokrojenia.

Naszą miarką ziemniaków jest 1kg jeśli będą to tylko z cebulką... Warzywka układamy z "meniskiem wypukłym" na ile pozwala przykrycie, bo po upieczeniu poziom spada.
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 360
Dołączył(a): Śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: Zapiekanka z ziemniaków

Postprzez helenae1 » Pn 09 mar, 2015 14:15

AndziaMamusia napisał(a):Ja ugotowane i ugniecione ziemniaki - jeszcze na goąco mieszam z tartym żółtym serem, potem dodaję np ze dwa jajka, żeby wszystko "trzymało się kupy". Dodaje sól, pieprz i do piekarnika. Zapiekam. Potem polewam sosem pieczrkowym :P Pycha :D


To mi przypomina przepis na "hiszpańską" (podrabianą) tortillę...
Ugotowane, ale przestudzone ziemniaki kroimy w plasterki i wrzucamy na podsmażoną cebulkę na patelnię,
zalewamy masą "omletową" (tj. ubite razem jajka, śmietana, przyprawy) i smażymy pod przykryciem aż się zetnie,
a potem obracamy na drugą stronę i też ją opiekamy. Dla łasuchów - można dodać do środka pieczarki, przed wlaniem masy omletowej.
My ją kroimy potem w "trójkąciki" (jak pizzę) i jemy z ketchupem lub domowym sosem pomidorrrrrowym :gitara: .
Pycha :)
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław


Powrót do Ziemniaki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość