Syrop skrobiowy
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 7
- Rejestracja: pn 22 wrz, 2008 16:37
- Lokalizacja: Jedrzejow
Źródło: IGI Food Consulting, 2007 http://www.igifc.pl/index.php?id=18Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię na temat alergenności skrobi hydrolizowanej z jęczmienia.
Firma będąca producentem syropu glukozowego otrzymanego ze skrobi jęczmiennej, przedstawiła wniosek, że wysokooczyszczony syrop nie zawierający glutenu, prawdopodobnie nie wywołuje niepożądanych rekacji alergicznych. Wniosek zawierał przegląd literatury naukowej odnoszący się do badań, które nie potwierdziły niepożądanych reakcji u pacjentów chorych na celiaklię i osób, u których białko produktów zbożowych wywołuje alergię.
Potwierdzenie powyższych doniesień mogłoby zwolnić przedsiębiorców z określonego w dyrektywie 2003/89, obowiązku znakowania produktów zawierających przedmiotowy składnik.
Panel EFSA stwierdził, że jest mało prawdopodobne, aby hydrolizaty jęczmienia były przyczyną rekacji alergicznych u większości osób uczulonych na białko zbóż.
Ostatnio zmieniony śr 24 lut, 2010 04:24 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
O! A słód jęczmienny? Ciekawe.... Nie ma nic na ten temat?
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia