Syrop skrobiowy

Tutaj trafiają tematy stare, nieaktualne i niepotrzebne.
Czasem warto przejrzeć.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez anita marzec » Cz 25 wrz, 2008 15:41

dziekuje wam !to bylo bardzo pomocne :043:
anita marzec
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn 22 wrz, 2008 16:37
Lokalizacja: Jedrzejow

Postprzez Nastka » Śr 24 lut, 2010 05:23

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię na temat alergenności skrobi hydrolizowanej z jęczmienia.

Firma będąca producentem syropu glukozowego otrzymanego ze skrobi jęczmiennej, przedstawiła wniosek, że wysokooczyszczony syrop nie zawierający glutenu, prawdopodobnie nie wywołuje niepożądanych rekacji alergicznych. Wniosek zawierał przegląd literatury naukowej odnoszący się do badań, które nie potwierdziły niepożądanych reakcji u pacjentów chorych na celiaklię i osób, u których białko produktów zbożowych wywołuje alergię.
Potwierdzenie powyższych doniesień mogłoby zwolnić przedsiębiorców z określonego w dyrektywie 2003/89, obowiązku znakowania produktów zawierających przedmiotowy składnik.
Panel EFSA stwierdził, że jest mało prawdopodobne, aby hydrolizaty jęczmienia były przyczyną rekacji alergicznych u większości osób uczulonych na białko zbóż.

Źródło: IGI Food Consulting, 2007 http://www.igifc.pl/index.php?id=18
Ostatnio edytowano Śr 24 lut, 2010 05:24 przez Nastka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 644
Dołączył(a): Cz 29 sty, 2004 02:12
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Rafal_tata » Śr 24 lut, 2010 10:36

O! A słód jęczmienny? Ciekawe.... Nie ma nic na ten temat?
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Poprzednia strona

Powrót do Archiwum

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron