Skrobia modyfikowana

Tutaj trafiają tematy stare, nieaktualne i niepotrzebne.
Czasem warto przejrzeć.

Moderator: Moderatorzy

Skrobia modyfikowana

Postprzez Skrobiowy » N 24 cze, 2007 14:00

Jako, że w kilu tematach przewinał się temat skrobi modyfikowanej (min w tym ketchupie, jogurtach i budyniu) to postanowiłem , że założę osobny temat w który postaram się wyjaśnić wasze wątpluiwości.
Po pierwsze, na rynku występują cztery żrodła pochodzenia skrobi modyfikowanych (kolejność według częstotliwości występowania) kukurydza (w 99% kukurydza woskowa), ziemniaki, tapioka, pszenica. Was interesuje tylko ta ostania która występuje najrzadziej (a nawet bardzo rzadko) i jest wykorzystywana praktycznie tylko w piekarnictwie, które ze względu na używanie mąki pszennej i tak jest dla was "stracone". Skrobia pszenna jest bardzo mało pdatna na modyfikacje i nie ma takiej funkcjonalności jak pozostałe skrobie i jest mało opłacalna (w tym roku zamknięto jedną z większych fabryk produkujących tą skrobie ze względu na straty jakie przynosiła).
Po drugie, jeżeli producent jednak by się uparł żeby zastosować skrobie pszenną modyfikowaną to musi to zaznaczyć na opakowaniu! Przy pozostałych nie musi tego robić bo nie są alergenami.
Po trzecie wg. mojej wiedzy na rynku aktualnie nie ma skrobi pszennej (natywnej czy też modyfikowanej) która nie odpowiadała by wymaganiom UE dot. "gluten free" jednak prosze tego nie traktować jako pewnika i jednak na wszelki wypadek zalecałbym stosowanie produktów zawierających skrobie pszenną tylko od producentów którzy deklarują ją jako bezglutenową a wiec producenci żywności dla niemowląt i żywności bezglutenowej.
Jeżelimacie jeszcze jakieś wątpliwości to chętnie postaram się je rozwiać.
Pozdrawiam
Skrobiowy
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): Pt 22 cze, 2007 10:38
Lokalizacja: Polska

Postprzez zochagrubego » Cz 05 lip, 2007 22:37

Zauważyłam,że produceni jeśli stosują skrobie inną niż pszenną,piszą skrobia ziemniaczana,kukurydziana.Dlatego wyszłam z załozenia,że w produktach,na których nie ma takiej informacji jest skrobia pszenna.I postanowiłam z nich zrezygnować.Ale teraz juz nie mam pewności <mmm>
zochagrubego
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 42
Dołączył(a): Cz 31 maja, 2007 16:33

Postprzez Paulina:) » Pt 06 lip, 2007 11:58

ja ostatnio jadłam masło do smarowania pieczywa i miało duużo konserwantów i teraz mnie wszystko swedzi podejrzewam ze przez zawarta w tym skrobie modyfikowana
Avatar użytkownika
Paulina:)
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 28
Dołączył(a): So 30 cze, 2007 17:56
Lokalizacja: woj.mazowieckie

Postprzez Sheep » Pt 06 lip, 2007 12:08

Matko kochana, skąd się bierze masło ze skrobią? :|
Proponuję jednak nie żadne miksy, smarowidła czy inne badziewia, tylko czyste masło.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1513
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez zochagrubego » So 07 lip, 2007 13:42

Zresztą teoretycznie rzecz biorąc skrobia jest cukrem,więc nie powinno mieć to znaczenia,z czego jest pozyskiwana;gluten to białko
Ale to teoria
Czyli podsumowując jeść,czy nie jeść produkty zawierajace skrobię modyfikowaną?
zochagrubego
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 42
Dołączył(a): Cz 31 maja, 2007 16:33

Postprzez Rafal_tata » Pn 09 lip, 2007 00:01

W tym miejscu: http://forum.celiakia.pl/topics3/syrop- ... .htm#20316 oraz w postach wcześniejszych tamtego wątku jest to wyjaśnione przez Skrobiowego, jak to wygląda od strony technicznej i prawnej. Aczkolwiek, obiektywnie muszę dodać, że pojawiły się wątpliwości czy wszyscy producenci wiedzą, co robią.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Kasinka » Wt 09 paź, 2007 14:17

A z czego jest pozyskiwana skrobia budyniowa? jak wół na opakowaniu Delecta.... i nie wiem czy mogę jeść :( znalazłam jakieś wieści na forum :) ale z tego co wynika, że nic nie wynika i lepiej uważać..... i nie jeść
Ostatnio edytowano Wt 09 paź, 2007 14:25 przez Kasinka, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Kasinka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 298
Dołączył(a): Wt 21 sie, 2007 22:36
Lokalizacja: Piaseczno

Postprzez kabran » Wt 09 paź, 2007 14:59

Skrobia budyniowa IMHO powinna być ziemniaczana. Jak to w budyniu. Ale ja z zasady nie kupuję produktów, które nie mają wołami napisane, że skrobia jest ziemniaczana. Najlepiej zadzwoń/napisz do producenta. I podziel się uzyskaną informacją. :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1970
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez przemus013 » Cz 05 sie, 2010 12:37

mam pytanko czy ludze chorujący na celiakie moga jeśc produkty z skrobia modyfikowaną z składzie :?: prosze o odpowiedzi :029:
przemus013
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr 04 sie, 2010 20:10
Lokalizacja: Radziejów


Powrót do Archiwum

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość