Pytania do Pani Gregorek

Tutaj trafiają tematy stare, nieaktualne i niepotrzebne.
Czasem warto przejrzeć.

Moderator: Moderatorzy

Pytania do Pani Gregorek

Postprzez JanuszSk » Cz 23 paź, 2008 13:05

O ile dobrze zrozumialem, mamy szanse zadac pare pytan do pani Gregorek.

Ja bym chcial spytac o takie rzeczy:

1. W prezentacji byla mowa tylko o produktach teoretycznie bezglutenowych, czy raczej - tak wlasnie oznakowanych. Czy krytyczne uwagi w kierunku producentow piwa tez dotyczyly piwa bezglutenowego? Na przyklad w sklepie Organic jest piwo bezglutenowe (nazwy nie pamietam, jakies niemieckie) - czy i do takiego produktu nalezy miec ograniczone zaufanie?

2. Bardzo bym chcial wiedziec czy takie napoje jak coca-cola czy tonic sa bezpieczne czy nie (jest wiele roznych opinii - podobnie jak i do napojow wysokoprocentowych ale moze nie wypada zdominowac pytan tylko takim tematami :-) )

3. Czy mozna indywidualnie zlecic badanie w laboratorium u pani Gregorek i jak wyglada taka procedura, ile trwa i ile kosztuje.

Janusz.
Avatar użytkownika
JanuszSk
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 21
Dołączył(a): Śr 20 sie, 2008 15:38
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Joanna » So 25 paź, 2008 12:16

JanuszSk napisał(a):Czy krytyczne uwagi w kierunku producentow piwa tez dotyczyly piwa bezglutenowego?

Wydaje mi się, że pani dr Gregorek mówiła tylko o produktach bezglutenowych i wyłącznie takie badała.
Stąd wnioskuję, że informacja o przekroczonych normach glutenu w piwie dotyczyła piwa bezglutenowego.
Ostatnio edytowano So 25 paź, 2008 12:17 przez Joanna, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Joanna
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 64
Dołączył(a): Pt 16 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Amigomio » So 25 paź, 2008 19:34

ja też się nad tym zastanawiałam tyle że mi wydaje się odwrotnie - że chodziło o zwykłe piwa. chyba nawet były "pod kreską" na slajdzie.
a że temat nurtujący bardzo to warto się dopytać
Mama potencjalnego Bezglutka - sama żyję z Duhringiem od `88...i mam się świetnie :)
Avatar użytkownika
Amigomio
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 46
Dołączył(a): Cz 25 maja, 2006 00:07
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Rafal_tata » N 26 paź, 2008 23:31

Raczej chodziło o piwa zwykłe, gdyż niektórzy producenci uważają, że ich piwa są bezpieczne. W Polsce przecież nikt nie produkuje piwa BG.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Małgorzata » Pn 27 paź, 2008 12:51

Umówmy się, że do jutra zbieramy w tym wątku nasze pytania do pani dr Gregorek. Mam już przygotowane te z walnego, dołączę wszystkie pozostałe, wyślemy, a odpowiedzi opublikujemy na stronie Stowarzyszenia.

Tak więc wszystkich zainteresowanych sprawą zawartości glutenu w produktach proszę o zadawanie swych pytań w niniejszym wątku (do jutra).
Przypominam, że pani dr Gregorek jest wielkim autorytetem i kompendium wiedzy w tej dziedzinie, praktycznie sama bada wszystkie produkty odkąd takie badania stały się możliwe w Polsce.
Obrazek
Avatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1655
Dołączył(a): Pn 03 sty, 2005 23:56
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez JanuszSk » Pn 27 paź, 2008 13:58

Ja nadal uwazam, ze skoro pani Gregorek pokazala nam swoja prezentacje to nie zaszkodzi ja poprosic o dostarczenie kopii. Jeszcze sie nie spotkalem aby ktos odmowil skoro juz i tak raz prezentacja byla pokazana.

Pozdrawiam,

Janusz.
Avatar użytkownika
JanuszSk
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 21
Dołączył(a): Śr 20 sie, 2008 15:38
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Agniesia » Pn 27 paź, 2008 14:21

Pytanie do Pani Gregorek: Czy podczas procesu destylacji białka ulegają zniszczeniu czy nie? Inaczej mówiąc, czy spirytus i jego pochodne zawierają gluten? Czy taki powiedzmy ocet spirytusowy jest bezpieczny?
Jestem ciekawa jej zdania na ten temat, bo jak wiadomo zdania są podzielone :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Rafal_tata » Wt 28 paź, 2008 01:44

Do zanieczyszczeń dochodzi później, po destylacji. We wzorze C2H5OH nie ma miejsca na gluten.
Ja nie usłyszałem, czy osoby fizyczne mogą wysyłać próbki do badania, czy nie.
Ostatnio edytowano Wt 28 paź, 2008 01:45 przez Rafal_tata, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez JanuszSk » Wt 25 lis, 2008 23:58

Witam,

czy dotarly moze jakies dodatkowe informacje od p. Gregorek?

Janusz.
Avatar użytkownika
JanuszSk
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 21
Dołączył(a): Śr 20 sie, 2008 15:38
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Małgorzata » Śr 26 lis, 2008 15:36

Pytania spisałam, dodałam i wysłałam już dawno.
Jutro zadzwonię i zapytam kiedy możemy liczyć na odpowiedź, też się już trochę niecierpliwię...
Obrazek
Avatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1655
Dołączył(a): Pn 03 sty, 2005 23:56
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Małgorzata » Śr 10 gru, 2008 23:03

Dostałam odpowiedź na nasze pytania od Pani dr Gregorek. Postaram się, żeby jak najszybciej znalazły się na stronie.
Obrazek
Avatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1655
Dołączył(a): Pn 03 sty, 2005 23:56
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez michalina » Cz 29 sty, 2009 16:54

Czy osoby chore na celiakię mogą sporzywać pyłek kwiatowy?
michalina
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz 29 sty, 2009 15:12
Lokalizacja: Brok

Postprzez Małgorzata » Wt 03 lut, 2009 13:16

Zapraszam do przeczytania odpowiedzi Pani dr Hanny Gregorek na nasze pytania z walnego:

odpowiedzi dr Gregorek

Bardzo dziękujemy Pani Doktor :)
Ostatnio edytowano Wt 03 lut, 2009 13:17 przez Małgorzata, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1655
Dołączył(a): Pn 03 sty, 2005 23:56
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Archiwum

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość