Sery niebieskie

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Sery niebieskie

Post autor: titrant »

Na http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=41 jest napisane, że niebieskie sery pleśniowe zawierają gluten. Dziś specjalnie przejrzałem niebieskie sery w sklepie - było ich kilka - i na żadnym nie było informacji o obecności glutenu. Czy informacja o glutenowości jest pewna?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
sunshine
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 53
Rejestracja: czw 24 lut, 2011 21:56
Lokalizacja: Poznań

Post autor: sunshine »

Znalazłam już kiedyś informacje na temat serów niebieskich, link poniżej
http://www.seriouseats.com/2009/07/seri ... ealth.html

Tutaj również o badaniach zawartości glutenu w tychże serach
http://glutenfreecooking.about.com/od/s ... e-Diet.htm

W skrócie: zagrożenie zawartością glutenu w niebieskich serach wzięło się ze sposobu ich produkcji. Niegdyś szczepy pleśni pochodziły z chleba. Obecnie sposoby produkcji są różne. Natomiast co do glutenu - wg danych z drugiego linka zbadano 5 serów z pleśnią wyhodowaną na bazie produktów pochodzenia pszennego, każdy zbadano 3-krotnie, żaden nie zawierał glutenu.

Tak więc sery pleśniowe niebieskie są bezglutenowe (przynajmniej w większości*).

* http://gfdfw.blogspot.com/2008/10/is-bl ... -free.html (znalezione przed chwilą)

O dokładniejsze informacje trzeba zapytać producentów, ale wydaje mi się, że przy nowoczesnych sposobach produkcji mało kto się bawi z pleśnią z chleba.
Ostatnio zmieniony pn 12 wrz, 2011 18:16 przez sunshine, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Ta wiadomość o zawartości glutenu w serach niebieskich pochodzi m.in. od dr Gregorek z laboratorium CZD. Niestety, wg prawa handlowego nie mogła powiedzieć nam, które dokładnie sery zawierają gluten, powiedziała tylko ogólnie, że badania wykazywały jego obecność. Tak więc, jak napisała @sunshine, trzeba pytać producenta. Jak zwykle...
ODPOWIEDZ