do mam 5 latków chorych na celiakię
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Re: do mam 5 latków chorych na celiakię
Ja do wypieków jeśli trzeba to używam mleko takie "niebieskie" w sumie to do jednego kremu LAe z innym mlekiem nie wychodzi tak dobry aha a jest to mleko SM Siedlec
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Re: do mam 5 latków chorych na celiakię
dziękuję:) Widziałam też Łaciate i je kupię, mam nadzieję, że będzie bezpieczne:)
Ja nikogo nie obrażam, sami się nakręcacie i szukacie zaczepek o co by się człowiek nie zapytał to od razu atakujecie, że o tym już było, jakby wszyscy czytali to co już było to nikt by tutaj ze sobą nie rozmawiał, a ja nie przeczę, bo przeglądam stare wątki tylko czasami lepiej jest jak się z kimś porozmawia i jeszcze raz upewni, że robi dobrze, a jeśli TY tego nie rozumiesz to sorry. Czasami, żeby kogoś zrozumieć trzeba mieć uczucia i być człowiekiem.
Ja nikogo nie obrażam, sami się nakręcacie i szukacie zaczepek o co by się człowiek nie zapytał to od razu atakujecie, że o tym już było, jakby wszyscy czytali to co już było to nikt by tutaj ze sobą nie rozmawiał, a ja nie przeczę, bo przeglądam stare wątki tylko czasami lepiej jest jak się z kimś porozmawia i jeszcze raz upewni, że robi dobrze, a jeśli TY tego nie rozumiesz to sorry. Czasami, żeby kogoś zrozumieć trzeba mieć uczucia i być człowiekiem.
- MONIKA SZYMAJDA
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 60
- Rejestracja: pn 01 sie, 2011 18:40
- Lokalizacja: GRUDZIADZ
Re: do mam 5 latków chorych na celiakię
Dzieki ,dobrze wiedzieć jakie mleko w proszku juz ktos wypróbował.Wyczytałam jeszcze że z Mlekowity jest bez glutenu(producent udzielił takiej informacji)
Re: do mam 5 latków chorych na celiakię
ja też ale na razie go nie widziałam jak na razie widziałam Łaciate, jutro będę na zakupach to poszukam. Chcę wypróbować na święta dla małej taki przepis http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/20 ... napka.html
Pozdrawiam wszystkich życzliwych:)
Pozdrawiam wszystkich życzliwych:)
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: do mam 5 latków chorych na celiakię
Piękne te kanapki, ale jak upiec biszkopt bez jajek?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: do mam 5 latków chorych na celiakię
Ciasto biszkoptowe będzie pulchne, gdy w miejsce jednego jajka dodasz 1-2 lyzki maki ziemniaczanej,sojowej, kukurydzianej lub owsianej z 2-3 lyzkami wody.Anula80 pisze:Piękne te kanapki, ale jak upiec biszkopt bez jajek?
W wypiekach z dodatkiem czekolady i kakao w zastepstwie jednego jajka mozna uzyc puree z awokado.
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: do mam 5 latków chorych na celiakię
Dzięki, basiag. Może spróbuję upiec
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- MONIKA SZYMAJDA
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 60
- Rejestracja: pn 01 sie, 2011 18:40
- Lokalizacja: GRUDZIADZ
Re: do mam 5 latków chorych na celiakię
Agnisia 7 ,podziel sie informacja,jesli kupisz gdzies te mleko Te kanapeczki wygladaja apetycznie ,moze tez bym zrobiła mojemu synkowi
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Re: do mam 5 latków chorych na celiakię
Ja chyba też miałam kiedyś to Łaciate ale było mniej wydajne z tego co mi się przypomina tj, żeby mieć dobry krem musiałam go dać o wiele więcej. Mój prosty krem z tym mlekiem to kostka masła, żółtko, mleko suche i cukier puder. Miksuje się masło z żółtkiem i stopniowo dodaje mleko i cukeir i tu już proporcje na oko a raczej na smak dosypywać aż będzie puszysty słodki krem. Moja mama mi to robiła za dawnych czasów jak cudem udało się zdobyć suche wafle bg Sentyment został i czasem robię aha a krem można podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao Ja to niebieskie kupiłam w sieci Społem
Co do biszkoptu bez jajek może taki przepis tylko mąkę pszenną zastąpić miksem bezglutenowym lub mąką ryżową? Ja dużo rzeczy gotuję z tego bloga
http://www.jadlonomia.com/2013/08/wegan ... elami.html
Co do biszkoptu bez jajek może taki przepis tylko mąkę pszenną zastąpić miksem bezglutenowym lub mąką ryżową? Ja dużo rzeczy gotuję z tego bloga
http://www.jadlonomia.com/2013/08/wegan ... elami.html
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Re: do mam 5 latków chorych na celiakię
jakie lody oprócz grycana i big milków dajecie swoim dzieciakom? Czy próbowała któraś z was lody z lidla te na patyku? Nic dziwnego w składzie nie ma, dlatego zastanawiam się, czy je można. Dzisiaj podczas przygotowywanie obiadu użyłam kwasku cytrynowego gellwe, bo nie miałam dr oetkera:( Jak radzicie sobie z pójściem do kogoś na urodziny? My jutro idziemy do mojej siostry na urodziny i nie chcialabym, żeby znów jadła chleb i parówki. Siostra robi jej klopsiki w sosie pomidorowym, czy macie jakieś inne pomysły na potrawę urodzinową na kolację? Zamiast ciasta moja córcia dostanie owoce w galaretce z bitą śmietaną:)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: do mam 5 latków chorych na celiakię
Ostatnio w Biedronce czytałam skład lodów śmietankowych albo waniliowych Algidy i skład był w porządku. Poza tym pojawiły się lody koktajlowe i skład też był w porządku, z tym że w tych krówka-kukułka było trochę alkoholu, więc chyba dla dzieci nie za bardzo. Z tego, co pamiętam, to Algida odpisała mi na maila, że zawsze umieszczają informacje o alergenach w składzie. I faktycznie np mleko jest drukowanymi literami pisane na opakowaniu. Oprócz tego, jak lubi sorbety, to quatro sorbetto też jest w Biedronce.
Z Lidla nic nie próbowałam, ale jeżeli podają inne alergeny, to powinno być w porządku.
Generalnie ja o wiele bardziej wolę kupować produkty, w składzie których są wymienione alergeny niż takie, na których są "suche" informacje bez dopisku, że może zawierać śladowe ilości czegokolwiek. Chyba że skład od razu wskazuje, co tam faktycznie jest np. mleko.
Co do kwasku cytrynowego, to ja nie używam. Może spróbuj następnym razem użyć cytryny?
Jeśli chodzi o pójście do kogoś z wizytą, to ja staram się mieć zawsze dla syna parę rzeczy. Zawsze jakiś sok do picia, banan, chrupki kukurydziane, placki z jabłkami, kotlet usmażony.
W którymś numerze Bez glutenu było o przyjęciu urodzinowym dla dzieci i naprawdę fajne przepisy na szybkie przekąski i potrawy były podane.
A zamiast ciasta można też lody albo samemu upiec ciasto i zabrać ze sobą. Mój syn uwielbia ciasto marchewkowe (marchewki nie znosi i nazywamy je piernikowe ) przełożone kremem z bitej śmietany i mascarpone i polane czekoladą. Ostatnio robiłam z nowego przepisu, bo nie może jajek i wyszło jeszcze lepsze. Zamiast połowy mąki były zmielone migdały
Z Lidla nic nie próbowałam, ale jeżeli podają inne alergeny, to powinno być w porządku.
Generalnie ja o wiele bardziej wolę kupować produkty, w składzie których są wymienione alergeny niż takie, na których są "suche" informacje bez dopisku, że może zawierać śladowe ilości czegokolwiek. Chyba że skład od razu wskazuje, co tam faktycznie jest np. mleko.
Co do kwasku cytrynowego, to ja nie używam. Może spróbuj następnym razem użyć cytryny?
Jeśli chodzi o pójście do kogoś z wizytą, to ja staram się mieć zawsze dla syna parę rzeczy. Zawsze jakiś sok do picia, banan, chrupki kukurydziane, placki z jabłkami, kotlet usmażony.
W którymś numerze Bez glutenu było o przyjęciu urodzinowym dla dzieci i naprawdę fajne przepisy na szybkie przekąski i potrawy były podane.
A zamiast ciasta można też lody albo samemu upiec ciasto i zabrać ze sobą. Mój syn uwielbia ciasto marchewkowe (marchewki nie znosi i nazywamy je piernikowe ) przełożone kremem z bitej śmietany i mascarpone i polane czekoladą. Ostatnio robiłam z nowego przepisu, bo nie może jajek i wyszło jeszcze lepsze. Zamiast połowy mąki były zmielone migdały
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: do mam 5 latków chorych na celiakię
czy mogłabyś podać mi przepis a to ciasto marchewkowe? jakiej śmietany i serka mascarpone używasz do zrobienia bitej śmietany?? czyli postawię na lody Algidy, mam nadzieję, że ich informacje są wiarygodne. A co do ciast to ja zawsze piekę jak idziemy do kogoś na urodziny, ale teraz stwierdziłyśmy, ze te galaretki z owocami będą lepsze:) dzięki
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: do mam 5 latków chorych na celiakię
Pomyliłam się, te lody koktajlowe to Koral, nie Algida. Ale cała reszta się zgadza
Jeżeli córka może jeść jajka i mleko, to super przepis jest w poradniku Stowarzyszenia - marchewkowiec Ani. Do tej pory zawsze z niego robiłam.
Tym razem skorzystałam z tego przepisu:
http://pinkcake.blox.pl/2012/04/Wasze-u ... iasto.html
Nie miałam skórki z pomarańczy, więc pominęłam i cukier dałam zwykły. A jeśli chodzi o szklankę mąki to dałam mąkę Schaer Mix it i trochę z amarantusa.
Mascarpone kupuję zwykle w Biedronce - Sottile gusto, ale w Lidlu chyba też kiedyś kupiłam. Śmietanę 30% zawsze kupuję w Lidlu - Pilosa.
Do 1 śmietany (200 ml) cukier dodaję na oko, żeby nie było za słodkie, bo potem jeszcze polewam rozpuszczoną czekoladą. Jak jest ubite to po łyżce dodaję połowę opakowania mascarpone. Tym przekładam przekrojone ciasto, a resztą smaruję wierzch i boki. I na wierzchu właśnie polewam czekoladą. Pycha
Jeżeli córka może jeść jajka i mleko, to super przepis jest w poradniku Stowarzyszenia - marchewkowiec Ani. Do tej pory zawsze z niego robiłam.
Tym razem skorzystałam z tego przepisu:
http://pinkcake.blox.pl/2012/04/Wasze-u ... iasto.html
Nie miałam skórki z pomarańczy, więc pominęłam i cukier dałam zwykły. A jeśli chodzi o szklankę mąki to dałam mąkę Schaer Mix it i trochę z amarantusa.
Mascarpone kupuję zwykle w Biedronce - Sottile gusto, ale w Lidlu chyba też kiedyś kupiłam. Śmietanę 30% zawsze kupuję w Lidlu - Pilosa.
Do 1 śmietany (200 ml) cukier dodaję na oko, żeby nie było za słodkie, bo potem jeszcze polewam rozpuszczoną czekoladą. Jak jest ubite to po łyżce dodaję połowę opakowania mascarpone. Tym przekładam przekrojone ciasto, a resztą smaruję wierzch i boki. I na wierzchu właśnie polewam czekoladą. Pycha
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: do mam 5 latków chorych na celiakię
no właśnie byłam w biedronce i widziałam lody koktajlowe te które ja znam i są korala:) ale ja małej będę kupowała Algidy Big milki lub Big bambi oraz grycana. Na lato nad morzem muszę się zaopatrzyć w wafelki bezglutenowe do lodów:) Nie mam jeszcze poradnika Stowarzyszenia niestety:( więc jeśli byś napisała składniki to będę wdzięczna:) ja zwykle śmietany kupuję nasze grudziądzkie, twierdzą, że na terenie zakładu nie używają glutenu więc kupuję od nich też masło i ser:) Ostatnio kupiłyśmy chleb glutenexu jakiś nowy i mała go nawet lubi, całe szczęście bo jest tańszy od chleba szlacheckiego ciemnego:)
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: do mam 5 latków chorych na celiakię
Marchewkowiec Ani:
4 jajka
1 szklanka cukru (ja daję 3/4)
1 łyżeczka cynamonu (ja daję więcej i jeszcze trochę imbiru i gałki muszkatołowej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
2 szklanki mąki bezglutenowej (dowolny uniwersalny mix)
1 szklanka oleju
2 szklanki startej na grube wiórki marchewki
Można jeszcze zrobić polewę zamiast gotowej czekolady:
1/4 kostki masła
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki wody
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
A próbowałaś piec pieczywo? Ja piekę z różnym skutkiem, tzn my z mężem wszystko zjadamy, a syn różnie - raz mu smakuje a innym razem nie. Najbardziej lubi świeże bułeczki zaraz po upieczeniu. Najlepiej wychodzą mi bułki amarantuski Danusi z książki "Amarantus smacznie i zdrowo"
4 jajka
1 szklanka cukru (ja daję 3/4)
1 łyżeczka cynamonu (ja daję więcej i jeszcze trochę imbiru i gałki muszkatołowej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
2 szklanki mąki bezglutenowej (dowolny uniwersalny mix)
1 szklanka oleju
2 szklanki startej na grube wiórki marchewki
Można jeszcze zrobić polewę zamiast gotowej czekolady:
1/4 kostki masła
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki wody
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
A próbowałaś piec pieczywo? Ja piekę z różnym skutkiem, tzn my z mężem wszystko zjadamy, a syn różnie - raz mu smakuje a innym razem nie. Najbardziej lubi świeże bułeczki zaraz po upieczeniu. Najlepiej wychodzą mi bułki amarantuski Danusi z książki "Amarantus smacznie i zdrowo"
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.