Peklosól
Moderator: Moderatorzy
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Peklosól
Generalnie azotyn sodu (czyli peklosól) w zbyt dużych ilościach jest rakotwórczy. Jest określona dawka tolerowana.
Czy ludzie z celiakią jakoś gorzej reagują niż cała reszta to nic mi nie wiadomo.
Czy ludzie z celiakią jakoś gorzej reagują niż cała reszta to nic mi nie wiadomo.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
-
- Nowicjusz
- Posty: 7
- Rejestracja: pn 30 mar, 2015 09:21
Re: Peklosól
Również nie znalazłam żadnych info na ten temat
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Peklosól
ja raz na jakiś czas robię tzw. szyneczkę lub domową kiełbasę z peklosolą. Dodaję zawsze trochę mniej niż w przepisie. Wychodzi ładna, różowiutka i nie przesolona.
I szczerze powiem, że wolimy z mężem taką domową - jeśli chodzi o te "różowe" - niż kupioną w sklepie,
te sklepowe, jak świeże by nie były to i tak po 2 dniach robią się "śliskie i takie...ble" a ta nasza mimo że robię taką kilogramową kuleczkę zawsze dłużej postoi w lodówce i ze smakiem się zje.
Nie powiem, bo częściej niż tamtą robimy tzw. pieczonki bo zdrowsze (tylko mięsko sól i przyprawy), ale od czasu do czasu robię peklowankę i rewolucji żołądkowych nie ma.
Peklosól jest praktycznie w "każdej" (oprócz pieczonych) wędlinie, która wygląda na różową, i smaczną.
I szczerze powiem, że wolimy z mężem taką domową - jeśli chodzi o te "różowe" - niż kupioną w sklepie,
te sklepowe, jak świeże by nie były to i tak po 2 dniach robią się "śliskie i takie...ble" a ta nasza mimo że robię taką kilogramową kuleczkę zawsze dłużej postoi w lodówce i ze smakiem się zje.
Nie powiem, bo częściej niż tamtą robimy tzw. pieczonki bo zdrowsze (tylko mięsko sól i przyprawy), ale od czasu do czasu robię peklowankę i rewolucji żołądkowych nie ma.
Peklosól jest praktycznie w "każdej" (oprócz pieczonych) wędlinie, która wygląda na różową, i smaczną.
-
- Nowicjusz
- Posty: 7
- Rejestracja: pn 30 mar, 2015 09:21
Re: Peklosól
jak znajdę chwile to na pewno spróbuje i podzielę się z wami opinią.