LODY - wolno spożywać???
Moderator: Moderatorzy
Ja mam te przepisy, ale tak przeglądam, i kurczę bardzo dużo jest z surowymi jajkami :?
a co z salmonellą i innymi przyjemnościami?
więc pozwolę sobie przepisać przepis na LODY CZEKOLADOWE, gdzie jajka nie są surowe, ale zrobię to w dziale kuchnia
dokładnie o tu: topics19/lody-domowej-roboty-vt1257.htm#10686
wydaje mi się też, że nie ma co się męczyc z przepisywaniem, niedługo te przepisy powinny być dostępne na stronie Gazety: http://serwisy.gazeta.pl/kolekcje/0,71895,3185736.html
a co z salmonellą i innymi przyjemnościami?
więc pozwolę sobie przepisać przepis na LODY CZEKOLADOWE, gdzie jajka nie są surowe, ale zrobię to w dziale kuchnia
dokładnie o tu: topics19/lody-domowej-roboty-vt1257.htm#10686
wydaje mi się też, że nie ma co się męczyc z przepisywaniem, niedługo te przepisy powinny być dostępne na stronie Gazety: http://serwisy.gazeta.pl/kolekcje/0,71895,3185736.html
Ja też mam 3 typy Bardzo możliwe, że to nawet te same 3 typy, żeby nie powiedzieć, że to jeden i ten sam (ciemny) typOla* pisze: Już od dawna nabrałam podejrzeń (mam nawet swoje trzy typy)
OK, już przestaję pisać nie na temat. Wracajmy do kwestii lodów. Niech mnie ktoś oświeci, czy lody lepiej robić w maszynie do lodów czy mikserem? Maszyny do lodów nie posiadam, porządnego miksera też nie, tylko taki mały ręczny mikserek, i zastanawiam się, czy startowanie z takim sprzętem do robienia lodów to nie trochę takie porywanie się z motyką na księżyc?
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Mikserek, jaki malutki by nie był, wystarczy, tylko widzę, że jednak wszędzie jest
A mnie to zabiera prawie godzinę.I jak tak stoję w kuchni nad tym garnuszkiem w tym wrzątku, przy zapalonej kuchence robi mi się nieco.... ciepło, cieplej.... aż w odwodzie musi pojawić się mąż. Liczyłam, że uda się to jakoś inaczej A Wyborczej kupić nie mam szansyelola pisze:masa będzie gładka i jednolita, przełóż ją do rondla i podgrzewaj, stale ubijając, aż zgęstnieje.
No to może semifreddo? Wg Wyborczej to " <w połowie zimne>, przypomina raczej delikatny zamrożony krem niż zwykłe lody". Nie trzeba tyle stać nad kuchenką.
Przepis też tutaj topics19/lody-domowej-roboty-vt1257.htm#10746
Jeśli nie chcecie czekać aż przepisy ukażą się w wersji elektronicznej Wyborczej, napiszcie co mamy z Sheep`ką wstukiwać w następnej kolejności 8)
Przepis też tutaj topics19/lody-domowej-roboty-vt1257.htm#10746
Jeśli nie chcecie czekać aż przepisy ukażą się w wersji elektronicznej Wyborczej, napiszcie co mamy z Sheep`ką wstukiwać w następnej kolejności 8)
Ostatnio zmieniony sob 15 lip, 2006 09:28 przez elola, łącznie zmieniany 1 raz.
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
lody koral
Napisałam do firmy "koral" z zapytaniem o skład lodów i oto odpowiedź:
Szanowna Pani!
Gluten to białko występujące w takich zbożach jak: pszenica, jęczmień,
żyto i owies.
Substancje, które stosujemy do zagęszczania masy lodowej nie zawierają
tego
białka, tak samo jak cukry (glukoza, syrop skrobiowy - zgodnie z
deklaracją
producenta).
Natomiast mogą zawierać w swym składzie gluten dodatki do lodów typu:
biszkopty, wafelki, rożki waflowe, sosy i żeliki owocowe, a także lody
kawowe (zawierające w swym składzie kawę Inkę) i ich należy się
wystrzegać.
Z poważaniem
Bogusław Oczoś
Ponieważ dalej nie wiedziałam jaki syrop jest używany do produkcji lodów napisałam jeszcze raz i oto odpowiedź:
Szanowna Pani!
W chwili obecnej do produkcji lodów używamy syropu skrobiowego, który pochodzi albo z kukurydzy albo z pszenicy, albo z ziemniaka. W przypadku syropu z pszenicy producent deklaruje go jako bezglutenowy z uwagi na to, że gluten został w procesie produkcji usunięty (potwierdzone badaniami w Zakładzie Immunologii Klinicznej w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie).
Natomiast mogą zawierać w swym składzie gluten dodatki do lodów typu: biszkopty, wafelki, rożki waflowe, a także lody kawowe (zawierające w swym składzie kawę Inkę) i ich należy się wystrzegać.
Z poważaniem:
B. Panek
Co Wy na to??
Kupiłam wczoraj lody Grycan -córka była zachwycona, ale jeszcze chciałaby jakieś lody na patyku. Czytałam tutaj na forum o Nestle. Patrzyłam w sklepie i jakieś syropy (nie wiadomo jakie) też są w składzie lodów. Spotkałam się natomiast z takim czymś, że firma Nestle na lodach w opakowaniu 500ml miała w składzie napisane, że "mogą zawierać śladowe ilości glutenu".
Szanowna Pani!
Gluten to białko występujące w takich zbożach jak: pszenica, jęczmień,
żyto i owies.
Substancje, które stosujemy do zagęszczania masy lodowej nie zawierają
tego
białka, tak samo jak cukry (glukoza, syrop skrobiowy - zgodnie z
deklaracją
producenta).
Natomiast mogą zawierać w swym składzie gluten dodatki do lodów typu:
biszkopty, wafelki, rożki waflowe, sosy i żeliki owocowe, a także lody
kawowe (zawierające w swym składzie kawę Inkę) i ich należy się
wystrzegać.
Z poważaniem
Bogusław Oczoś
Ponieważ dalej nie wiedziałam jaki syrop jest używany do produkcji lodów napisałam jeszcze raz i oto odpowiedź:
Szanowna Pani!
W chwili obecnej do produkcji lodów używamy syropu skrobiowego, który pochodzi albo z kukurydzy albo z pszenicy, albo z ziemniaka. W przypadku syropu z pszenicy producent deklaruje go jako bezglutenowy z uwagi na to, że gluten został w procesie produkcji usunięty (potwierdzone badaniami w Zakładzie Immunologii Klinicznej w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie).
Natomiast mogą zawierać w swym składzie gluten dodatki do lodów typu: biszkopty, wafelki, rożki waflowe, a także lody kawowe (zawierające w swym składzie kawę Inkę) i ich należy się wystrzegać.
Z poważaniem:
B. Panek
Co Wy na to??
Kupiłam wczoraj lody Grycan -córka była zachwycona, ale jeszcze chciałaby jakieś lody na patyku. Czytałam tutaj na forum o Nestle. Patrzyłam w sklepie i jakieś syropy (nie wiadomo jakie) też są w składzie lodów. Spotkałam się natomiast z takim czymś, że firma Nestle na lodach w opakowaniu 500ml miała w składzie napisane, że "mogą zawierać śladowe ilości glutenu".
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Do Grycana nie pisałam, oparłam sie na tym co przeczytałam na forum. Lody te kupiłam w sklepie Waria przy ulicy Gajowej.
Co zrobić z lodami Koral szczerze powiem, że nie wiem. Jakoś przekonana nie jestem do ich kupowania i tym bardziej do podania dziecku.
Co zrobić z lodami Koral szczerze powiem, że nie wiem. Jakoś przekonana nie jestem do ich kupowania i tym bardziej do podania dziecku.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
To są lody z Nestle,które można jeść-taką dostałam odpowiedź od firmy,wcześniej zamieszczałam ten fragment:
Kaktus
Giga Kaktus
Jojo
Gibek
BluMagik
BluMiś
Beach Cola
Kaktus
Giga Kaktus
Jojo
Gibek
BluMagik
BluMiś
Beach Cola
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
algida
Wysłałam maila do Algidy, w którym pytałam o pochodzenie skrobii i syropów używanych do produkcji lodów, oto odpowiedź:
"Szanowna Pani,
dziękujemy za odwiedzenie naszej strony i kontakt.
Firma Algida nie posiada w swojej ofercie lodów przeznaczonych dla
osób będących na diecie bezglutenowej.
Każdy z naszych produktów może zawierać śladowe ilości glutenu.
--
Pozdrawiamy,
Algida"
"Szanowna Pani,
dziękujemy za odwiedzenie naszej strony i kontakt.
Firma Algida nie posiada w swojej ofercie lodów przeznaczonych dla
osób będących na diecie bezglutenowej.
Każdy z naszych produktów może zawierać śladowe ilości glutenu.
--
Pozdrawiamy,
Algida"
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
czyżby jedni uczciwi???? pamiętam jak już będąc na diecie (tak mi się wydawało) zjadłam magnum. i efekt żołądkowy był natychmiastowy ! (choć zdaję sobie sprawę, że mogło nie być żadnych efektów specjalnych
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Nestle
Dostałam dziś odpowiedź od firmy Nestle w sprawie bezglutenowości lodów. Oto odpowiedź:
"Szanowna Pani,
Dziekujemy za wiadomosc.
W nawiazaniu do Pani maila w zalaczeniu przesylam zestawienie naszych
produktow dozwolonych do stosowania przez dzieci na diecie bezglutenowej.
Sa to produkty ktore nie zawieraja nawet sladowej ilosci glutenu dlatego
tez moga byc podawane dzieciom chorym na celiakie.
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Agnieszka Machnik
Nestlé Serwis Konsumenta" i oto wykaz lodów:
Impulsowe
Kaktus
Giga Kaktus
Jojo
Gibek
BluMagik
BluMiś
Beach Cola
Wydaje mi się, że firma Nestle jest w porządku, bynajmniej kolejny raz przysyłają taki sam zestaw. Wcześniej już było pisane tutaj na forum o tych właśnie lodach.
Firma Nestle przysłała mi wykaz wszystkich swoich produktów, jakby ktoś chciał to mogę wysłać.
"Szanowna Pani,
Dziekujemy za wiadomosc.
W nawiazaniu do Pani maila w zalaczeniu przesylam zestawienie naszych
produktow dozwolonych do stosowania przez dzieci na diecie bezglutenowej.
Sa to produkty ktore nie zawieraja nawet sladowej ilosci glutenu dlatego
tez moga byc podawane dzieciom chorym na celiakie.
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Agnieszka Machnik
Nestlé Serwis Konsumenta" i oto wykaz lodów:
Impulsowe
Kaktus
Giga Kaktus
Jojo
Gibek
BluMagik
BluMiś
Beach Cola
Wydaje mi się, że firma Nestle jest w porządku, bynajmniej kolejny raz przysyłają taki sam zestaw. Wcześniej już było pisane tutaj na forum o tych właśnie lodach.
Firma Nestle przysłała mi wykaz wszystkich swoich produktów, jakby ktoś chciał to mogę wysłać.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Re: Nestle
Ja poproszęGosiaM pisze: Firma Nestle przysłała mi wykaz wszystkich swoich produktów, jakby ktoś chciał to mogę wysłać.
Choć wydaje mi się, że najlepiej założyc wątek w opowiednim dzale, żeby wszyscy froumowicze mogli skorzystać
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006