Co Kupić ? - komentarze
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Co Kupić ? - komentarze
Ale dają nadzieję. Odpisali błyskawicznie i w dodatku w piśmie w załączniku nie tak po prostu w mailu
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Co Kupić ? - komentarze
Dobre i to, nadzieja zawsze umiera ostatnia, wiec trzeba czekacAnula80 pisze:Ale dają nadzieję. Odpisali błyskawicznie i w dodatku w piśmie w załączniku nie tak po prostu w mailu
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Re: Co Kupić ? - komentarze
a ja mam pytanie dotyczące mąk,jest ich tyle dostępnych że na prawdę nie wiem co kupić. Pani w sklepie polecała jakąś mieszankę (najdroższą ze wszystkich, miała jakąś "gumę co lepi składniki") ponieważ wg niej z innymi sobie nie poradzę bo się nie kleją. Przeczytałam tu mnóstwo przepisów i wszędzie widzę po prostu: mąka.
Jakich najlepiej używa do chleba a jakich do słodkości? Widziałam nawet mąkę kokosową, synek ma 13 mc i uwielbiał np bułki parki i pączki małe.
Jakich najlepiej używa do chleba a jakich do słodkości? Widziałam nawet mąkę kokosową, synek ma 13 mc i uwielbiał np bułki parki i pączki małe.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Re: Co Kupić ? - komentarze
Na początek przygody z dieta polecam każdemu taki miks są różne do chleba, biszkoptu etc. Na takim miksie do chleba wyjdzie chlebek. Na opakowaniu masz przepis. Taki miks z polzkiej firmy kg to ok 12zl zagraniczny 18. Jak już wyczujesz specyfikę mak bg możesz zacząć eksperymenty z makami jednorodnymi typu gryczana,amarantus etc. Patrz na sklady tych miksow bo niektore to sama skrobia bez wartosci. Poszkaj np miksu z balvitenutaki brązowy kartonik mąż ostatnio widział go w realu jest on na małą keksowke. Maka typu ryżowa mozesz np zageszczac sosy.
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Re: Co Kupić ? - komentarze
Mam pytanie do Was odnośnie fasoli paczkowanej. Kupiłam dziś firmy Cenos i nie wiem, czy jest ok... Informacji o tej fasoli nie znalazłam żadnej, ale na forum było info, że ich kasza jaglana może zawierać gluten... więc fasola też? Czy jak opłuczę ją to będzie ok? A jak nie, to jaka inna firma może być? Bo taka na wagę jest nie bardzo? Dobija mnie już te dłuuugie wybieranie produktów na pozór bezglutenowych...
Re: Co Kupić ? - komentarze
Po wypłukaniu KAŻDA fasola jest ok. To samo z innymi strączkami.
Re: Co Kupić ? - komentarze
Witam, czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na takie pytanko: jeżeli w składzie danego produktu nie ma wymienionego żadnego z niedozwolonych składników, to czy taki produkt jest bezpieczny i można go uważać za bezglutenowy?
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Co Kupić ? - komentarze
Niekoniecznie, zależy jaki to produkt. Na przykład wiele mąk z natury bezglutenowych firm ogólnie dostępnych na rynku nie ma ostrzeżeń, a ostatnie badania Stowarzyszenia jasno pokazały, jak bardzo normy są w nich przekroczone
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Co Kupić ? - komentarze
Dzięki za odpowiedź, a czy to dotyczy tylko mąk? Jak w takim razie sprawdzić dany produkt? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Co Kupić ? - komentarze
Niestety, nie tylko mąki są silnie zanieczyszczone. Generalnie ja trzymam się zasady, że kupuję albo produkty pewne, czyli z napisem produkt bezglutenowy lub z przekreślonym kłosem, albo takie w których składzie są wymienione alergeny: np. mleko, soja... itp., a nie ma wśród nich glutenu oraz takie, których producenci zapewniają o czystości
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Co Kupić ? - komentarze
Dzięki bardzo, chyba też tak będę robić. To jakie w takim razie znaczenie ma ustawa o umieszczaniu w opisie na produktach o zawartych w nich alergenach?
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Co Kupić ? - komentarze
Jak ze wszystkim. Jedni są rzetelni i o wszystkim piszą, a inni mają to w i liczą na to, że nikt się nie zorientuje i nie napisze np. do sanepidu
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Co Kupić ? - komentarze
No właśnie, tylko przykro, że mają w ...... zdrowie ludzi. Szkoda, że to ich nie dotyczy
Re: Co Kupić ? - komentarze
Jeszcze nasunęły mi się kolejne pytanka: 1. Jak to jest z wędlina, jeżeli leży rozpakowana i pokrojona w lodówce w sklepie, to co, trzeba prosić o pokazanie opakowania i sprawdzić jej skład? A jeśli leży razem z innymi i się styka? 2. Czytałam gdzieś, że nie można kupować ryb mrożonych, czy to prawda i dlaczego? A czy można ew. je oplukac? 3. A tak w ogóle to jakie środki ostrożności stosujecie w kuchni, mi np. lekarz powiedział żeby mieć osobny nóż, a co z innymi naczyniami?
Sorry, ze aż tyle, ale pewnie na początku każdy tak miał. Będę naprawdę wdzięczna z informacje.
Sorry, ze aż tyle, ale pewnie na początku każdy tak miał. Będę naprawdę wdzięczna z informacje.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Co Kupić ? - komentarze
1. Jeżeli leży w lodówce i ma styczność z innymi wędlinami można się nie kusić na sprawdzanie, bo musiałabyś sprawdzić ją i wszystkie wokół niej. Jeżeli jest zapakowana to można sprawdzić skład i zobaczyć, co tam w sobie ma.
2. Pierwsze słyszę ... choć to pewnie zależy od sposobu mrożenia/pakowania. Na niektórych mrożonkach na etykiecie jest adnotacja, że zawierają gluten/śladowe ilości etc. Np. na niektórych mrożonkach warzywnych jest informacja o zawartości pszenicy. Trzeba sprawdzać.
3. Obowiązkowo osobną deskę do krojenia i najlepiej wszelkie drewniane przyrządy, bo na nich bardzo łatwo przenieść (wszelkie mieszadełka, łyżki, szpatułki itd.). Poza tym no zaleca się żeby mieć swój garnek, swoją patelnię...przyznam się szczerze, że u siebie się tego jeszcze nie dorobiłam, natomiast dorobiłam się obsesji domywania wszystkiego . Natomiast nie używam garnków/misek, w których są jakieś dziwne zagłębienie i których nie da się domyć.
Z tego, co pamiętam w poradniku było gdzieś o higienie w kuchni: http://www.celiakia.pl/wp-content/uploa ... d_X_04.pdf
2. Pierwsze słyszę ... choć to pewnie zależy od sposobu mrożenia/pakowania. Na niektórych mrożonkach na etykiecie jest adnotacja, że zawierają gluten/śladowe ilości etc. Np. na niektórych mrożonkach warzywnych jest informacja o zawartości pszenicy. Trzeba sprawdzać.
3. Obowiązkowo osobną deskę do krojenia i najlepiej wszelkie drewniane przyrządy, bo na nich bardzo łatwo przenieść (wszelkie mieszadełka, łyżki, szpatułki itd.). Poza tym no zaleca się żeby mieć swój garnek, swoją patelnię...przyznam się szczerze, że u siebie się tego jeszcze nie dorobiłam, natomiast dorobiłam się obsesji domywania wszystkiego . Natomiast nie używam garnków/misek, w których są jakieś dziwne zagłębienie i których nie da się domyć.
Z tego, co pamiętam w poradniku było gdzieś o higienie w kuchni: http://www.celiakia.pl/wp-content/uploa ... d_X_04.pdf
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee