cukier rafinowany

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
buba
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 55
Rejestracja: wt 06 kwie, 2004 08:17
Lokalizacja: Szczecin

cukier rafinowany

Post autor: buba »

Przeczytałam w niemieckich materiałach, że przy celiakii niedozwolonym produktem jest cukier rafinowany. Zastanawia mnie to, bo nie wiem czy podczas procesu rafinowania używany jest gluten. Interesuje mnie to tym bardziej, bo wczoraj jadłam czekoladę Wedla z całymi orzechami (tą dużą) i pogorszyło mi się samopoczucie, mimo że w składzie nie było nic podejrzanego, związanego z glutenem.

Jak to jest z tym cukrem rafinowanym? Jestem strasznym łasuchem i nie wyobrażam sobie zycia bez czekolad a nie słyszałam o takiej, która robiona byłaby z cukru nierafinowanego :cry:
Awatar użytkownika
Katiou
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 47
Rejestracja: czw 06 maja, 2004 23:09
Lokalizacja: Katowice

Katiou

Post autor: Katiou »

Moze po prostu za duzo zjadlas :) Tez tak mam czasem. Ale tak w ogole, to nie wiem :(
celiakia + Hashimoto
+ nietolerancja 36 produktów żywnościowych :) yeah
buba
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 55
Rejestracja: wt 06 kwie, 2004 08:17
Lokalizacja: Szczecin

Re: Katiou

Post autor: buba »

Katiou pisze:Moze po prostu za duzo zjadlas :)
...hmmm... a to akurat niewykluczone :oops:
ODPOWIEDZ