Test żywności płynem Lugola - wykrywa skrobię, nie gluten!

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Joanna » Pn 08 paź, 2007 09:51

Wow! Jaka szybka odpowiedź :D
Dziękuję! :)
Avatar użytkownika
Joanna
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 64
Dołączył(a): Pt 16 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Kraków

Postprzez idka_7 » Pn 12 maja, 2008 15:54

nie wiem jak waszym zdaniem, ale moim płyn lugola, czy też jodyna mają bardzo wąskie zastosowanie w diagnostyce naszych zakupów... acz z ciekawości sprawdziłam i jak fajnie sie sprawdziło ;) Efekt jest ;)
idka_7
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 202
Dołączył(a): Śr 30 kwi, 2008 13:02
Lokalizacja: Toruń

Postprzez wiolta » N 05 gru, 2010 16:24

Chcialabym i ja wyprobowac ten plyn ale w kraju,gdzie mieszkam nie jest on dostepny,zostaje tylko jodyna,wiec jezeli jest ona ciemnobursztynowa,to bedzie roznica widoczna na np,miesie?zabarwi na czarno?
wiolta
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 23
Dołączył(a): N 28 lis, 2010 22:00
Lokalizacja: Bruksela

Postprzez titrant » N 05 gru, 2010 16:38

Reakcja która przebiega to reakcja jodu ze skrobią. Nie pamiętam dokładnie, a nie mam przy sobie literatury, ale podejrzewam, że chodzi o tworzenie kompleksu jodu z resztami glukozowymi, którego barwa jest w jakiś sposób determinowana sposobem usieciowania tych reszt.

Skąd weźmiesz jod nie ma znaczenia. Byle był to swobodny jod cząsteczkowy. Roztworem substancji, której używa się do jodowania soli kuchennej również pewnie mogłabyś otrzymać granatowe czy czarne zabarwienie. Chociaż są reakcje, w których wolny jod cząsteczkowy zostaje związany z jakimś innym reagentem i przez to nie daje zabarwienia skrobi bądź to zabarwienie znika. Taki jest pewnie mechanizm znikania czarnych plam z wędlin drobiowych :).

Przykładem takiej reakcji jest reakcja z KOH. Jeśli sól kuchenną joduje się KI, mogłabyś nie otrzymać zabarwienia.
Ostatnio edytowano N 05 gru, 2010 16:55 przez titrant, łącznie edytowano 2 razy
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Avatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2165
Dołączył(a): N 26 paź, 2008 19:51
Lokalizacja: Kraków

Postprzez wiolta » N 05 gru, 2010 17:30

Dziekuje za expressssowa odpowiedz,musze przeczytac pare razy zeby zakumac :D
wiolta
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 23
Dołączył(a): N 28 lis, 2010 22:00
Lokalizacja: Bruksela

Poprzednia strona

Powrót do Produkty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości