Sól

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ania
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 147
Rejestracja: czw 13 paź, 2005 14:02
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: ania »

Dlaczego w miałkiej soli miałby być gluten, bo czegoś tu nie rozumiem?
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Gluten w soli? Czyli wszystko co jemy jest glutenowe?
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

natasza pisze:ponoc w tej mialkiej jest gluten, ale to pewnie wiecie.
Nie, nie wiemy... A w jakim celu dodawany? Szczegóły poproszę, albo bez siania paniki, bo niedługo zaczniemy wodę mineralną podejrzewać. :roll:
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

no to jutro robię ta zupkę dziękuje za przepis :D
natasza
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: pn 16 paź, 2006 10:49
Lokalizacja: lubuskie

Post autor: natasza »

Przepraszam, przepraszam. W mialkiej soli jest glutaminian sodu nie gluten. Ja mam wiecej na glowie, bo moje dziecko nie moze jesc wiecej rzeczy niz moze i czasami mi sie juz wszystko miesza. Glutaminian to wzmacniacz smaku-BARDZO NIEZDROWY i jest prawie we wszystkim. Musze na niego uwazac. Jeszcze raz sorki
celiakia to pól biedy.
Awatar użytkownika
ania
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 147
Rejestracja: czw 13 paź, 2005 14:02
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: ania »

Glutaminian sodu jest w większości mieszanek przypraw typu wegeta, warzywko itp. Pierwsze słyszę żeby był w czystej miałkiej soli. Może po prostu pomyliła Ci się zwykła sól z przyprawą do zup, jaką się niektórzy powszechnie stosują.
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

natasza pisze:W mialkiej soli jest glutaminian sodu nie gluten.
No, w mojej soli jest tylko sól. Ściślej NaCl. Kto uważał na lekcjach, ten wie. :wink: I szczerze mówiąc, pierwsze słyszę, żeby w soli kuchennej był glutaminian... :roll: Vegeta, warzywko itp. to się zgadza, ale każdy kto ma pojęcie (jako-takie) o zdrowym żywieniu, trzyma się od takich wynalazków z daleka.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
skrzypcowy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: śr 16 mar, 2005 16:35
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: skrzypcowy »

glutaminian w soli kuchennej? może zróbmy sobie listę produktów BEZ glutaminianu - będzie prościej....
Gosiuuunia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 363
Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Gosiuuunia »

ja uważam że będzie trudno, teraz prawie wszystko zawiera glutaminian sodu...
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

Gosiuuunia pisze:teraz prawie wszystko zawiera glutaminian sodu...
eee, są wyjątki :D a że my też wyjątkowi.....jemy wyjątki :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
natasza
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: pn 16 paź, 2006 10:49
Lokalizacja: lubuskie

Post autor: natasza »

Po co do soli mialkiej dodaja glutaminian tego tez nie rozumiem. Informacje te mam z warsztatow gastronomicznych dr. alergolog Ireny Dawidiuk. Bylam na konferencji DAN we Wroclawiu gdzie pani Dawidiuk mowila o diecie dla autystow (takie jest moje dziecko). Jej wiedza i chec pomocy mnie porazila wiec poprostu jej ufam i stosuje tylko sol morska lub klodawska. A propos od jej warsztatow zwracam uwage na sklad kazdego produktu i tak kiedys niespodziewanie w soli morskiej bach- konserwant! po co? moze po to samo co glutaminian w mialkiej.........
celiakia to pól biedy.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Żałuję, że wyrzuciłem nie dawno do kosza woreczek po soli Wielickiej, ale postaram się w najbliższym czasie looknąć co tam jest w składzie, ale... nie wydaje mi się. Glutaminian podobno sam w smaku jest słony, a ekonomicznie to też chyba bez sensu, więc nie rozumiem po co.
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

glutaminian to chyba inny smak niż słony. tak mi się wydaje, że jest to inny - piaty smak - poza słdokim gorzkim słonym kwaśnym. mi się kojarzy, że chipsy mają smak glutaminianowy :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
ania
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 147
Rejestracja: czw 13 paź, 2005 14:02
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: ania »

Aż muszę zapytać dr Dawidiuk przy następnej wizycie jak to jest z tą solą, ale to dopiero za miesiąc :roll:
Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 394
Rejestracja: ndz 22 sty, 2006 11:08
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: asiar »

Wydaje mi się, Kabran, że nikt, z tego powodu, że nie tyle wychodzisz poza temat, ile wchodzisz weń jak w rów na oceanie.
A oto skład mojej soli ( Kujawska z Janikowa):chlorek sodu mni. 99,8%, substancja przeciwzbrylająca E536, dodatek wzbogacający jodan potasu.
Wydaje mi się, że E536 nie jest glu ?
ODPOWIEDZ