Sól

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1579
Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Małgorzata »

E536 to żelazocyjanek potasu.
Nie brzmi zachęcająco, ale nie zawiera glutenu.

Uważam, że ten glutaminian w soli to kompletna bzdura. Po co mieliby go dodawać? Dla poprawienia smaku soli? Sądzę, że ktoś tu źle coś usłyszał...
Obrazek
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 866
Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: cebulowa z gryka

Post autor: GosiaM »

natasza pisze:ja do kazdej zupy dodaje 2 lyzeczki siemienia lnianego co pomaga na chore jelita
w jakiej postaci dodajesz to siemię? ziarenka w całości czy zmielone? dodajesz je na początku gotowania czy pod koniec?
Awatar użytkownika
ania
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 147
Rejestracja: czw 13 paź, 2005 14:02
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: ania »

Dobra, to wiem już jak to jest z tym glutenem w soli. Do soli miałkiej dodaje się glutaminian sodu, ale ponieważ to śladowe ilości, producent nie ma obowiązku umieszczać o tym informacji na etykiecie. Zaleca się stosować sól morską i grubą. Informacje z pierwszej ręki od Pani dr Dawidiuk :D
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

ania pisze:Do soli miałkiej dodaje się glutaminian sodu
ale PO CO :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
ania
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 147
Rejestracja: czw 13 paź, 2005 14:02
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: ania »

Nie mam pojęcia po jakiego grzyba to robią i mnie to denerwuje ](*,), może żeby sól smakowała bardziej jak sól?!
Teraz chyba do większości produktów dodaje się "wzmacniaczy"
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

w soli ziołowej prymatu też jest gluten. Tzn dokładnie nie pamiętam, czy wprost napisali, czy tez tylko info w rodzaju: w zakładzie używa się glutenu
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 866
Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: GosiaM »

To jaką sól mam używać? ](*,) ręce opadają...
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

Najlepiej chyba używać soli kamiennej albo morskiej, takiej z grudkami dużymi, na pewno jest zdrowsza.
Obrazek
Awatar użytkownika
ania
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 147
Rejestracja: czw 13 paź, 2005 14:02
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: ania »

Tak jest! Sól kamienna gruba i sól morska jest wolna od glutaminianu sodu 8)
Awatar użytkownika
skrzypcowy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: śr 16 mar, 2005 16:35
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: skrzypcowy »

sól kamienną można wsadzić w młynek do pieprzu i już mamy miałką - bez glutenu :-)
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

A ja mam takie pytanie: czy stosując zwykłą sól dotychczas mieliście jakieś problemy??? Bo nie uwierze, że wszyscy stosują tylko kamienną, a tą sypką stosowaliśmy na codzień, nie wiedząc, że zawiera glutaminian.
Awatar użytkownika
dmx
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 168
Rejestracja: wt 14 wrz, 2004 13:15

Post autor: dmx »

Rafal_tata pisze:A ja mam takie pytanie: czy stosując zwykłą sól dotychczas mieliście jakieś problemy??? Bo nie uwierze, że wszyscy stosują tylko kamienną, a tą sypką stosowaliśmy na codzień, nie wiedząc, że zawiera glutaminian.
Stosowałem zawsze i wszędzie zwykłą sól, nie zwracałem uwagi na skład, nie przyszło mi nawet do głowy że coś może być "nie tak".
Ostatnie badania jakie miałem wykazały brak zaniku kosmków, a to znaczy że dobrze prowadziłem dietę. Jaki stąd wniosek? - Moja sól nie mogła zawierać nawet glutaminianu sodu.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Damian pisze:Jaki stąd wniosek? - Moja sól nie mogła zawierać nawet glutaminianu sodu.
...lub, że glutaminian nie zawiera glutenu, lub zawiera go w ilościach nieszkodliwych.
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 866
Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: GosiaM »

Rafal_tata pisze:lub, że glutaminian nie zawiera glutenu, lub zawiera go w ilościach nieszkodliwych.
o tym samym sobie pomyślałam...
albo może glutaminian nie jest szkodliwy?
Awatar użytkownika
dmx
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 168
Rejestracja: wt 14 wrz, 2004 13:15

Post autor: dmx »

Rafal_tata pisze:...lub, że glutaminian nie zawiera glutenu, lub zawiera go w ilościach nieszkodliwych.
możliwe, ale skąd wiedzieć co w czym jest i ile czego zawiera...
ODPOWIEDZ