Szynka? Sery? Dżemy?
Moderator: Moderatorzy
Cóż, pierwsze słyszę, aby kwasek cytrynowy mógł być zagrożeniem...
Oto co znalazłam w internecie:
"Kwas cytrynowy należy do najbardziej rozpowszechnionych kwasów w przyrodzie. Owoce cytrusowe zawierają go ok. 7%.
Odgrywa ważną rolę w metabolizmie człowieka jako antyoksydant - niezbędny dla utrzymania zdrowia.
Produkowany metodą biotechnologiczną przy pomocy kultur pleśni Aspergillus niger na pożywce z melasy cukrowniczej, posiada też formę naturlaną."
Melasa otrzymywana jest z buraków cukrowych, nie ze zbóż, ale nie wykluczam "twórczej inwencji" technologów żywności . Będę dalej szukać. Cały tekst, z którego pochodzi cytat znajdziesz na stronie:
http://www.noni.com.pl/kwas_cytrynowy.html
I jeszcze jedno. Nie wiem, czy w/w kwasek używany jest w tak dużych ilościach, aby mógł stanowić faktyczne zagrożenie. A najzdrowsza żywność to ta nieprzetwarzana . Pozdrowionka.
Oto co znalazłam w internecie:
"Kwas cytrynowy należy do najbardziej rozpowszechnionych kwasów w przyrodzie. Owoce cytrusowe zawierają go ok. 7%.
Odgrywa ważną rolę w metabolizmie człowieka jako antyoksydant - niezbędny dla utrzymania zdrowia.
Produkowany metodą biotechnologiczną przy pomocy kultur pleśni Aspergillus niger na pożywce z melasy cukrowniczej, posiada też formę naturlaną."
Melasa otrzymywana jest z buraków cukrowych, nie ze zbóż, ale nie wykluczam "twórczej inwencji" technologów żywności . Będę dalej szukać. Cały tekst, z którego pochodzi cytat znajdziesz na stronie:
http://www.noni.com.pl/kwas_cytrynowy.html
I jeszcze jedno. Nie wiem, czy w/w kwasek używany jest w tak dużych ilościach, aby mógł stanowić faktyczne zagrożenie. A najzdrowsza żywność to ta nieprzetwarzana . Pozdrowionka.
Hej! Płynem Lugola nie sprawdzisz zawartości glutenu!!! On wykrywa jedynie obecność skrobi, a z założenia -jeśli skrobia występuje w produktach białkowych (np. wędlina, mięso), może to oznaczać również obecność glutenu (chodzi o stosowanie skrobi roślinnej jako wypełniacza higroskopijnego). Poczytaj więcej na Forum o skrobi. Gdyby tak łatwo można było wykryć gluten we wszystkim co jemy, życie naprawdę byłoby prostsze...Olga pisze:witam,
jej gdzie ja bylam jak mnie tu nie bylo??... nie wiedzialam ze mozna sprawdzac w zywnosc zawartosc glutenu. gdzie mozna dostac jodynę lub plyn Lugola?
pozdrawiam
Witam !
Wysłałam zapytanie do Stovitu w sprawie pochodzenia syropu glukozowo-fruktozowego w ich dżemach ( do jakiegoś czasu nasze ulubione az nie wyczytałam na forum ,że zawierać on może gluten )
Sent: Wednesday, September 13, 2006 9:49 PM
Subject: zapytanie dotyczące dokładneo składu produktów Stovit
Szanowni Państwo,
Zwracam się z prośbą o potwierdzenie czy Państwa produkty, a głównie dżemy niskosłodzone np. czereśniowy i premium np. jabłkowo-morelowy z wanilią mogą być bezpiecznie spożywany przez osoby będące na diecie bezglutenowej.
W diecie tej obowiązuje zakaz spożywania produktów posiadających w swoim składzie białka takich popularnych zbóż jak: pszenica, owies, jęczmień , żyto ( w tym również zagęstniki i skrobie będące ich pochodnymi, a także m.in. syropy glukozowo fruktozowy - jeśli pochodzi z pszenicy )
Czytając skład na opakowaniu podajecie Państwo kod dla syropu ale po dokładnym obejrzeniu zakrętki a także całego opakowania nigdzie nie jest on widoczny.
Dla rzeszy osób stosujących dietę bezglutenową istotną jest informacja czy syrop glukozowo fruktozowy wytwarzany jest z pszenicy czy np. z ziemniaków .
Oddzwoniła do mnie mila Pani z laboratorium z informacją ,że niestety syrop pochodzi z Belgii i jest z pszenicy ale ,że zawartość glutenu jest śladowa i dlatego nie podają go jako alergenu. Pociągnęłam watek dalej i poprosiłam aby belgijski producent przesłał informacje o poziomie zawartości glutenu w swoim produkcie no i... w załączniku oryginalny druczek z alergenami jaki obowiązkowo wypełniają producenci
Dla nie angielsko języcznych podaję wolne tłumaczenie ale proszę także a waszą opinię i komentarze.
Więc na podst. dyrektywy 2005/26/EC z marca 2005 maltodekstryny na bazie zbóż, syropy glukozowe i dekstrozy i tego typu produikty zostaja tymaczowo zwolnione z obowiązku wskazywania "zbożowego" pochodzenia w kontekście wymogów oznaczania produktów na zawartość alergenów , co zostało wprowadzone dyrektywą 2003/89/EC. Nie później niż 25 listopada 2007 r podjęta ma zostać nowa decyzja dot. permanentnego wyłączenia tych produktów z obowiązku podawania żródła pochodzenia
P.S. mam kłopoty z załączeniem załącznika . Może ktoś mi podpowie ....?
Wysłałam zapytanie do Stovitu w sprawie pochodzenia syropu glukozowo-fruktozowego w ich dżemach ( do jakiegoś czasu nasze ulubione az nie wyczytałam na forum ,że zawierać on może gluten )
Sent: Wednesday, September 13, 2006 9:49 PM
Subject: zapytanie dotyczące dokładneo składu produktów Stovit
Szanowni Państwo,
Zwracam się z prośbą o potwierdzenie czy Państwa produkty, a głównie dżemy niskosłodzone np. czereśniowy i premium np. jabłkowo-morelowy z wanilią mogą być bezpiecznie spożywany przez osoby będące na diecie bezglutenowej.
W diecie tej obowiązuje zakaz spożywania produktów posiadających w swoim składzie białka takich popularnych zbóż jak: pszenica, owies, jęczmień , żyto ( w tym również zagęstniki i skrobie będące ich pochodnymi, a także m.in. syropy glukozowo fruktozowy - jeśli pochodzi z pszenicy )
Czytając skład na opakowaniu podajecie Państwo kod dla syropu ale po dokładnym obejrzeniu zakrętki a także całego opakowania nigdzie nie jest on widoczny.
Dla rzeszy osób stosujących dietę bezglutenową istotną jest informacja czy syrop glukozowo fruktozowy wytwarzany jest z pszenicy czy np. z ziemniaków .
Oddzwoniła do mnie mila Pani z laboratorium z informacją ,że niestety syrop pochodzi z Belgii i jest z pszenicy ale ,że zawartość glutenu jest śladowa i dlatego nie podają go jako alergenu. Pociągnęłam watek dalej i poprosiłam aby belgijski producent przesłał informacje o poziomie zawartości glutenu w swoim produkcie no i... w załączniku oryginalny druczek z alergenami jaki obowiązkowo wypełniają producenci
Dla nie angielsko języcznych podaję wolne tłumaczenie ale proszę także a waszą opinię i komentarze.
Więc na podst. dyrektywy 2005/26/EC z marca 2005 maltodekstryny na bazie zbóż, syropy glukozowe i dekstrozy i tego typu produikty zostaja tymaczowo zwolnione z obowiązku wskazywania "zbożowego" pochodzenia w kontekście wymogów oznaczania produktów na zawartość alergenów , co zostało wprowadzone dyrektywą 2003/89/EC. Nie później niż 25 listopada 2007 r podjęta ma zostać nowa decyzja dot. permanentnego wyłączenia tych produktów z obowiązku podawania żródła pochodzenia
P.S. mam kłopoty z załączeniem załącznika . Może ktoś mi podpowie ....?
Gaga