WAŻNE! - TESTY PIWA

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Postprzez mr.kwiatek » Pn 05 lis, 2007 12:53

Rafal_tata napisał(a):Przy celiakii negatywne skutki spożywania glutenu mogą być różne w przypadku różnych chorych.


Podkreśliłbym tutaj: "różnych chorych" - w przypadku tego samego chorego myśle że gluten to gluten i albo się na niego reaguje albo nie. Wydaje mi się że jeśli miałoby mi zaszkodzić piwo to zaszkodziłoby mi w taki sam sposób jak inne glutenowe produkty - w moim przypadku na drugi dzień od rana...

Co do piwa to ja osobiście pijam od czasu do czasu - ale nie jakieś biedronkowe VIP-y tylko staram się już coś "lepszego" - np Heinekenki. Nie chce też siać propagandy - każdy robi jak uważa ;)
Avatar użytkownika
mr.kwiatek
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 151
Dołączył(a): Pt 19 sty, 2007 00:54
Lokalizacja: Opole/Wrocław

Postprzez Rafal_tata » Pn 05 lis, 2007 13:48

Oczywiście, że to Twoja sprawa, czy pijasz piwo, czy nie. Nie rozumiem tylko dlaczego niby marka piwa ma świadczyć o zawartości glutenu... Słód jęczmienny wykorzystywany do produkcji piwa jest produkowany przez zewnętrzne, niezależne firmy. Ich nie interesuje do czego ich produkt zostanie użyty. Ostatnio dzwoniłem do Nestle z pytaniem dlaczego ich płatki kukurydziane nie można uznać za bezglutenowe. Osoba z działu technologii odpowiedziała mi, że m.in. dla tego, że "wg Unii Europejskiej słodu jęczmiennego nie można zaliczyć do produktów bezglutenowych" - można to np. stwierdzić dla syropów skrobiowych (produkowanych wg norm unijnych), ale podobno nie ma już takiej pewności przy słodzie.
Ps. Płatki śniadaniowe Nestle są także produkowane na tej samej linii, co produkty zbożowe, istnieje więc możliwość zanieczyszczenia - to drugi, najważniejszy powód dla którego produkt ten nie może zostać oznaczony jako bezglutenowy.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez mr.kwiatek » Pn 05 lis, 2007 22:43

Rafal_tata napisał(a):Nie rozumiem tylko dlaczego niby marka piwa ma świadczyć o zawartości glutenu...
Piwo z biedronki kosztuje mniej niż połowe ceny Heinekena - skądś ta cena się bierze. Np jeśli producent chce maksymalnie obniżyć cene produktu zaczyna oszczędzać na czym tylko się da. W przypadku piwa kupuje tańszy słód, w przypadku płatków np nie umyje taśm produkcyjnych.
PS. Jeszcze pół roku temu nikt nie wierzył w bezglutenowość wódki innej niż wypodukowanej z ziemniaków.
Avatar użytkownika
mr.kwiatek
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 151
Dołączył(a): Pt 19 sty, 2007 00:54
Lokalizacja: Opole/Wrocław

Postprzez Rafal_tata » Pn 05 lis, 2007 23:58

Nie masz racji. Tańszy słód nie zawiera więcej glutenu, niż drogi. Niższa cena piwka wynika z tańszego procesu produkcji: aby piwo było tańsze i było go więcej dodaje się do niego spirytusu, nie czekając na normalny tok wytwarzania się alkoholu podczas fermentacji. W ten sposób tanie piwo ma smak piwa, jest tanie w produkcji i nieźle kopie, bo zawiera alkohol dodany sztucznie we wczesnym etapie produkcji. Generalnie jest to coś takiego, jak tanie wino...
PS. Jeszcze pół roku temu nikt nie wierzył w bezglutenowość wódki innej niż wypodukowanej z ziemniaków.
Przesadzasz :)
Polecam lekturę forum (posty zaczynają się ok. roku 2004, a wiadomości o destylatach pojawiały się wcześniej na forum o celiakii na Users.nethit.pl):
http://forum.celiakia.pl/topics3/alkoho ... 0.htm#4981
oraz artykuł z 1996 roku:
http://www.celiac.com/articles/222/1/Gl ... Page1.html gdzie piszą, że destylaty są gluten free, o ile nie mamy do czynienia z alkoholem kolorowym, z dodatkiem niewiadomego pochodzenia. Stosuje się wtedy zasadę ograniczonego zaufania, podobnie jak przy skrobi nieopisanej przez producenta na opakowaniu.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Magdalaena » Wt 06 lis, 2007 10:30

mr.kwiatek napisał(a):W przypadku tego samego chorego myślę że gluten to gluten i albo się na niego reaguje albo nie. Wydaje mi się że jeśli miałoby mi zaszkodzić piwo to zaszkodziłoby mi w taki sam sposób jak inne glutenowe produkty - w moim przypadku na drugi dzień od rana...

Jestem rozczarowana Twoją postawą. Jesteś doświadczonym forumowiczem, a rozumujesz jak kompletny nowicjusz. Przy celiakii charakterystyczne jest właśnie to, że pewnym skutkiem spożycia glutenu jest jedynie zanik kosmków. Wszelkie biegunki, afty, migreny, wysypki itp. mogą się zdarzać albo nie. I NIE ŚWIADCZY TO O BEZGLUTENOWOŚCI PRODUKTU !
Być może piwo jest bezpieczne, a my niepotrzebne go sobie odmawiamy, ale przesłanką oceny nie może być w żadnym wypadku indywidualny brak objawów.

mr.kwiatek napisał(a):Co do piwa to ja osobiście pijam od czasu do czasu - ale nie jakieś biedronkowe VIP-y tylko staram się już coś "lepszego" - np Heinekenki.
mr.kwiatek napisał(a):Piwo z biedronki kosztuje mniej niż połowe ceny Heinekena - skądś ta cena się bierze. Np jeśli producent chce maksymalnie obniżyć cene produktu zaczyna oszczędzać na czym tylko się da. W przypadku piwa kupuje tańszy słód, w przypadku płatków np nie umyje taśm produkcyjnych.
Ale gluten jest drogi. Tak na pierwszy rzut oka to tanie piwo powinno zawierać go mniej ;-)
Zresztą dla mnie wiarygodne są właśnie mało ekskluzywne płatki kukurydziane TESCO

mr.kwiatek napisał(a):Nie chce też siać propagandy - każdy robi jak uważa ;)
Ale oszukujesz sam siebie ! Tak jak te osoby, które wierzą, że jeśli hostia jest Przeistoczona w Ciało Chrystusa, to im nie zaszkodzi.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Avatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1397
Dołączył(a): Pt 02 sty, 2004 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez mr.kwiatek » Wt 06 lis, 2007 13:12

Magdalaena napisał(a):Ale oszukujesz sam siebie ! Tak jak te osoby, które wierzą, że jeśli hostia jest Przeistoczona w Ciało Chrystusa, to im nie zaszkodzi
To to już troszkę przesada...

Magdalaena napisał(a):Ale gluten jest drogi. Tak na pierwszy rzut oka to tanie piwo powinno zawierać go mniej
To rozumiem że i bezglutenowa mąka powinna być tanśza od tradycyjnej?

Rafal_tata napisał(a):Cytat:
PS. Jeszcze pół roku temu nikt nie wierzył w bezglutenowość wódki innej niż wypodukowanej z ziemniaków.
Przesadzasz
Dokładnie pamiętam że tak było bo wtedy akurat dołączyłem do tego forum i wiem jakie było podejście do alkoholu i octu - przez to nawet ketchup w składzie którego był ocet miał być skażony glutenem.

Co do testowania piwa na sobie - wiem że coraz więcej z nas próbowało i mam pytanie - kto pił piwo i odczuwał po nim jakieś glutenowe konsekwencje? - może jakaś osobna ankieta?
Avatar użytkownika
mr.kwiatek
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 151
Dołączył(a): Pt 19 sty, 2007 00:54
Lokalizacja: Opole/Wrocław

Postprzez Rafal_tata » Wt 06 lis, 2007 14:32

mr.kwiatek napisał(a):Dokładnie pamiętam że tak było bo wtedy akurat dołączyłem do tego forum i wiem jakie było podejście do alkoholu i octu - przez to nawet ketchup w składzie którego był ocet miał być skażony glutenem.
Te dyskusje toczone w kółko na jakiś temat wynikają z tego, że ludzie nie szukają na forum informacji, lecz wolą wrzucić coś bez sprawdzenia.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Łukasz_ » Pt 14 gru, 2007 23:17

witam wszystkich. Jestem chory na opryszczkowate zapalenie skóry i doktor mi dał taką listę produktów których nie mogę jeść gdyż istnieje podejrzenie że jestem uczulony na gluten. Jednak zrobiłem badanie krwi na ten gluten i okazało się że nie jestem uczulony. Czy więc mogę pić piwo czy nie??
PS. na tej liście produktów niewskazanych w diecie bezglutenowej było piwo
Łukasz_
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pt 14 gru, 2007 23:12
Lokalizacja: Łomża

Postprzez Magdalaena » So 15 gru, 2007 01:07

Łukasz_ napisał(a):witam wszystkich. Jestem chory na opryszczkowate zapalenie skóry i doktor mi dał taką listę produktów których nie mogę jeść gdyż istnieje podejrzenie że jestem uczulony na gluten. Jednak zrobiłem badanie krwi na ten gluten i okazało się że nie jestem uczulony. Czy więc mogę pić piwo czy nie??
PS. na tej liście produktów niewskazanych w diecie bezglutenowej było piwo

zadajesz 2 pytania
1. czy na diecie bezglutenowej można pić piwo ?
na odpowiedź brzmi NIE
2. czy Ty masz być na diecie bezglutenowej ?
i tu trudno jest nam odpowiedzieć, bo mało o sobie napisałeś - czy to było na pewno uczulenie ? czy jednak celiakia ? czy może wynik jest fałszywie ujemny bo byłeś na diecie przed badaniami ? Musisz pogadać ze swoim lekarzem.

I jeszcze jedno - nie zadawaj pytań gdziekolwiek, najpierw użyj funkcji szukaj !
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Avatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1397
Dołączył(a): Pt 02 sty, 2004 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Łukasz_ » So 15 gru, 2007 12:36

celiakia to na pewno nie jest bo lekarz nawet o takim czymś nie wspomniał. Jednak przez pewien czas (miesiąc- do czasu badań na gluten) nie mogłem jeść produktów mącznych. Piwo przecież też jest ze zboża. Jednak gdy teraz stwierdzono, że nie jestem uczulony na gluten czy mogę pić te piwo czy nie. Nie mogę jeść między innymi papryki , ogórków kiszonych. W alkoholach nie wskazanych było także słodkie wino
Łukasz_
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pt 14 gru, 2007 23:12
Lokalizacja: Łomża

Postprzez blondterrorystka » Wt 22 sty, 2008 15:57

mr kwiatek... ja nie mam zadnych reakcji po zjedzeniu glutenu prócz puchnięcia po kilku dniach jedzenia go. Jezeli chcesz sobie tłumaczyc - prosze bardzo, to Twoje zdrowie. Nie oszukasz się. moze Twój organizm biegunkami reaguje np na pszeniczny gluten a na jeczmienny nie ? Jakkolwiek... Twoje życie
blondterrorystka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt 22 sty, 2008 15:37
Lokalizacja: wrocław/edynburg

Postprzez idka_7 » Pn 05 maja, 2008 15:50

ja już jestem na diecie prawie 3 lata i powiem wam że jedyne czego nie mogę sobie odmówić to jest właśnie piwo. Nie piję go codziennie i może to nietypowe jak na kobietę, ale lubię i już. Piłam piwo i Warkę- potworne skutki, Żywca- podobnie, Carlsberga, Okocima, tatrę, Harnasia i chyba wszystko co jest na półce w sklepie i po wszystkim było źle :( doszłam w końcu do wniosku że piwa chyba jednak nam bezglutkom nie wolno :029:
idka_7
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 202
Dołączył(a): Śr 30 kwi, 2008 13:02
Lokalizacja: Toruń

Postprzez Rafal_tata » Pn 05 maja, 2008 15:57

idka_7 napisał(a):ja już jestem na diecie prawie 3 lata i powiem wam że jedyne czego nie mogę sobie odmówić to jest właśnie piwo
tzn., ze nie bylas na diecie przez te 3 lata...
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Barichelo » Pn 05 maja, 2008 21:23

Ja stosuję dietę , piję piwo i nie mam żadnych nie przyjemności . Kiedy zjem natomiast coś co zawiera gluten , np. ostatnio przypadkowo czekoladę to miałem kłopoty :oops:
Barichelo
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 40
Dołączył(a): N 04 lis, 2007 14:51
Lokalizacja: Opole

Postprzez Magdalaena » Pn 05 maja, 2008 22:48

Barichelo napisał(a):Ja stosuję dietę , piję piwo
Nie oszukuj się. Pijąc piwo NIE JESTEŚ na diecie bezglutenowej. Równie dobrze możesz wrócić do zwykłego chleba, schabowego w panierce itp.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Avatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1397
Dołączył(a): Pt 02 sty, 2004 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Produkty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości