ROZPORZĄDZENIE W SPRAWIE ZNAKOWANIA ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

ROZPORZĄDZENIE W SPRAWIE ZNAKOWANIA ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH

Post autor: Rafal_tata »

[center]ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych

Dz.U. z dnia 31 lipca 2007 r. nr 137 poz. 966[/center]

Fragmenty, które najbardziej zainteresują celiaków:
  • - art.3 ust.1 pkt.6 Opakowany środek spożywczy znakuje się dodatkowo poprzez zamieszczanie informacji:

    o gatunku rośliny z której pochodzi skrobia, jeżeli oznakowanie środka spożywczego wskazuje na obecność w nim skrobi lub skrobi modyfikowanej fizycznie lub enzymatycznie, a skrobia ta może zawierać gluten.

    - art.5 ust.10 Nazwę każdego składnika alergennego wykorzystywanego do produkcji środka spożywczego i nadal obecnego w gotowym środku spożywczym, nawet w zmienionej formie, oraz nazwę każdego składnika pochodzącego ze składnika alergennego, w tym również w przypadku środków spożywczych, o których mowa w art. 2 ust. 3, oraz składników o których mowa w ust. 5 i art. 8 ust. 1, podaje się z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

    - zał. nr.1 Składniki alergenne (wypis składników, w tym gluten), które muszą być oznaczane.

    - zał. nr.2 Wykaz składników i substancji, które nie muszą być znakowane z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika alergennego, tj:
    • * syropy glukozowe na bazie pszenicy w tym glukoza (dekstroza) oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień , w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dla produktu, z którego się wywodzą.

      *maltodekstryna na bazie pszenicy oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień, w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez EFSA dla produktu, z którego się wywodzą.

      *syropy glukozowe na bazie jęczmienia

      *zboża wykorzystywane w destylatach do napojów spirytusowych
tutaj: PEŁNA TREŚĆ ROZPORZĄDZENIA
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

[center]ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 21 listopada 2007 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych
(Dz. U. z dnia 23 listopada 2007 r.)
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2007/1629.htm


ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 28 maja 2008 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych
(Dz. U. z dnia 30 maja 2008 r.)
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2008/0595.htm[/center]
Ostatnio zmieniony sob 03 sty, 2009 16:45 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany