Proszek do pieczenia.

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Kati
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: czw 20 sty, 2005 15:43

Proszek do pieczenia

Post autor: Kati »

w wiekszości przepisów na wypieki bezglutenowe podaja proszek do pieczenia Celiko. Czy jest jakaś zasadnicza różnica między zwykłym proszkiem do pieczenia a Celiko? czy stosowanie innego niz Celiko może być szkodliwe dla osoby stosującej dietę bg?
Ostatnio zmieniony śr 12 kwie, 2006 19:51 przez Kati, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Jak przeczytasz skład normalnego proszku do pieczenia to zauważysz, że w jego składzie jest mąka pszenna, a ta jak wiadomo jest zabroniona w diecie bg.
Obrazek
u.la
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: śr 12 kwie, 2006 18:49
Lokalizacja: Środ Śląska

Post autor: u.la »

Witam, Ja jestem tu zupełnie nowa i sama nie "choruję" (choć słowa tego nie lubię) na celiakię, ale mam chłopaka bezglutenowca i choc na codzień nie mamy już zbyt dużych problemów, może dlatego że mieszkamy w Holandii a tu w każdym sklepie można znaleźć coś GlutenFree. Ale problem pojawia się właśnie w Polsce...gdzie będziemy spędzać Wielkanoc i choć zaopatrzyłam się już w mąkę, kasze i chlebuś to usilnie poszukuję proszku do pieczenia! Czy jest jakiś poza Celiko? Trochę mnie to dziwi, bo np w Holandii proszki Dr.Oetkera są bez dodatku glutenu :?
Ostatnio zmieniony śr 12 kwie, 2006 19:49 przez u.la, łącznie zmieniany 1 raz.
u.la wspierająca bezglutki :-)
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Obawiam się, że innego (poza Celiko) nie ma... Przynajmniej nie spotkałam... Drożdże dr. Oetkera owszem, ale o proszku nie słyszałam. Ale chyba Celiko nie jest taki zły? Ja nie mam do niego zastrzeżeń. Pozdrawiam. :D
Ostatnio zmieniony śr 12 kwie, 2006 20:00 przez kabran, łącznie zmieniany 1 raz.
u.la
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: śr 12 kwie, 2006 18:49
Lokalizacja: Środ Śląska

Post autor: u.la »

Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz. Pytalam o inne proszki do pieczenia, bo celiko nie jest dostepne w kazdym sklepie :( ale trudno nastepnym razem pomysle o tym wczesniej lub po prostu kupie w Holandii...choc wciaz zastanawiam sie dlaczego ten sam proszek do pieczenia w Polsce zawiera make pszenna a w Holandii kukurydziana? :roll: Mimo wszytko zycze Udanych i Przepysznych Swiat Wielkanocnych :=D>:
u.la wspierająca bezglutki :-)
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 356
Rejestracja: śr 14 cze, 2006 15:18
Lokalizacja: Poznań

Proszek do pieczenia.

Post autor: mamadwójki »

Kochani pytam z ciekawości :) jakiego proszku do pieczenia używacie?
Asia
Mona
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 75
Rejestracja: czw 11 mar, 2004 19:42

proszek do pieczenia

Post autor: Mona »

Bezglutenowego firmy "celiko" :okulary:
Awatar użytkownika
miszczPZ
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 175
Rejestracja: śr 07 sty, 2004 16:27
Lokalizacja: Poznań

Post autor: miszczPZ »

Proszek do pieczenia firmy Dr. Oetker
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 356
Rejestracja: śr 14 cze, 2006 15:18
Lokalizacja: Poznań

Post autor: mamadwójki »

No właśnie ja do tej pory żyłam w przekonaniu, że tylko Celiko jest bezglutenowy.... są jeszcze inne? Dr Oetkera jest bg?
Asia
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 448
Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Post autor: krystna »

Proszek do pieczenia firmy Oetker zawiera o ile pamiętam mąkę pszenną. Za nim kupisz przeczytaj skład. Natomiast ja używam Proszek firmy Celiko.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
Awatar użytkownika
miszczPZ
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 175
Rejestracja: śr 07 sty, 2004 16:27
Lokalizacja: Poznań

Post autor: miszczPZ »

Krystyna Smentek pisze:Proszek do pieczenia firmy Oetker zawiera o ile pamiętam mąkę pszenną. Za nim kupisz przeczytaj skład. Natomiast ja używam Proszek firmy Celiko.
Przepraszam pomyliłem się, myślałem o budyniu Oetkera :/
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Nastka »

Ja używam sody
Obrazek
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 340
Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

Czasem używam proszku "Celiko", czasem sody (czasem równocześnie jedno i drugie). Ostatnio w sklepie ze zdrową żywnością kupiłam proszek do pieczenia, (nie ma żadnej nazwy), sprowadzony z Niemiec przez firmę "Futuro". W składzie ma skrobię pszenną. Dobrze się sprawdza.
Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 394
Rejestracja: ndz 22 sty, 2006 11:08
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: asiar »

Mam nadzieję, że jest to proszek bezglutenowy, czyli zawiera skrobię pszenną bezglutenową,bo ja również czasem robie zakupy w sklepie ze zdrową żywnością i muszę to robić bardzo uważnie, bo zdrowa wcale nie znaczy bezglutenowa
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 490
Rejestracja: pn 14 mar, 2005 11:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kinga »

Witam,
ja używam tylko "Celiko".
Do innych firm nie mam zaufania.
ODPOWIEDZ