płatki owsiane0 dozwolone czy zabronone?
Moderator: Moderatorzy
płatki owsiane0 dozwolone czy zabronone?
Słyszałam, że po ustąpieniu onjawów choroby bądź zwyczajnie u niektórych chorych można je jeść, ale w ilości niedużej. Nie pamiętam dokładnie jakiej, ale czy to prawda? Bo są np. płatki owsiano kukurydziane Sante i nie wiem, jak się do nich ustosunkować.
"Płatki owsiane - mimo, że owies nie zawiera glutenu, nie jest możliwe znalezienie produktu spożywczego, który nie posiada zanieczyszczeń z innych zbóż."
Czyli płatków owsianych nie jeść.
To cytat z Rafała_taty z tego posta topics3/co-dozwolone-a-co-zabronione-vt ... ight=owies
Funkcja "Szukaj" twoim przyjacielem.
Czyli płatków owsianych nie jeść.
To cytat z Rafała_taty z tego posta topics3/co-dozwolone-a-co-zabronione-vt ... ight=owies
Funkcja "Szukaj" twoim przyjacielem.
Ostatnio zmieniony wt 20 maja, 2008 17:07 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Ale co tu próbować??? Zanieczyszczenia będą raczej powyżej norm bezglutenowości, czyli odpada. Nie ma znaczenia, czy ktoś napisze, że jemu nic nie jest po płatkach owsianych, bo albo akurat trafił na partię cudem prawie nie zanieczyszczoną, albo akurat jego organizm w danym momencie nie zareagował na niską dawkę. Po co ryzykować?
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
A to ciekawe, czyli zakładają, że owies jest bezpieczny dla dorosłych, a dla dziecięcych organizmów niekoniecznie?thh-polka pisze:W Norwegii mozna kupic platki owsiane bezglutenowe, z symbolem przekreslonego klosa. Na opakowaniu jest zaznaczone, ze sa dla chorych na celiakie powyzej 18-go roku zycia.
Chyba, że chodzi o spożywanie na własną odpowiedzialność, jak z alkoholem?
Ale skoro są oznakowane jako bezglutenowe, no to chyba są bezglutenowe i wtedy jakie ma znaczenie wiek konsumenta? Dziwne to wszystko.
Pierwsze przesłanki dotyczące najmniejszej szkodliwości owsa dla osób chorych na celiakię pojawiły się już w latach 80-tych o od początku lat 90-tych prowadzi się w tym zakresie długofalowe badania.
Badania te pokazały m.in., że białka zawarte w owsie nie aktywują reakcji immunologicznej typowej w celiakii w sposób tak nasilony jak pszenica, żyto czy tez jęczmień.
Ustalono jednak dopuszczalne dzienne dawki owsa i dawka dla dziecka jest o przeszło o połowę mniejsza, niż dawka dla osoby dorosłej.
W rzeczywistości (z uwagi na zanieczyszczenie w procesie technologicznym) owies zawiera więcej glutenu, stąd tylko niektóre kraje „dopuszczają” owies w diecie bezglutenowej. Jest on właśnie specjalnie oznaczony jako bezglutenowy.
W Polsce (zgodnie z zaleceniami) owies NIE JEST zalecany w diecie bezglutenowej.
PS. Szczegóły dotyczące owsa opiszę wkrótce w poradniku [link usunięty]
EDIT:
Post został zmieniony w związku z naruszeniem Regulaminu forum, dział: "Zasady panujące na forum.", pkt. 10.
Administracja
Badania te pokazały m.in., że białka zawarte w owsie nie aktywują reakcji immunologicznej typowej w celiakii w sposób tak nasilony jak pszenica, żyto czy tez jęczmień.
Ustalono jednak dopuszczalne dzienne dawki owsa i dawka dla dziecka jest o przeszło o połowę mniejsza, niż dawka dla osoby dorosłej.
W rzeczywistości (z uwagi na zanieczyszczenie w procesie technologicznym) owies zawiera więcej glutenu, stąd tylko niektóre kraje „dopuszczają” owies w diecie bezglutenowej. Jest on właśnie specjalnie oznaczony jako bezglutenowy.
W Polsce (zgodnie z zaleceniami) owies NIE JEST zalecany w diecie bezglutenowej.
PS. Szczegóły dotyczące owsa opiszę wkrótce w poradniku [link usunięty]
EDIT:
Post został zmieniony w związku z naruszeniem Regulaminu forum, dział: "Zasady panujące na forum.", pkt. 10.
Administracja
Ostatnio zmieniony pn 26 maja, 2008 10:58 przez Ola, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie nie, żadne zanieczyszczenia z gleby, chodzi li i jedynie (a może aż) o zanieczyszczenia na dalszej drodze produkcji - w młynie, w transporcie, pakowaniu. A także przy zbiorach, bo jeśli się wysiewa niesprawdzone ziarno, to na pewno miedzy ziarnami owsa trafia sie tez inne, potem wyrosną, a potem zostaną wszystkie razem zebrane.
znajomy, którego rodzice są rolnikami mówi, że nie widział, żeby jakieś zboże rosło osobno - tak mi powiedział (z uśmiechem), kiedy wspomniałam o owsie, i o tym, że choć z natury bezglutenowy, to przeważnie jest zanieczyszczony innym zbożem.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Poza tym szacuje się, że ok. 5% celiaków reaguje na białko owsa jak na gluten. http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=55
Ostatnio zmieniony wt 01 mar, 2011 14:21 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]