Lista substancji i produktów spożywczych i ich skażenie.

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Lista substancji i produktów spożywczych i ich skażenie.

Post autor: titrant »

Znalazłem w sieci taką listę:

http://www.coeliachelp.me.uk/qikguide.html

Jeśli komuś się przyda, to dobrze. Nie znam wiarygodności itp., więc radzę podchodzić z rezerwą.
Gośka lost
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 75
Rejestracja: wt 09 gru, 2008 20:10
Lokalizacja: ok. Rzeszowa

Post autor: Gośka lost »

ach, gdyby to było po polsku... :zdziw:
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Gośka lost pisze:ach, gdyby to było po polsku... :zdziw:
safe - znaczy bezpieczny,
unsafe - niebezpieczny,
to be questioned - wątpliwy.

A samych nazw jedzenia nie znam po angielsku, co dopiero po polsku :). W dużej mierze to są nazwy związków chemicznych dodawanych do jedzenia. I różnych znanych/mało znanych zbóż.
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Nastka »

Przetłumaczyłam tę listę jakiś czas temu, pod wpływem natchnienia, więc wklejam ;). Może się komuś przyda. Lista zawiera nazwy potraw, roślin, składników produktów spożywczych, leków, itp. Może się przydać osobom, które wyjeżdżają zagranicę i nie znają tamtejszych potraw czy też składników.

Składniki, których nie udało mi się znaleźć umieściłam na samym dole, a te,których nie byłam pewna oznaczyłam znakiem ~, również na dole.. Na samym końcu są linki, z których korzystałam (nie wszystkie).

"Wątpliwe" oznacza, że może zawierać gluten, ale nie musi.

Acesulfam K (E 950)–Acesulfame Potassium – DOZWOLONE
Agar –Agar – DOZWOLONE
Agawa –Agave – DOZWOLONE
Aldehyd mrówkowy –Formaldehyde – DOZWOLONE
Ale (piwo brytyjskie) –Ale – NIEDOZWOLONE
Algi, glony –Algae – DOZWOLONE
Alginian sodu –Sodium Alginate – DOZWOLONE
Alkohol –Alcohol – WĄTPLIWE
Alkohol cetylowy –Cetyl Alcohol – DOZWOLONE
Alkohol etylowy –Ethyl Alcohol – DOZWOLONE
Alkohol oleilowy –Oleyl Alcohol (oil) – DOZWOLONE
Amarantus –Amaranth – DOZWOLONE
Aminokwasy pszeniczne –Wheat, Amino Acids – NIEDOZWOLONE
Annato, biksyna, norbiksyna (E160b) –Annatto – DOZWOLONE
Aromat –Artificial Flavoring – WĄTPLIWE
Aromat –Flavoring – WĄTPLIWE (gluten może być użyty w procesie produkcji)
Aromat –Flavors – WĄTPLIWE
Aromat dymu wędzarniczego –Smoke Flavoring – WĄTPLIWE (mogą być użyte składniki zawierające gluten)
Aromat naturalny –Natural Flavoring – WĄTPLIWE (może zawierać gluten)
Aromat słodowy –Malt Flavoring – NIEDOZWOLONE
Aromat słodu jęczmiennego –Barley Malt Flavoring – NIEDOZWOLONE
Aromat waniliowy –Vanilla Flavoring – WĄTPLIWE (bezpieczny, jeśli jest wyprodukowany w USA lub Kanadzie)
Askorbinian sodu –Sodium Ascorbate – DOZWOLONE
Aspartam –Aspartame – DOZWOLONE (może wywoływać symptomy zespołu jelita drażliwego)
Auszpik, galareta –Aspic – DOZWOLONE
Azotan sodu –Sodium Nitrate – DOZWOLONE
Balsam peruwiański (otrzymywany z drzewa balsamowego) –Peru Balsam – DOZWOLONE
Balsam tolutański (żywica drzewa balsamowego) –Tolu Balsam – DOZWOLONE
Barwnik –Coloring – WĄTPLIWE (gluten może być użyty w procesie produkcji)
Barwnik biksyna, annato (z arnoty właściwej)–Annatto Color – DOZWOLONE
Barwnik sztuczny –Artificial Coloring – WĄTPLIWE
Bekon (z dodatkami) –Imitation Bacon – NIEDOZWOLONE
Benzoesan sodu –Sodium Benzoate – DOZWOLONE
Beta- hydroksykwasy–BHA – DOZWOLONE
Beta- karoten–Beta Carotene – DOZWOLONE
Betainy –Betaine – DOZWOLONE
Biotyna –Biotin– DOZWOLONE
Bulgur pszenny –Wheat, Bulgur – NIEDOZWOLONE
Butylowany hydroksyanizol –Butylated Hydroxyanisole – DOZWOLONE
Butylowany hydroksytoluen –BHT – DOZWOLONE
Celuloza –Cellulose – WĄTPLIWE
Celuloza mikrokrystaliczna –Microcrystallin Cellulose – DOZWOLONE
Chapati (placki) –Chapatti – NIEDOZWOLONE
Chipsy –Chips – WĄTPLIWE (może zawierać gluten)
Chleb żytni –Rye Bread – NIEDOZWOLONE
Chlorowodorek pirydoksyny (Wit. B6) –Pyridoxine Hydrochloride – DOZWOLONE
Chlorowodorek tiaminy (Wit.B1) –Thiamine Hydrochloride –SAFE
Ciecierzyca –Chickpea – DOZWOLONE
Ciecierzyca –Garbanzo Bean – DOZWOLONE
Clorek wapnia –Calcium Chloride – DOZWOLONE
Cukier biały –White Sugar – DOZWOLONE
Cukier brązowy –Brown Sugar – DOZWOLONE
Cukier inwertowany –Invert Sugar – DOZWOLONE
Cukierki –Candy – WĄTPLIWE (wiele cukierków zawiera mąkę pszenną oraz słód jęczmienny jako składnik)
Curry –Curry – WĄTPLIWE (może zawierać pszenicę lub skrobię pszenną)
Cytrynian potasu –Potassium Citrate – DOZWOLONE
Cytrynian sodu –Sodium Citrate – DOZWOLONE
Czekolada –Chocolate – WĄTPLIWE (niektóre czekolady zawierają w składzie słód jako aromat lub pszenicę)
Daktyle –Dates – WĄTPLIWE (bezpieczne z drzewa, jednak są powszechnie powlekane pszenicą)
Dekstroza –Dextrose – DOZWOLONE
Dekstryny –Dextrin – WĄTPLIWE (mogą być otrzymywane z pszenicy)
Desamido collagen (Składnik kosmetyczny, subst. błonotwórcza)–Desamidocollagen – DOZWOLONE
Drożdże –Yeast – WĄTPLIWE
Drożdże piwne –Brewer's Yeast – NIEDOZWOLONE
Dwusiarczyn sodu –Sodium Metabisulphite – DOZWOLONE
Dwutlenek krzemu –Silicon Dioxide – DOZWOLONE
Dwutlenek siarki –Sulfur Dioxide – DOZWOLONE
Dwutlenek tytanu –Titanium Dioxide – DOZWOLONE
Ekstrakt słodowy –Malt Extract – NIEDOZWOLONE
Ekstrakt słodu jęczmiennego –Barley Malt Extract – NIEDOZWOLONE
Ekstrakt z kiełków pszenicy –Wheat, Germ Extract – NIEDOZWOLONE
Ekstrakt z otrębów pszennych –Wheat, Bran Extract – NIEDOZWOLONE
Ekstrakt z wanilii –Vanilla Extract – WĄTPLIWE (bezpieczny, jeśli jest wyprodukowany w USA lub Kanadzie)
Elastyna –Elastin – DOZWOLONE
Estry glicerolu i żywicy roślinnej (E 445) –Ester Gum – DOZWOLONE
Fasola (fasolnik egipski, soczewica, mung, romano, ciecierzyca, fasola ostrolistna, adzuki, lablab)–Beans – DOZWOLONE
Fasola Mung –Mung Bean – DOZWOLONE
Fasola ostrolistna –Tepary Bean – DOZWOLONE
Fasola sojowa –Soy Bean – DOZWOLONE
Fasolnik chiński –Cowpea – DOZWOLONE
Fenyloalanina –Phenylalanine – DOZWOLONE
Folacyna –Folacin – DOZWOLONE
Fosforan sodu –Sodium Phosphate – DOZWOLONE
Fosforan wapnia –Calcium Phosphate – DOZWOLONE
Fruktoza –Fructose – DOZWOLONE
Frytki –French Fries – WĄTPLIWE (mogą być powlekane glutenem lub smażone w oleju, gdzie smaży się również produkty zawierające gluten)
Fu- gluten pszenny w kuchni japońskiej –Fu – NIEDOZWOLONE
Galusan propylu (E310) –Propyl Gallate – DOZWOLONE
Glicerydy –Glycerides – DOZWOLONE
Glicerydy z kiełków pszenicy –Wheat, Germ Glycerides – NIEDOZWOLONE
Glikol –Glycol – DOZWOLONE
Glikol propylenowy –Propylene Glycol – DOZWOLONE
Glin –Aluminum – DOZWOLONE
Glukonian żelaza –Ferrous Gluconate – DOZWOLONE
Glukoza –Glucose – DOZWOLONE
Glutamina –Glutamine – DOZWOLONE
Glutaminowy kwas –Glutamate – DOZWOLONE
Glutaminian sodu –Monosodium Glutamate (MSG) – WĄTPLIWE
Groch –Pea – DOZWOLONE
Gryka –Buckwheat – DOZWOLONE
Guma akacjowa –Acacia Gum – DOZWOLONE
Guma arabska –Arabic Gum – DOZWOLONE
Guma arabska –Gum Arabic – DOZWOLONE
Guma guar –Guar Gum – DOZWOLONE
Guma gwajakowca –Guaiac Gum – DOZWOLONE
Guma karaya –Karaya Gum – DOZWOLONE
Guma karobowa (Mączka chleba świętojańskiego) (E410) –Carob Bean Gum – DOZWOLONE
Guma ksantanowa –Xanthan Gum – DOZWOLONE
Guma tragakantowa –Tragacanth Gum– DOZWOLONE
Herbata –Tea – WĄTPLIWE (gluten mogą zawierać aromaty; może zawierać słód jęczmienny)
Hot dog –Hot Dogs – WĄTPLIWE (składniki mogą zawierać gluten)
Hydrolizowana skrobia pszenna –Hydrolyzed Wheat Starch – NIEDOZWOLONE
Hydrolizowane białko pszenne –Hydrolyzed Wheat Protein – NIEDOZWOLONE
Hydrolizowane białko roślinne –Hdrolyzed Vegetable Protein (HVP) – WĄTPLIWE (należy ustalić pochodzenie białka)
Hydrolizowane białko sojowe –Hydrolyzed Soy Protein – DOZWOLONE
Hydrolizowany gluten pszenny –Hydrolyzed Wheat Gluten – NIEDOZWOLONE
Inulina –Inulin – DOZWOLONE
Izoaskorbinian sodu –Sodium Erythorbate– DOZWOLONE
Izomalt –Isomalt – DOZWOLONE
Jadłoszyn sproszkowany –Mesquite Flour – DOZWOLONE
Jaja –Eggs – DOZWOLONE
Jęczmień –Barley – NIEDOZWOLONE
Jęczmień –Hordeum Vulgare – NIEDOZWOLONE
Jęczmień –Pearl Barley – NIEDOZWOLONE
Jod –Iodine– DOZWOLONE
Jodek potasu –Potassium Iodide – DOZWOLONE
Jogurt –Yogurt – WĄTPLIWE (składniki mogą zawierać gluten)
Jukka –Yucca – DOZWOLONE
Kamfora –Camphor – DOZWOLONE
Kamut –Kamut – NIEDOZWOLONE
Kapusta rzepak –Rape – DOZWOLONE
Karagan chrząstnicy –Carageenan Chondrus Crispus – DOZWOLONE
Karagen –Carageenan – DOZWOLONE
karboksymetyloceluloza –Carboxymethylcellulose – DOZWOLONE
Karboksymetyloceluloza (KMC) –Cellulose Gum – DOZWOLONE
Karczochy –Artichokes – DOZWOLONE
Karmel –Caramel Color – WĄTPLIWE
Karob (guma) –Locust Bean (Gum) – DOZWOLONE
Karob (Szarańczyn strąkowy)–Carob – WĄTPLIWE (zawiera często jęczmień)
Karoten –Carotene – DOZWOLONE
Kasza –Groats – WĄTPLIWE (może zawierać gluten)
Kasza gryczana –Kasha – DOZWOLONE
Kasza jęczmienna –Barley Pearl – NIEDOZWOLONE
Kasza z grubo mielonej kukurydzy –Grits – DOZWOLONE
kasza z grubo mielonej kukurydzy –Hominy Grits – DOZWOLONE
Kaszka kukurydziana –Cornmeal – DOZWOLONE
Kazeina –Casein – DOZWOLONE
Kazeinian sodu –Sodium Caseinate – DOZWOLONE
Kazeinian wapnia –Calcium Caseinate – DOZWOLONE
Keratyna –Keratin – DOZWOLONE
Kiełki pszenicy lub jęczmienia –Sprouted Wheat or Barley – NIEDOZWOLONE
Kiełki pszeniczne –Wheat, Germ – NIEDOZWOLONE
Kit pszczeli –Propolis – DOZWOLONE
Kluski pszenne –Wheat Noodles – NIEDOZWOLONE
Kolokazja (taro) –Dasheen – DOZWOLONE
Kolokazja (taro) –Eddo – DOZWOLONE
Komosa ryżowa –Quinoa – DOZWOLONE
Konopie –Hemp – DOZWOLONE
Korakan, Manneczka łękowata, Proso afrykańskie –Ragi – DOZWOLONE
Korzeń kolokazji (taro) –Taro Root – DOZWOLONE
Kostki rosołowe –Bouillon Cubes – WĄTPLIWE (może zawierać pszenicę)
Kostki rosołowe –Gravy Cubes – WĄTPLIWE (gluten może być użyty w procesie produkcji)
Kostki rosołowe –Stock Cubes – WĄTPLIWE (składniki mogą zawierać gluten)
Ksylitol –Xylitol – DOZWOLONE
Kukurydza –Corn – DOZWOLONE
Kukurydza –Maize – DOZWOLONE
Kukurydza woskowa –Waxy Maize – DOZWOLONE
Kurkuma –Kurkuma – DOZWOLONE
Kurkuma –Turmeric – DOZWOLONE
Kuskus –Couscous – NIEDOZWOLONE
Kwas adypinowy –Adipic Acid – DOZWOLONE
Kwas alginowy (E 400) –Algin – DOZWOLONE
Kwas alginowy (E 400) –Alginate – DOZWOLONE
Kwas askorbinowy (Witamina C) –Ascorbic Acid – DOZWOLONE
Kwas benzoesowy –Benzoic Acid – DOZWOLONE
Kwas cytrynowy –Citric Acid – DOZWOLONE
Kwas foliowy –Folic Acid – DOZWOLONE
Kwas fumarowy –Fumaric Acid – DOZWOLONE
Kwas glikolowy –Glycolic Acid – DOZWOLONE
Kwas glutaminowy –Glutaminic Acid – DOZWOLONE
Kwas jabłkowy –Malic Acid – DOZWOLONE
Kwas kaprylowy –Caprylic Acid – DOZWOLONE
Kwas mlekowy –Lactic Acid – DOZWOLONE
Kwas octowy–Acetic Acid – DOZWOLONE
Kwas propionowy –Propionic Acid – DOZWOLONE
Kwas sorbinowy –Sorbate – DOZWOLONE
Kwas sorbinowy –Sorbic Acid – DOZWOLONE
Kwas stearynowy –Stearates – DOZWOLONE
Kwas stearynowy –Stearic Acid – DOZWOLONE
Kwas winowy –Tartaric Acid – DOZWOLONE
Lablab, fasolnik egipski–Hyacinth Bean – DOZWOLONE
Lakton kwasu glukonowego (E575) –Glucono Delta Lactone – DOZWOLONE
Laktoza –Lactose – DOZWOLONE
Lanolina –Lanolin – DOZWOLONE
Laurylosiarczan sodowy –Sodium Laurel Sulfate – DOZWOLONE
Lecytyna –Lecithin – DOZWOLONE
Lecytyna sojowa –Soy Lecithin – DOZWOLONE
Len –Flax – DOZWOLONE
Lipaza –Lipase – DOZWOLONE
Lipidy –Lipids – WĄTPLIWE
Lucerna siewna–Alfalfa – DOZWOLONE
Lukier –Frostings – WĄTPLIWE (gluten może być zawarty w aromacie)
Lukrecja –Licorice – NIEDOZWOLONE
Łzy hioba, łzawica –Job's Tears – DOZWOLONE
Macha, zielona herbata japońska –Macha –NIEDOZWOLONE (aromat zbożowy)
Makaron –Pasta – WĄTPLIWE
Makaron “nitki” –Saifun – DOZWOLONE
Makaron gryczany –Buckwheat Pasta –WĄTPLIWE (może zawierać pszenicę)
Makaron Soba –Soba Noodles – WĄTPLIWE (składniki mogą zawierać gluten)
Maltitol –Maltitol – DOZWOLONE
Maltodekstryna –Maltodextrin – WĄTPLIWE (bezpieczny, jeśli jest wyprodukkowany w USA lub Kanadzie)
Maltol –Maltol – DOZWOLONE
Maltol (E636) –Ethyl Malton – DOZWOLONE
Maltoza –Maltose – WĄTPLIWE
Maniok –Cassava Manihot Esculenta – DOZWOLONE
Maniok –Manioc – DOZWOLONE
Mannitol –Mannitol – DOZWOLONE
Maranta trzcinowata (bogata w skrobię)–Arrowroot – DOZWOLONE
Marynaty –Marinades – WĄTPLIWE (często zawierają sos sojowy, który zawiera pszenicę)
Masło–Butter – DOZWOLONE
Matza, rodzaj chleba –Matzoh, Matzo, Matzah, Matza – NIEDOZWOLONE
Mączka chleba świętojańskiego (Guma karobowa) –Carob Flour – DOZWOLONE
Mąka –Flour – NIEDOZWOLONE
Mąka bielona –Bleached Flour – NIEDOZWOLONE
Mąka chlebowa –Bread Flour – NIEDOZWOLONE
Mąka do przyrządzania Soby –Soba Flour – WĄTPLIWE (często wytwarzana z gryki, ale może zawierać składniki pszenne)
Mąka fasolowa –Bean Flour – DOZWOLONE
Mąka glutenowa –Gluten Flour – NIEDOZWOLONE
Mąka graham –Graham Flour – NIEDOZWOLONE
Mąka grochowa –Pea Flour – DOZWOLONE
Mąka jęczmienna–Barley Flour – NIEDOZWOLONE
Mąka kasztanowa –Chestnut Flour – DOZWOLONE
Mąka kasztanowa –Sweet Chestnut Flour – DOZWOLONE
Mąka kukurydziana –Corn Flour – DOZWOLONE
Mąka miłki abisyńskiej, teff –Teff Flour – DOZWOLONE
Mąka na Masę –Masa Flour – DOZWOLONE
Mąka niebielona –Unbleached Flour – NIEDOZWOLONE
Mąka owsiana –Oat Flour – WĄTPLIWE
Mąka pełnoziarnista –Granary Flour – NIEDOZWOLONE
Mąka pełnoziarnista –Wholemeal Flour – NIEDOZWOLONE
Mąka Pinol (z kukurydzy) –Pinole Flour – DOZWOLONE
Mąka razowa –Whole Wheat Flour– NIEDOZWOLONE
Mąka ryżowa –Rice Flour – DOZWOLONE
Mąka sojowa –Soy Flour – DOZWOLONE
Mąka z bulguru –Bulgur Wheat – NIEDOZWOLONE
Mąka z ciecierzycy –Besan – DOZWOLONE
Mąka z ciecierzycy –Chickpea Flour – DOZWOLONE
Mąka z ciecierzycy –Garbanzo Flour – DOZWOLONE
Mąka z ciecierzycy (Besan) –Gram Flour – WĄTPLIWE
Mąka z ciecierzycy i bobu –Garfava Flour – DOZWOLONE
Mąka z fasoli adzuki –Adzuki Bean – DOZWOLONE
Mąka z komosy ryżowej –Quinoa Flour – DOZWOLONE
Mąka z orzechów –Nut Flour – DOZWOLONE
Mąka z pochrzynu –Yam Flour – DOZWOLONE
Mąka z ryżu kleistego –Glutinous Rice Flour – DOZWOLONE (also known as sweet, sticky or sushi rice)
Mąka z sorgo –Sorghum Flour – DOZWOLONE
Mąka z tapioki –Tapioca Flour – DOZWOLONE
Mąka z ziela Stipa hymenoides –Montina – DOZWOLONE
Mąka z ziela Stipa hymenoides –Montina Flour – DOZWOLONE
Mąka z żołędzi –Acorn Flour – DOZWOLONE
Mąka ziemniaczana –Potato Flour – DOZWOLONE
Mąka żytnia –Rye Flour – NIEDOZWOLONE
Mąką z fasoli mungo–Urad- Urid Flour– DOZWOLONE
Melasa –Molasses – DOZWOLONE
Metacynian sodowy –Sodium Stannate – DOZWOLONE
Metyloceluloza –Methyl Cellulose – DOZWOLONE
Mięso –Meat – DOZWOLONE (jeśli jest 100%)
Migdały –Almond Nut – DOZWOLONE
Miks do panierowania –Coating Mixes – WĄTPLIWE
Miłka abisyńska, Teff –Teff – DOZWOLONE
Miód –Honey – DOZWOLONE
Miso, pasta japońska –Miso – WĄTPLIWE (często zawiera pszenicę lub jęczmień)
Mleko –Milk – DOZWOLONE (bez aromatów)
Mleko pszczele –Royal Jelly – DOZWOLONE
Mleko smakowe z dodatkami –Malted Milk – NIEDOZWOLONE
Mleko sojowe –Soy Milk – WĄTPLIWE (może zawierać jęczmień)
Mono i diglicerydy–Mono and Diglycerides– WĄTPLIWE (bezpieczny, jeśli wyprodukowano w USA lub Kanadzie)
Monofosforan potasu –Monopotassium Phosphate – DOZWOLONE
Monooleinian glicerolu –Glycerol Monooleate – DOZWOLONE
Monostearynian glikolu –Glycol Monostearate – DOZWOLONE
Monostearynian glikolu propylenowego –Propylene Glycol Monostearate – DOZWOLONE
Musztarda w proszku –Mustard Powder – WĄTPLIWE (gluten może być użyty jako składnik produktu lub na etapie produkcji)
Nadtlenek wodoru –Hydrogen Peroxide – DOZWOLONE
Napoje bezmleczne–Non- Dairy Beverages– WĄTPLIWE
Nasiona –Seed – DOZWOLONE (oprócz pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa)
Nasiona karobu –Carob Bean – DOZWOLONE
Niacynamid (składnik oksmetyczny)–Niacin- Niacinamide–DOZWOLONE
Nikla indyjska –Pigeon Peas – DOZWOLONE
Ocet –Vinegar – WĄTPLIWE (większość jest bezpieczna z wyjątkiem słodowego)
Ocet słodowy –Malt Vinegar – NIEDOZWOLONE
Ocet balsamiczny –Balsamic Vinegar – DOZWOLONE
Ocet biały –White Vinegar – DOZWOLONE
Ocet destylowany –Distilled Vinegar – DOZWOLONE
Ocet jabłkowy –Apple Cider Vinegar – DOZWOLONE
Ocet ryżowy –Rice Vinegar – DOZWOLONE
Ocet winny –Wine Vinegar – DOZWOLONE
Olej bawełniany –Cottonseed Oil – DOZWOLONE
Olej mineralny –Mineral Oil – DOZWOLONE
Olej rycynowy –Castor Oil – DOZWOLONE
Olej rzepakowy–Canola Oil – DOZWOLONE
Olej z kiełków pszenicy –Wheat, Germ Oil – NIEDOZWOLONE
Oleje / Tłuszcze –Oils / Fats – DOZWOLONE
Olejek drzewa herbacianego –Tea Tree Oil – DOZWOLONE
Opłatki komunijne (komunikanty) –Communion Wafers –NIEDOZWOLONE (lecz dopuszczalne są komunikanty bezglutenowe, sprawdzone przez księży)
Orientalna pszenica –Oriental Wheat – NIEDOZWOLONE
Orkisz –Dinkel – NIEDOZWOLONE
Orkisz –Spelt – NIEDOZWOLONE
Ortofosforan trójwapniowy–Tri-Calcium Phosphate– DOZWOLONE
Orzechy –Nuts, Plain – DOZWOLONE
Orzechy aromatyzowane lub kazndyzowane –Nuts, Flavored or Seasoned – WĄTPLIWE (aromaty mogą zawierać gluten)
Orzechy kandyzowane –Dry Roasted Nuts– WĄTPLIWE
Orzo (makaroniki z mąki jęczmiennej w kształcie ryżu) –Orzo – NIEDOZWOLONE
Otręby –Bran – NIEDOZWOLONE
Otręby kukurydziane –Corn Bran – DOZWOLONE
Otręby owsiane –Oat Bran – WĄTPLIWE
Otręby ryżowe –Rice Bran – DOZWOLONE
Owies –Oats – WĄTPLIWE
Palma Sago –Sago Palm – DOZWOLONE
Paluszki / krakersy –(Wheat Nuts) – NIEDOZWOLONE
Paluszki krabowe –Imitation Crab – NIEDOZWOLONE
Panierka –Breading – NIEDOZWOLONE
Papaina (enzym otrzymywany z papai) DOZWOLONE –Papain –
Parafina –Paraffin – DOZWOLONE
Parówki, kiełbasy –Sausages – WĄTPLIWE (mogą zawierać składniki lub aromaty zawierające gluten)
Pektyna –Pectin – DOZWOLONE
Pepsyna –Pepsin – DOZWOLONE
Pestki słonecznika –Sunflower Seed – DOZWOLONE
Piwo –Beer – WĄTPLIWE (często produkowane z jęczmienia)
Piwo dolnej fermentacji –Lager – NIEDOZWOLONE
Płatki jęczmienne–Barley Flakes – NIEDOZWOLONE
Płatki kukurydziane –Corn Cereal – WĄTPLIWE (mogą być aromatyzowane słodem jęczmiennym)
Płatki owsiane –Oatmeal – WĄTPLIWE
Płatki ryżowe –Flaked Rice – DOZWOLONE
Płatki ryżowe –Rice Cereal – WĄTPLIWE (może być aromatyzowany słodem jęczmiennym)
Podpuszczka –Rennet – DOZWOLONE
Polenta (potrawa) –Polenta – DOZWOLONE
Poli(tlenek etylenu)–(Phenyethylene Glycol) – DOZWOLONE
Poliglicerol –Polyglycerol – DOZWOLONE
Polisorbaty –Polysorbates – DOZWOLONE
potrawa na bazie glutenu pszennego –Kofu – NIEDOZWOLONE
Produkt zbożowy –Farina – NIEDOZWOLONE
Produkt zbożowy –Farina Graham – NIEDOZWOLONE
Produkt zbożowy –Rice Pablum – WĄTPLIWE
Produkt zbożowy z soi –Soy Pablum – WĄTPLIWE
Produkty rybne przetworzone –Imitation Fish Products – NIEDOZWOLONE
Proso –Cholam – DOZWOLONE
Proso –Millet – DOZWOLONE
Proszek do pieczenia –Baking Powder – WĄTPLIWE (niektóre mogą zawierać skrobię pszenną)
Proteiny pszenne –Wheat Protein – NIEDOZWOLONE
Przyprawa do Tacos –Taco Seasoning – WĄTPLIWE (może zawierać pszenicę)
Przyprawy –Ground Spices– WĄTPLIWE (gluten może być użyty jako składnik)
Przyprawy –Seasonings – WĄTPLIWE (może zawierać pszenicę lub jęczmień)
Przyprawy –Spices – WĄTPLIWE (jeśli są to miksy; czyste są często DOZWOLONE)
Psyllium, Babka ptasznika –Psyllium – DOZWOLONE
Pszenica –Shot Wheat – NIEDOZWOLONE
Pszenica –Wheat – NIEDOZWOLONE
Pszenica durum –Durum Wheat – NIEDOZWOLONE
Pszenica karłowata –Club Wheat – NIEDOZWOLONE
Pszenica perska –Persian Wheat – NIEDOZWOLONE
Pszenica perska –Triticum Carthlicum – NIEDOZWOLONE
Pszenica płaskurka –Emmer – NIEDOZWOLONE
Pszenica płaskurka –Farro – NIEDOZWOLONE
Pszenica płaskurka –Triticum Dicoccon – NIEDOZWOLONE
Pszenica płaskurka –Wild Emmer – NIEDOZWOLONE
Pszenica płaskurkowata –Triticum Dicoccoides – NIEDOZWOLONE
Pszenica polska –Polish Wheat – NIEDOZWOLONE
Pszenica polska –Triticum Polonicum – NIEDOZWOLONE
Pszenica samopsza –Einkorn – NIEDOZWOLONE
Pszenica samopsza –Triticum Boeoticum – NIEDOZWOLONE
Pszenica samopsza –Triticum Monococcum – NIEDOZWOLONE
Pszenica samopsza, dzika –Wild Einkorn – NIEDOZWOLONE
Pszenica szorstka, angielska –Triticum Turgidum – NIEDOZWOLONE
Pszenica szosrtka (angielska) –Poulard Wheat – NIEDOZWOLONE
Pszenica twarda –Hard Wheat – NIEDOZWOLONE
Pszenica twarda –Timopheevi Wheat – NIEDOZWOLONE
Pszenica twarda –Triticum Durum – NIEDOZWOLONE
Pszenica twarda –Wheat, Abyssinan Hard – NIEDOZWOLONE
Pszenica zwyczajna –Common Wheat – NIEDOZWOLONE
Pszenica zwyczajna –Wheat Grass – NIEDOZWOLONE
Pszenica zywczajna –Triticum Aestivum – NIEDOZWOLONE
Pszenżyto –Triticale Wheat – NIEDOZWOLONE
Retinol –Retinol – DOZWOLONE
Rodzaj ciasta z mąki kukurydzianej –Masa Harina – DOZWOLONE
Rosół –Broth – WĄTPLIWE (może zawierać pszenicę)
Rosół –Chicken Broth – WĄTPLIWE (może zawierać pszenicę)
Ryż –Rice, White – DOZWOLONE
Ryż brązowy –Rice, Brown – DOZWOLONE
Ryż dziki –Wild Rice – DOZWOLONE
Ryż kleisty –Rice, Glutinous – DOZWOLONE
Ryż kleisty –Rice, Sweet – DOZWOLONE
Sacharoza –Sucrose – DOZWOLONE
Sacharyna –Saccharin – DOZWOLONE
Seitan, Potrawa na bazie glutenu pszennego –Seitan – NIEDOZWOLONE
Semolina –Semolina – NIEDOZWOLONE
Semolina –Semolina Triticum – NIEDOZWOLONE
Semolina do Matzah –Matzoh Semolina – NIEDOZWOLONE
Ser pleśniowy –Blue Cheese – WĄTPLIWE (tradycyjnie wytwarzane na bazie chleba pszennego)
Serwatka –Whey – DOZWOLONE
Serwatka demineralizowana –Demineralized Whey – DOZWOLONE
Sezam –Seed, Sesame – DOZWOLONE
Sfingolipidy –Sphingolipids – DOZWOLONE
Siarczyn sodu –Sodium Sulphite – DOZWOLONE
Siarczyny –Sulfites – DOZWOLONE
Silanetrioal (hydrolizowane białko pszeniczne) –Silanetriol – NIEDOZWOLONE
Skrobia –Starch – WĄTPLIWE (w USA produkuje się z kukurydzy, jednak w innych krajach może być uzyskiwana z pszenicy)
skrobia (jadalna) –Edible Starch – WĄTPLIWE
Skrobia (jako dodatek do żywności) –Starch (in food) –WĄTPLIWE (bezpieczna w USA i Kanadzie z wyjątkiem skrobi pszennej)
Skrobia (jako dodatek w lekach) –Starch (in pharmaceuticals) –WĄTPLIWE (może być uzyskiwana z pszenicy)
Skrobia kukurydziana –Cornstarch – DOZWOLONE
Skrobia moddtfikowana z pszenicy –Modified Wheat Starch – NIEDOZWOLONE
Skrobia modyfikowana –Modified Food Starch – WĄTPLIWE ((bezpieczna jeśli wyprodukowano w USA lub Kanadzie, oprócz skrobi modyfikowanej z pszenicy)
Skrobia pszenna –Wheat Starch – WĄTPLIWE (most considered safe in USA or Canada)
Skrobia roślinna –Vegetable Starch – WĄTPLIWE (pochodznie musi być podane)
skrobia spożywcza –Food Starch – WĄTPLIWE (bezpieczna, jeśli jest produkowana w USA)
Skrobia z korzeni Kudzu (ołownik łatkowaty) –Kudzu Root Starch – DOZWOLONE
Skrobia z palmy Sago –Sago Flour – DOZWOLONE
Skrobia ziemniaczana –Potato Starch – DOZWOLONE
Słonecznik –Seed, Sunflower – DOZWOLONE
Słód –Malt – NIEDOZWOLONE
Słód jęczmienny –Barley Malt – NIEDOZWOLONE
Słód ryżowy –Rice Malt – WĄTPLIWE (może zawierać jęczmień lub koji)
Smalec –Tallow – DOZWOLONE
Soczewica –Lentil – DOZWOLONE
Soda –Baking Soda – DOZWOLONE
Soja –Soy – DOZWOLONE
Solemineralne –Mineral Salts – DOZWOLONE
Sorbinian potasu –Potassium Sorbate – DOZWOLONE
Sorbitol, Mannitol–Sorbitol- Manitol – DOZWOLONE (but may cause IBS symptoms)
Sorgo –Jowar – DOZWOLONE
Sorgo –Milo – DOZWOLONE
Sorgo –Sorghum – DOZWOLONE
Sorgo japońskie –Jowari – DOZWOLONE
Sos sojowy –Soy Sauce – WĄTPLIWE (może być produkowany na bazie pszenicy)
Sos sojowy, Shoyu –Shoyu – WĄTPLIWE (może być wytwarzane z pszenicy)
Sos Worcestershire –Worcestershire Sauce – WĄTPLIWE
Soso teriyaki –Teriyaki Sauce – WĄTPLIWE (składniki mogą zawierać pszenicę)
Sosy –Sauces – WĄTPLIWE (składniki mogą zawierać gluten)
Sól sodowa dioktylu –Dioctyl Sodium – DOZWOLONE
Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego–Calcium Disodium EDTA – DOZWOLONE
Stabilizator –Stabilizers – WĄTPLIWE (może zawierać gluten)
Stearamina –Stearamine – DOZWOLONE
Stewia –Stevia – DOZWOLONE
Stipa hymenoides (ziele) –Indian Ricegrass – DOZWOLONE
Succotash, danie –Succotash – DOZWOLONE
Sukraloza –Sucralose – DOZWOLONE
Surimi (np. paluszki krabowe) –Surimi – NIEDOZWOLONE
Syrop glukozowy –Glucose Syrup – DOZWOLONE
Syrop kukurydziany –Corn Syrup – DOZWOLONE
Syrop maltitolowy (E 965(ii)) –Maltitol Syrup – DOZWOLONE
Syrop słodowy –Brown Rice Syrup – WĄTPLIWE (często wytwarzany z jęczmienia)
Syrop słodowy –Malt Syrup – NIEDOZWOLONE
Syrop słodowy jęczmienny –Barley Malt Syrup – NIEDOZWOLONE
Syrop słodowy ryżowy –Rice Syrup – WĄTPLIWE (może być produkowany z dodatkiem słodu jęczmiennego)
Sześciometafosforan sodu –Sodium Hexametaphosphate – DOZWOLONE
Świerzbiec właściwy (aksamitne ziarno) –Cowitch – DOZWOLONE
Tabule, Tabbouleh (sałatka z dod. kuskusu) –Tabbouleh, Tabouli – NIEDOZWOLONE
Tapioka –Tapioca – DOZWOLONE
Tartrazyna (E102) –Tartrazine – DOZWOLONE
TBHQ –TBHQ – DOZWOLONE
Teksturaty, Teksurat białka roślinnego –Textured Plant Protein (TPP) – WĄTPLIWE (ważne jest źródło białka)
Teksturaty, Teksurat białka roślinnego –Textured Vegetable Protein (TVP) – WĄTPLIWE (ważne jest źródło białka)
Tempeh (indonezyjska potrawa z soi) –Tempeh – WĄTPLIWE (często z dodatkiem sosu sojowego)
Tofu aromatyzowane –Tofu, Flavored or Seasoned –WĄTPLIWE (dodatki mogą zawierać gluten)
Tofu, czyste –Tofu, Plain – DOZWOLONE
Traganek –Tragacanth – DOZWOLONE
Traganek gumodajny –Astragalus Gummifer – DOZWOLONE
Trawa jęczmienia –Barley Grass – NIEDOZWOLONE
Triticum aestivum –Wheat, triticum aestivum – NIEDOZWOLONE
Triticum durum –Wheat, triticum durum – NIEDOZWOLONE
Triticum monococcum –Wheat, triticum monococcum – NIEDOZWOLONE
Triticum volgare Bran Extract –Wheat, triticum volgare Bran Extract – NIEDOZWOLONE
Tyrozyna –Tyrosine – DOZWOLONE
Udon (makaron pszenny) –Udon –UNSAFE
Wanilina –Vanillin – DOZWOLONE
Warzywa –Vegetables – DOZWOLONE (WĄTPLIWE z dodatkiem sosów lub panierowane)
Wazelina –Petrolatum – DOZWOLONE
Wędliny –Deli Meats – WĄTPLIWE
Węglan magnezu –Magnesium Carbonate – DOZWOLONE
Węglan wapnia –Calcium Carbonate – DOZWOLONE
Winny kamień (kwaśny winian potasu) (E 336) –Cream of Tartar – DOZWOLONE
Wino –Wine – DOZWOLONE
Witamina A –Vitamin A – DOZWOLONE
Witaminy –Vitamins – WĄTPLIWE (użyte składniki mogą zawierać gluten)
Wodorosty –Seaweed – DOZWOLONE
Wodorotlenek magnezu –Magnesium Hydroxide – DOZWOLONE
Wodorowęglan sodu –Bicarbonate of Soda – WĄTPLIWE
Wosk carnauba (karnauba) –Caranuba Wax – DOZWOLONE
Wyciąg i olej z kiełków pszenicy –Triticum Vulgare Germ Extract or Oil – NIEDOZWOLONE
Wypełniacz –Filler – WĄTPLIWE
Zarodek –Germ – WĄTPLIWE
Zasmażka –Roux – NIEDOZWOLONE
Ziemniak –Potato – DOZWOLONE
Zioła –Herbs – DOZWOLONE
Zupy –Soups – WĄTPLIWE (składniki lub zagęszczacze mogą zawierać gluten)
Żelatyna –Gelatin – DOZWOLONE
Żyto –Rye – NIEDOZWOLONE
Żywica –Resin – DOZWOLONE
–(Abyssinan Hard) –NIEDOZWOLONE
–AMP Isostearoyl (składnik stos. w prod. kosmetycznych)– NIEDOZWOLONE
–(Atta) –NIEDOZWOLONE
– –
–(Butyl Compounds) – DOZWOLONE
–(Cereal Binding) – NIEDOZWOLONE
–(Chilton) – NIEDOZWOLONE
–(Dextrimaltose) – NIEDOZWOLONE
–Disodium Wheatgermamido Peg-2 Sulfosuccinate– NIEDOZWOLONE
––
–Harina – NIEDOZWOLONE
–(Mir) – NIEDOZWOLONE
–(Prinus) – DOZWOLONE
–(Pristane) – DOZWOLONE
–(Reticulin) – DOZWOLONE
–Sodium Acid Pyrophosphate – DOZWOLONE
–(Sodium Silacoaluminate) – DOZWOLONE
––
–(Stearamide) – DOZWOLONE
–(Stuffing Thickeners) – NIEDOZWOLONE
–(Sulfosuccinate) – DOZWOLONE
~ Ałun potasowy –Alum – DOZWOLONE
~ Makaron nitki z fasoli –Bean Threads – DOZWOLONE
~ Pszenica ... –(Vavilovi Wheat) – NIEDOZWOLONE
~(Składnik kosmetyków) –(Dosodium) – NIEDOZWOLONE
~Błyszczyk (ryba) ? –(Tetra) – DOZWOLONE
~Drób–(Self- Basting Poultry)– WĄTPLIWE
~Fasola szparagowa –(Romano Bean) – DOZWOLONE
~Piżmo –(Musk) – DOZWOLONE


http://www.brenntag.pl/lista-produktow/ ... 21e14b88f6

http://www.ramshacklesolid.com/2008/09/ ... flour.html

http://www.mg.gov.pl/Clo/SrodkiOchronne ... wko_ue.htm

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 57:PL:HTML

http://www.kwiaty.faksio.com/component/ ... 98-maranta

http://www.slownik-online.pl/kopalinski ... 473C26.php

http://www.schulstad.pl/index.php?cat=451&news=27

http://dictionary.infoplease.com/club-wheat

http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_strukt ... lsubst.doc

http://www.food-info.net/pl/colour/caramel.htm

http://www.allergy-details.com/garfava

http://chanoya.com/boutique/index.php?m ... ducts_id=4

http://mediweb.pl/nutrition/wyswietl_vad.php?id=487
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Szacun, Nastko :)
Dzięki.
Awatar użytkownika
Sylwisek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: pt 13 cze, 2008 20:17
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Sylwisek »

Dziękuję;*
Awatar użytkownika
darciak90
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 809
Rejestracja: śr 12 gru, 2007 22:31
Lokalizacja: Warszawa/Częstochowa

Post autor: darciak90 »

Łoo. Dziękujemy Nastka, za przetłumaczenie :D :)
Obrazek
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 274
Rejestracja: sob 14 lip, 2007 10:48
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: ruda52 »

Jestem pod wrażeniem. <brawo> Dziękuję.
Anqula
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 75
Rejestracja: pt 07 lis, 2008 10:55
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Warszawa

Post autor: Anqula »

Przyda się:D Dzięki!!
dieta od 14 października 2008r.
Awatar użytkownika
SuperBlondi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 60
Rejestracja: pn 27 paź, 2008 11:39
Lokalizacja: Lublin

Post autor: SuperBlondi »

Wow! Jestem pod wrażeniem :-) I dzięki :-)
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Nastka »

No problem ;) Mam nadzieję, że się przyda.
Obrazek
bettan
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: sob 12 sie, 2006 12:22
Lokalizacja: hiszpania

Post autor: bettan »

Nastka niesamowita robote odwalilas.Wszyscy z tego forum i nie tylko powinni <brawo> <brawo> <brawo> <brawo> <brawo> <brawo> i dziekuje.
bettan
beela
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 48
Rejestracja: ndz 30 wrz, 2007 13:42
Lokalizacja: koło

Post autor: beela »

Ale super lista.Wielkie dzięki. :)
gil
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: pt 21 sty, 2011 16:48
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: gil »

Oscar się należy :gosciu:
anetabb
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: wt 15 lis, 2011 20:52
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: anetabb »

kawal roboty Nastko
:) dobrej roboty
ODPOWIEDZ