Co Dozwolone a co Zabronione

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Co Dozwolone a co Zabronione

Postprzez Agniesia » Wt 19 paź, 2004 13:06

Czytaj skład na opakowaniach :!:

Dozwolone

Mąka kukurydziana
Kasza kukurydziana
Skrobia kukurydziana (meizena)
Mąka ryżowa
Płatki ryżowe
Skrobia ryżowa
Ryż
Kleiki ryżowe
Mączka ziemniaczana
Kasza jaglana (z prosa)
Mąka jaglana
Mąka sojowa (z soi)
Soja
Soczewica
Tapioka (z bulw manioku)
Sago (z palmy sojowej)
Sargo
Skrobia pszenna (bezglutenowa)
Mąka niskobiałkowa
Makarony bezglutenowe
Kasza gryczana (dla dzieci starszych)

Zabronione

Mąka pszenna
Mąka orkiszowa (orkisz - odmiana pszenicy)
Mąka żytnia
Kasza manna
Kasza jęczmienna (mazurska, perłowa, pęczak)
Płatki owsiane
Otręby pszenne
Ostatnio edytowano Wt 24 cze, 2008 09:00 przez Agniesia, łącznie edytowano 4 razy
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Agniesia » Wt 19 paź, 2004 13:08

Czytaj skład na opakowaniach :!:

Dozwolone

Pieczywo bezglutenowe
Ciasta - przygotowane z mąk bezglutenowej: biszkopty, ciasta drożdżowe, ciasta kruche, herbatniki, wafle
krakersy
chrupki

Zabronione

Chleb, ciasta, sucharki, biszkopty, makarony, wykonane z mąki pszennej, żytniej, orkiszowej, razowej i innej uznanej za glutenowe
Ostatnio edytowano Wt 24 cze, 2008 08:58 przez Agniesia, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Agniesia » Wt 19 paź, 2004 13:09

Czytaj skład na opakowaniach :!:
Dozwolone

Desery
budynie, galaretki, kisiele, zagęszczane mąką ziemniaczaną, kukurydzianą, ryżową
Cukier
Glukoza
Miód
Dżemy
Landrynki, lizaki, dropsy
Twarda czekolada mleczna i gorzka

Zabronione

Desery z dodatkiem mąki z glutenem
Czekolada nadziewana
Cukierki nadziewane
Batony
Wafle
Guma do żucia
Ciasta z mąki z glutenem
Ostatnio edytowano Wt 24 cze, 2008 09:02 przez Agniesia, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Agniesia » Wt 19 paź, 2004 13:10

Czytaj skład na opakowaniach :!:

Dozwolone

Mleko, napoje mleczne, kefir, jogurt, sery (jeśli nie ma nietolerancji mleka)

Zabronione

Śmietany, jogurty z dodatkiem mąki, musli itp.
Ostatnio edytowano Wt 24 cze, 2008 09:02 przez Agniesia, łącznie edytowano 3 razy
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Agniesia » Wt 19 paź, 2004 13:11

Czytaj skład na opakowaniach :!:

Dozwolone

Kakao naturalne
Herbata
Napar z ziół
Kompoty

Alkohole: wino

Zabronione

Kakao owsiane
Kawa zbożowa
Napoje gazowane (obostrzenie nie wynika z dodatku glutenu)
Napoje alkoholowe (te na bazie zbóż)
Ostatnio edytowano Wt 24 cze, 2008 09:03 przez Agniesia, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Agniesia » Wt 19 paź, 2004 13:12

Czytaj skład na opakowaniach :!:

Dozwolone

Mięsa chude
kurczak, indyk
królik
cielęcina
wołowina
ryby
Wędliny
szynka
polędwica wieprzowa i z drobiu
baleron
Podroby, wątroba, płuca, nerki w ograniczonych ilościach
Tłuszcze
olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy
bezerukowy
oliwa z oliwek
masło
śmietanka

Zabronione

Mięsa tłuste, konserwy mięsne, kiełbasy rybne niższego gatunku, pasztetowa mogą zawierać dodatek mąki (należy sprawdzić płynem Lugola)
Półprodukty panierowane - filety rybne, kotlety, wszystkie potrawy obtaczane w mące zawierającej gluten
Smalec, słonina, boczek
Kwaśna śmietana
Ostatnio edytowano Wt 24 cze, 2008 09:03 przez Agniesia, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Agniesia » Wt 19 paź, 2004 13:17

Czytaj skład na opakowaniach :!:

Dozwolone

Warzywa i owoce bez ograniczeń w postaci soków, napojów, przecierów, surówek, potraw gotowanych

Zabronione

W okresie zaostrzenia choroby (warzywa i owoce uznawane za ciężkostrawne): kapusta, fasola, groch, grzyby, cebula, ogórki, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie
Ostatnio edytowano Wt 24 cze, 2008 09:05 przez Agniesia, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Agniesia » Wt 19 paź, 2004 13:20

Czytaj skład na opakowaniach :!:

Dozwolone

Zupy i sosy mleczne, owocowe, warzywne, chudy rosół z dodatkami produktów bezglutenowych, zagęszczone mąką kukurydzianą, ziemniaczaną, sojową, skrobią pszenną (bezglutenową)

Zabronione

W początkowym okresie choroby zupy z warzyw wzdymających
Wszystkie zupy i sosy zagęszczane zasmażkami lub mąką zawierającą gluten
Zupy z kluskami, grzankami, makaronem, wykonanymi z mąki zawierającej gluten
Ostatnio edytowano Wt 24 cze, 2008 09:07 przez Agniesia, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Agniesia » Wt 19 paź, 2004 13:21

Czytaj skład na opakowaniach :!:

Dozwolone

przyprawy jednorodne
sól
pieprz
majeranek
szczypiorek
pietruszka
koperek
wanilia
cynamon
kwasek

Pod znakiem zapytania po sprawdzeniu etykiety:
ocet
musztarda
ketchup
majonez

Zabronione

Ostre przyprawy
mieszanki przypraw
przyprawy typu: kucharek, vegeta
Ostatnio edytowano Wt 24 cze, 2008 09:20 przez Agniesia, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Rafal_tata » So 15 mar, 2008 21:43

KOMENTARZ DO LISTY PRODUKTÓW


Komentarz do "Dozwolone"


- Skrobia pszenna - ZALECAMY, ABY JEDNAK SPOŻYWAĆ TYLKO PRODUKTY ZE SKROBIĄ PSZENNĄ OZNACZONĄ JAKO BEZGLUTENOWĄ!

- Kasza gryczana (dla dzieci starszych) - kasza gryczana może zawierać nasiona innych zbóż, należy to sprawdzić przed kupnem na opakowaniu lub przed spożyciem, rozsypując zawartość opakowania na płaskiej powierzchni

- Twarda czekolada mleczna i gorzka - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości lub z działem technologii

- Kakao naturalne - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości lub z działem technologii

- Wędliny, szynka, polędwica wieprzowa i z drobiu - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości z działem technologii

- Zupy i sosy [...] zagęszczone mąką kukurydzianą [...] skrobią pszenną - tylko bezglutenową

- przyprawy - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości lub z działem technologii


Komentarz do "Zabronione"


- Mąka orkiszowa - ORKISZ NIE JEST BEZGLUTENOWY. MA JEDYNIE NISKĄ ZAWARTOŚĆ GLUTENU.

- Płatki owsiane - mimo, że owies nie zawiera glutenu, nie jest możliwe znalezienie produktu spożywczego, który nie posiada zanieczyszczeń z innych zbóż

- Czekolada nadziewana - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości lub z działem technologii

- Cukierki nadziewane - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości lub z działem technologii

- Batony - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości lub z działem technologii

- Guma do żucia - Wrigley's posiada certyfikat, że jego gumy do żucia nie zawierają glutenu

- Jogurty z dodatkiem mąki - oraz skrobi niewiadomego pochodzenia

- Napoje gazowane - raczej tylko na początku stosowania diety (przez pierwsze kilka tygodni-miesięcy, jest to sprawa indywidualna). Po ustaniu dolegliwości związanych z celiakią napoje gazowane (o ile na etykietach nie ma składników glutenowych) można pić

- Napoje alkoholowe - amerykańska strona o celiakii (w tym kraju bardzo rygorystycznie podchodzi się do składników bezglutenowych) twierdzi, że typowe destylaty (np. czysta wódka) nie zawierają glutenu, mimo, że są produkowane np. z żyta. To samo twierdzą technolodzy np. z Polmosu.

- Mięsa tłuste - podobnie jak przy napojach gazowanych - nie wskazane do ustabilizowania się zdrowia

- Smalec, słonina, boczek - podobnie jak przy napojach gazowanych - nie wskazane do ustabilizowania się zdrowia

- Kwaśna śmietana - podobnie jak przy napojach gazowanych - nie wskazane do ustabilizowania się zdrowia

- ocet - podobnie jak alkohole - nie ma potwierdzenia, że spirytus zawiera gluten
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków


Powrót do Produkty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości