Gdzie sprawdzić czy produkt zawiera gluten?
Moderator: Moderatorzy
Gdzie sprawdzić czy produkt zawiera gluten?
Witam
Kupuję od niedawna chleb. Bardzo dobry i tani. Jak twierdzą w piekarni wyłącznie z mąki kukurydzianej, ale jest podejrzanie dobry. Doradzcie proszę gdzie można wysłać próbkę tego chleba by go zbadano na 100%.
Kupuję od niedawna chleb. Bardzo dobry i tani. Jak twierdzą w piekarni wyłącznie z mąki kukurydzianej, ale jest podejrzanie dobry. Doradzcie proszę gdzie można wysłać próbkę tego chleba by go zbadano na 100%.
Re: Gdzie sprawdzić czy produkt zawiera gluten?
Ja osobiście nie ufałabym w zapewnienia, że jest robiony tylko z mąki kukurydzianej. Miałam identyczną sytuację z bułeczkami kukurydzianymi. Po rozmowie z osobą bardziej kompetentną dowiedziałam się, że jednak są z dodatkiem zwykłej mąki Obawiam się, że i w tym przpadku może być tak samo.rjack pisze:Witam
Kupuję od niedawna chleb. Bardzo dobry i tani. Jak twierdzą w piekarni wyłącznie z mąki kukurydzianej, ale jest podejrzanie dobry. Doradzcie proszę gdzie można wysłać próbkę tego chleba by go zbadano na 100%.
Pozdrawiam
Celiakia - zdiagnozowana w marcu 2003 r.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
PŁYN LUGOLA ORAZ JODYNA WYKAZUJĄ OBECNOŚĆ SKROBII, A NIE TYLKO GLUTENU. METODA TA JEST STOSOWANA DO BADANIA, CZY MĄKA (skrobia) WYSTĘPUJE W PRODUKTACH, W KTÓRYCH NIE POWINNO JEJ BYĆ, NP. WĘDLINY, SERY, SŁODYCZE, ITP. ZAKŁADA SIĘ WTEDY, ŻE SKORO JEST SKROBIA - JEST I GLUTEN.
Badanie chleba bezglutenowego czy też mąki bezglutenowej (która ma w składzie skrobię pszenną i inne) jest zatem bez sensu.
Badanie chleba bezglutenowego czy też mąki bezglutenowej (która ma w składzie skrobię pszenną i inne) jest zatem bez sensu.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Re: Gdzie sprawdzić czy produkt zawiera gluten?
Pisałam już o tym , że badania takie wykonuje wyłącznie Centrum Zdrowia Dziecka. Firma Glutenex i Bezgluten tam mają przebadane swoje produkty i dlatego sa bezpieczne dla chorych. Piekarnia zwykła na pewno nie ma takich badań , nie mówiąc już o osobnych liniach produkcyjnych. Nie ma co sobie zawracać głowy. O podobnej piekarni i `` smacznym `` chlebie pisała też Kasia - mama , możesz poszukać.rjack pisze:Witam
Kupuję od niedawna chleb. Bardzo dobry i tani. Jak twierdzą w piekarni wyłącznie z mąki kukurydzianej, ale jest podejrzanie dobry. Doradzcie proszę gdzie można wysłać próbkę tego chleba by go zbadano na 100%.
-
- Nowicjusz
- Posty: 37
- Rejestracja: pn 26 kwie, 2004 09:51
- Lokalizacja: Częstochowa
Pracuję w piekarni (normalnej). Również pieczemy bułki i chleb kukurydziany. Ale są one z dodatkiem mąki pszennej. Pomijając ten fakt, jeżeli piekarnia twierdzi że piecze tylko z maki kukurydzianej, to czy ma osobne pomieszczenie do produkcji takigo pieczywa? Jeżeli nie, to przeciez w pomieszczeniach cały czas unosi się kurz mączny zawierający gluten i opary mąki.
MaciekKrzysztof
gdzie sprawdzic produkty
Nawiązując do tematu pytałam znajomego piekarza musi być osobne pomieszczenie i osobne maszyny do pieczenia chleba czy bułek bezglutenowych .Tak więc trzeba zdać się na znane firmy które produkują to co jest nam potrzebne , dlatego nie ma co ryzykować w piekarniach które twierdzą że bułki czy chleb jest czysto kukurydziany lub sojowy.
pozdrawiam Tereska z Domisi± (celiakia małej od 1997r.)
Re: Gdzie sprawdzić czy produkt zawiera gluten?
Mam podobną sytuację co autorka wątku, dzisiaj z ciekawości spytałam w piekarni czy mają może chlebek bezglutenowy, okazało się, że tak więc kupiłam. Jest pyszny, nie w porównaniu z tymi pakowanymi. Jednak teraz mam wątpliwości czy można tak ufać piekarniom z "normalnym" pieczywem. Co o tym sądzicie?
Re: Gdzie sprawdzić czy produkt zawiera gluten?
April..czy ten chleb nie miał podanego składu? a był opakowany dobrze?? czy był "goły" jak inne chleby?
Nie zapytałas o nic więcej? jak go wyrabiają, gdzie dokładnie pieką?
wg mnie wyrób czystego pieczywa bezglutenowego na potrzeby osób chorych w piekarni tradycyjnej jest niemożliwy. chyba, że robi się go w oddzielnym pomieszczeniu, piecze w osobnym piecu, pakuje zanim wyjdzie "w świat" poza swoje pomieszczenie.
Nie zapytałas o nic więcej? jak go wyrabiają, gdzie dokładnie pieką?
wg mnie wyrób czystego pieczywa bezglutenowego na potrzeby osób chorych w piekarni tradycyjnej jest niemożliwy. chyba, że robi się go w oddzielnym pomieszczeniu, piecze w osobnym piecu, pakuje zanim wyjdzie "w świat" poza swoje pomieszczenie.
Re: Gdzie sprawdzić czy produkt zawiera gluten?
Był goły i pani mi po pokroiła i zapakowała.
Re: Gdzie sprawdzić czy produkt zawiera gluten?
April, to niestety, ale nigdy więcej. To, że był z mąk bezglutenowych, nie czyni go wolnym od glutenu. szczególnie w najniebezpieczniejszym miejscu jakim jest piekarnia tradycyjna.
nie czujesz się źle po nim?
nie czujesz się źle po nim?
Re: Gdzie sprawdzić czy produkt zawiera gluten?
A tak się cieszyłam, że wreszcie znalazłam dobry chlebek. No właśnie czuję się dobrze.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Gdzie sprawdzić czy produkt zawiera gluten?
Na początku przygody z dietą wchodziłam do wszystkich piekarni z pytaniem o pieczywo bezglutenowe. W końcu taki znalazłam, a raczej tak myślałam. Dopiero za trzecim razem, gdy w końcu był z karteczką ze składem, okazało się, że był to chleb dla diabetyków, a w nim wszystko, co dla nas niedozwolone Nie wszyscy wiedzą, co to gluten. Absolutnie nie wolno kupować pieczywa niezapakowanego, a krojenie go na maszynie, gdzie jest mnóstwo zwykłych okruchów, to znak że nie mają żadnego pojęcia o diecie i zanieczyszczeniach. Koniecznie weź karteczką ze składem, ale i tak radzę Ci zrezygnować z zakupu tego "wynalazku". Nawet jak mąki będą bezglutenowe, to nie wiadomo jakich firm, a wiadomo, że ogólnie dostępne na rynku są silnie zanieczyszczone glutenem. Nie na darmo się mówi, żeby mąk używać sprawdzonych firm
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Gdzie sprawdzić czy produkt zawiera gluten?
Jednak zrezygnuję z piekarni i chyba sama zacznę pięć chleb.