Mąka ziemniaczana

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Re: Mąka ziemniaczana

Postprzez gronkowiec » So 24 paź, 2015 06:22

http://www.amazon.com/Bobs-Red-Mill-Pot ... luten+free - mąka ziemniaczana
http://www.amazon.com/Bobs-Red-Mill-Pot ... 1KDX4E87K8 - skrobia ziemniaczana

W wielu przepisach jest wyraźnie zaznaczone co trzeba użyć, czy skrobię czy mąkę. Składnik jest napisany pogrubioną kursywą.

Kupowaliśmy będąc na diecie, bo teraz nie jesteśmy.

Nie chcę się wymądrzać, ale podałam źródła, z których korzystałam. W Polsce się nie używa i nie rozróżnia mąki ziemniaczanej od skrobi. Podobnie jak kaszy manny od semoliny, a dla wielu kuskus to kasza.
Żeby zauważyć różnice między mąką a skrobią trzeba zobaczyć oba produkty, dotknąć, powąchać. Mogę wysłać Pleoforma Ci woreczek mąki ziemniaczanej w ramach eksperymentu :)
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 169
Dołączył(a): Pn 06 mar, 2006 22:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Mąka ziemniaczana

Postprzez pleomorfa » So 24 paź, 2015 08:26

Gronkowiec ja Ci wierzę, jak najbardziej i de facto nie chodzi o różnicę jako produktu, a jako składu chemicznego. W końcu naukowca pytałam to pewnie skład chemiczny tej Pani jest bliższy :p

Przypuszczam, że to podobna różnica jakby wzięło się mąkę razową i na maksa oczyszczoną. Z razowej tak łatwo nie urośnie, a z oczyszczonej tak, a różnica jest jedynie w zawartości popiołu (co zmienia również smak, kolor i ciężar), a to i to jest mąką z tego samego surowca. Wiesz, co mam na myśli, prawda?

Z resztą wydaje mi się, że oczyszczona mąka kukurydziana to też skrobia.
Ale fakt faktem, nie oczyszczonej skrobi ziemniaczanej u nas się nie da dostać. Jak znajdę kiedyś za granicą to kupię z ciekawości :D
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3748
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: Mąka ziemniaczana

Postprzez gronkowiec » So 24 paź, 2015 19:56

Nie do końca, bo wytwarza się je zupełnie inaczej. Mąkę uzyskujemy gotując całe ziemniaki, odparowując i mieląc razem ze skórką. Skrobia to przetwarzanie surowych ziemniaków, już to widać różnicę. Przy skrobi dążymy do uzyskania krochmalu, który odparowujemy i z niego robimy proszek.

Ale ja się z panią profesor naukowcem kłócić nie będę :) Wystarczy poczytać na anglojęzycznych stronach.
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 169
Dołączył(a): Pn 06 mar, 2006 22:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Mąka ziemniaczana

Postprzez pleomorfa » So 24 paź, 2015 22:59

Możliwe. Dlatego ślepo nie wierzę Pani profesor (mimo tego, że uważa, iż obie metody produkcji dotyczą skrobi), a bardziej jestem po środku, bo i jedne, i drugie argumenty do mnie przemawiają, a pani profesor może mieć przestarzałe informacje.

Życzę miłej niedzieli i dziękuję za miłą dyskusję Gronkowcu :)
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3748
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: Mąka ziemniaczana

Postprzez gronkowiec » N 25 paź, 2015 03:12

Pozdrawiam :)
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 169
Dołączył(a): Pn 06 mar, 2006 22:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Mąka ziemniaczana

Postprzez Derwid » N 25 paź, 2015 11:15

Moim zdaniem subtelna różnica pomiędzy mąką i skrobią powinna występować. W końcu nawet producenci umieszczają różne nazwy na opakowaniach.
Ja osobiście dostrzegam różnicę pomiędzy np. mąką ziemniaczaną Kupca i skrobią ziemniaczaną Trzemeszno, dają one zupełnie inną konsystencję ciasta.
Na temat polskich profesorów się nie wypowiadam, bo to nie zakres moich kompetencji, a przy okazji mogłoby się komuś przez pomyłkę oberwać.
Avatar użytkownika
Derwid
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 251
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 17:12
Lokalizacja: Śląsk

Re: Mąka ziemniaczana

Postprzez mama czworga » Pn 09 maja, 2016 18:47

am_ber napisał(a):Od lat używam mąki ziemniaczanej PPS Łomża. Minus taki, że nie zawsze jest dostępna w sklepach ;/

Ja tez i dopiero jak młody jest bezglutenowy zauwazylam napis ze maka jest bez glutenu ...U nas problemu nie ma bo na Podlasiu mieszkamy wiec zarówno mąka PPS Łomża jak i przyprawy Dary Natury sa dostępne w większości sklepow
mama czworga
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 145
Dołączył(a): N 24 kwi, 2016 14:09

Re: Mąka ziemniaczana

Postprzez DagmaraKos » Śr 06 wrz, 2017 09:02

Hej,
jestem nowa w temacie (dziecko od 2 m-cy na diecie) i nieco skołowana informacjami na temat (między innymi) mąki ziemniaczanej. Staram się postępować ostrożnie, ale też nie zbankrutować. Czy są jakieś nowe doniesienia na temat bezpieczeństwa mąk ziemniaczanych? widzę, że temat dawno nie był odświeżany i może się coś zmieniło?
Boję się cokolwiek kupić bez atestu, ponadto nie mogę znaleźć w moim mieście mąk wymienianych w tym temacie, w internetowych sklepach też bieda pod tym względem. Znalazłam tylko bardzo drogą certyfikowaną mąkę i sama nie wiem co począć. Interesują mnie osobiste doświadczenia z różnymi mąkami ziemniaczanymi.
DagmaraKos
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr 06 wrz, 2017 08:51

Re: Mąka ziemniaczana

Postprzez gdzie-idziesz » Śr 06 wrz, 2017 10:46

Sprawdzaj uważnie etykiety. Jeśli na nich jest napisane, że może zawierać śladowe ilości glutenu, to musisz je odrzucić. Jeśli nie jest napisane nic, albo wymienione są alergeny i wśród nich glutenu nie ma - można uznać produkt za bezpieczny. Zawsze możesz zadzwonić do producenta, rozwieje Twoje wątpliwości.
Ja kupuję mąkę, czy tam skrobię ziemniaczaną z Lidla. Wg etykiety jest ok.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania początkującej, pisz na priv. Jeśli tylko będę mogła, odpowiem.
gdzie-idziesz
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 43
Dołączył(a): Wt 07 cze, 2016 10:58

Re: Mąka ziemniaczana

Postprzez magda_90 » Pn 18 wrz, 2017 13:13

Ja kupuję tą z Biedronki (zielone opakowanie) i też jest ok. Wyniki przeciwciał mam w porządku.
Na diecie bezglutenowej od 29.03.2016
magda_90
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 97
Dołączył(a): Pt 25 mar, 2016 08:53
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia strona

Powrót do Produkty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

cron