Poniżej info. od producenta, jakie uzyskałam
LODY KORAL
Informujemy, że lody – bez dodatków, wyprodukowane w naszej firmie nie zawierają glutenu (np. wodne, sorbety, śmietankowe), są to Świderek, Smykuś, Jocker.
Natomiast mogą zawierać gluten dodatki do lodów typu: biszkopty, wafelki, rożki waflowe, a także lody kawowe {zawierające w swym składzie kawę zbożową lub ekstrakt kawy zbożowej [skład: jęczmień, żyto}], dlatego tych lodów nie należy spożywać.
LODY GRYCAN
Wszystkie lody marki „Grycan” są produktami bezglutenowymi, co potwierdzają odpowiednie badania. Na terenie zakładu nie używamy surowców i produktów, które mogłyby krzyżowo zanieczyścić lody. Informacje o bezglutenowości naszych wyrobów znajdzie Pani na opakowaniach jednostkowych.
LODY ALGIDA
Lody Algidy, zawierające gluten to:
– Rożek – śmietankowy, śmietankowa Czekolada, śmietankowa Truskawka
– Carte d`Or – Tiramisu, Nocciola, Muffin,
– Cornetto,
– Nogger Toffi,
– Romero.
Pozostałe lody Algidy są bezglutenowe.
Jeśli w lodzie znajduje się składnik zawierający gluten – zawsze
jest to zadeklarowane na opakowaniu:
albo w postaci: ” (w tym pochodne pszenicy),
albo oddzielnie „mąka pszenna”,
albo „(w tym pszenica)”.
FOOD CARE (np. lody frugo)
W nawiązaniu do poniższego zapytania informuję, że produkty bezglutenowe to wszystkie produkowane przez FoodCare napoje, lody, żelki, aromaty olejowe, herbaty instant, polewy do ciast, syropy.
W zakładzie produkcyjnym w Zabierzowie stosowane są surowce będące źródłem glutenu (np. mąka pszenna, gluten pszenny, skrobia pszenna, błonnik pszenny, płatki pszenne) i może dojść do zanieczyszczenia krzyżowego innych produktów np. galaretek, kisieli, budyni, dodatków do ciast, dlatego na etykietach umieściliśmy zapis, że produkt może zawierać śladowe ilości tego alergenu.
Poza tym wyrywkowo kontrolujemy linie i wyrób gotowy wykonując alergotesty na obecność glutenu.