mleko

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jola-Gabrysia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 133
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
Lokalizacja: LUBLIN

mleko

Post autor: Jola-Gabrysia »

ciekawy artykuł
http://kiosk.onet.pl/art.html?NA=2&ITEM=1137166&KAT=239
U Gabrysi też była akcja w szkole ale mleczarnia zrezygnowała - chyba dobrze.... :lol:
jomate
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 129
Rejestracja: ndz 26 wrz, 2004 22:27
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: jomate »

Bardzo ciekawy artykuł, u mnie w domu mleko pije tylko mąż, bo reszta ma na nie uczulenie. syn zaczął pic je w wieku 4 lat , a skutki tego odczuwa do dziś ( jest na b/mlecznej od jakiegoś czasu) . Walczy z infekcjami, wysypkami i bólami brzucha.
W lutym jedziemy do gastrologa i zobaczymy co będzie po badaniach.
W testach alergicznych nic nie wychodzi ( jak zresztą nikomu w naszej rodzinie) ,Ola po mleku ma biegunki lub zaparcia. ja napady kaszlu i wogóle dla nas to praktycznie trucizna.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

no dobrze, ale jako przeciwwagę zacytuję komentarz, który został umieszczony pod tym artykułem na Onecie:

"KOMENTARZ KOLEGI FACHOWCA
Wysłałam ten link do kolegi, biotechnologa, który odpisał mi co następuje:

temat zostal troche potraktowany troche pobieznie. Oto moje zasterzezenia:
1. Najwieksza zachorowalnosc na osteoporoze jest notowana tam, gdzie spozycie mleka nie jest najwieksze, lecz jest uwazane za najwieksze,tj. w Europie i w Ameryce Pn. Autor nie zaglebil sie jednak w fakt tzw. sredniej zycia ludnosci. Uwazam, ze dodatni wplyw na osteoporoze ma w tym przypadku srednia wieku w krajach uprzemyslowionych zwiekszenie sredniej zycia ludnosci oraz zwiekszone picie kawy i alkoholu, ktore nie tylko wyplukuja magnez i potas, ale tez i wapn. Poza tym nie wiadomo jaki jest wplyw przerobli UHT na przyswajalnosc wapnia.
2. Alergia na laktoze nie jest absolutnie zwiazana z przyjmowaniem mleka krowiego. Laktoza jest cukrem mleka ssakow nie zaleznie od gatunku. Ludzkie mleko jako slodsze od krowiego posiada wiecej jeszcze laktozy, wiec takie tlumaczenie fenomenu alergii na laktoze jest nieporozumieniem wynikajacym z ignoracji autora tego pomyslu.
3. Tlumaczenie alergii na mleko zabitymi bakteriami tez jest nieporozumieniem, bo w przyrodzie pelno jest nie tylko bakterii, ale i trupow bakterii, np. w zupie pomidowej, czy w ugotowanych ziemniakach. Dziwne, ze te same bakterie wystepujace w w mleku i kapuscie kiszonej nie maja wspolnej jakos alergii. Dlaczego pasteryzowana kapusta kiszona nie szkodzi?
4. Alergia na mleko nie jest jedna choroba, lecz moze przybierac tyle postaci ile jest substancji w mleku.
5. Jezeli chodzi o alergie wynikajace z pasteryzowania mleka, to o takich nie bardzo slyszalem, chyba ze autor tekstu wrzucil do jednego worka pasteryzacje oraz tzw. przerobke UHT. Roznica polega na wartosciach cisnienia i temperatury, ktorym poddawane jest mleko: w UHT obydwa sa duzo wyzsze.
6. Istnieje slabo jeszcze potwierdzona teoria,ze prawdopodobnie mleko poddawane obrobce UHT moze powodowac pewne schorzenia ukladu nerwowego z chorobami oczu wlacznie i moze byc jednym z czynnikow wplywajacych na podwyzszone ryzyko np. smierci lozeczkowej niemowlat, ale badania nadal trwaja. Czytajac dr Anne Jamrozik: "Przewlekłe alergie pokarmowe, w tym także alergia na mleko, mogą pośrednio prowadzić do schorzeń ocznych, z zapaleniem rogówki oka włącznie", zauwazmy ze na ten temat naukowcy wypowiadaja sie dosyc powsciagliwie - w przeciwienstwie do autora.
7. Amerykanie i Finowie maja specyficzna kuchnie, gdzie zuzywa sie bardzo duzo tluszczy zwierzecych. Przeciez to naprawde hamburgery moga byc powodem cukrzycy i chorob serca.
8. Lekarze z organizacji "Medycyny Odpowiedzialnej, cos tam, cos tam" sugeruja, ze bialka z grupy albumin (nie grup albumin, jak jest w tekscie p. Szulc) moga wplywac na indukcje mlodzienczej cukrzycy insulinozaleznej, ze niby indukuja one reakcje immunologiczna przeciwko komorkom Langerhansa typu beta. Oczywiscie zgaduje, ze wykonali badania poza statystycznymi na probie pacjentow, np. laboratoryjne na hodowlach komorkowych, na szczyrzych modelach, czy wreszcie porownanie sekwencji albuminy mleka z najwazniejszymi bialkami komorek Langerhansa typu beta (czysto informatyczne w gruncie rzeczy). Jesli nie, to gdzie sa dowody. Moze nie slyszeli oni o tzw. zjawisku zagniezdzenia statystycznego, czyli np. Amerykanie jedza hamburgery (duza ilosc skrobii). Amerykanie pija mleko. Amerykanie choruja na cukrzyce i miazdzyce. Wniosek: Mleko powoduje cukrzyce i miazdzyce.
9. Pani Ewa Wachowicz wyraznie mowi o mleku UHT. Autorka jednak nie zadala sobie trudu oddzielenia pasteryzacji od mleka UHT i uzywanie opinii p. Wachowicz w odniesieniu rowniez do mleka pasteryzowanego uwazam za naduzycie jej slow.
10. Zolty ser jest produktem czysto mlecznym i przeciwwstawianie go mleku jest tez nieporozumieniem.
11. Uwaga koncowa: Takie zestawienie opinii ludzi, badz co badz powsciagliwych w wypowiedziach, okraszone "badaniami" organizacji "Medycyny Odpowiedzialnej..." i osobistymi przemysleniami Pani Anny Szulc uwazam za odrobine tendencyjne. Jest to dowod na to, ze oprocz dziennikarstwa i innych "nauk niskobudzetowych" powinnismy tez wspierac nauki przyrodnicze.
AUTOR: PAWEŁ Z BIOTECHNOLOGII MEGAMÓZG
POZDRAWIAM PAWŁA"

Wynika z tego ni mniej, ni więcej, że każdy kij ma dwa końce....
ODPOWIEDZ