Moje pytanie pojawiło się już w kategoriach `Celiakia i prawo` i `Hyde Park` ale ten dział jest chyba najczęściej odwiedzany więc mam nadzieję, że tym razem ktoś mi odpowie. :cheesy:
Napiszcie czy eliminujecie produkty, które zawierają śladowe ilości glutenu /laktozy itp./ Jeść czy nie jeść
Pozdrawiam,
m
`ILOŚCI ŚLADOWE`: TO EAT OR NOT TO EAT?
Moderator: Moderatorzy
- Magdalenka
- Nowicjusz
- Posty: 22
- Rejestracja: ndz 09 sty, 2005 23:01
- Lokalizacja: Tczew
- MariuszO
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 236
- Rejestracja: ndz 04 sty, 2004 17:55
- Lokalizacja: obywatel świata
Odpowiem w swoim imienu i producentów produktów z naszego sklepu:
Informacja o ilościach śladowych wystepujących (lub mogących wystąpić) w danym produkcie określa, że w żadnym ze składników użytych do wytworzenia tego produktu nie występuje określony alergen, ale w wyniku procesów technologicznych i produkcyjnych mogło (nie musiało!) dojść do zanieczyszczenia tym alergenem. Najczęściej takie oznaczenie dotyczy produktów, których składniki lub sam produkt zostały dostarczone (wykonane) przez podwykonawcę. W większości przypadków taka informacja to ostrzeżenie trochę na wyrost, a określenie "ilości śladowe" mówi nam, że jeżeli nawet dana substancja występuje, to i tak dużo poniżej wszelkich norm i dopuszczalnych oraz mierzalnych ilości.
Dlatego w większości przypadków nie powinno byc objawów alergicznych, a reakcja organizmu może wystąpić tylko w wyjątkowych przypadkach lub po spożyciu dużo większych (niż normalnie) ilości produktu zawierającego owe "ilości śladowe"
Informacja o ilościach śladowych wystepujących (lub mogących wystąpić) w danym produkcie określa, że w żadnym ze składników użytych do wytworzenia tego produktu nie występuje określony alergen, ale w wyniku procesów technologicznych i produkcyjnych mogło (nie musiało!) dojść do zanieczyszczenia tym alergenem. Najczęściej takie oznaczenie dotyczy produktów, których składniki lub sam produkt zostały dostarczone (wykonane) przez podwykonawcę. W większości przypadków taka informacja to ostrzeżenie trochę na wyrost, a określenie "ilości śladowe" mówi nam, że jeżeli nawet dana substancja występuje, to i tak dużo poniżej wszelkich norm i dopuszczalnych oraz mierzalnych ilości.
Dlatego w większości przypadków nie powinno byc objawów alergicznych, a reakcja organizmu może wystąpić tylko w wyjątkowych przypadkach lub po spożyciu dużo większych (niż normalnie) ilości produktu zawierającego owe "ilości śladowe"
- Magdalenka
- Nowicjusz
- Posty: 22
- Rejestracja: ndz 09 sty, 2005 23:01
- Lokalizacja: Tczew